Vilken Porsche-motor passar till en VW Beetle?

Vilken Porsche-motor passar till en VW Beetle?

1939 färdigställde Ferdinand Porsche, en av de ledande ingenjörerna i hela den tyska bilindustrin, en specialversion av folkets bil – VW Beetle 39. Denna version av Beetle var i alla avseenden en Porsche.

VW 39 använde en motor direkt från Porsche Type 64 Berlin to Paris-racerbilen. Det är ganska lätt att överdriva betydelsen av olika Porsche-modeller genom historien, men Typ 64 är helt klart en av de äldsta överlevande Porsche-modellerna i hela världen.

VW Beetle 39 använde många av nästa generations biltillverkningsmetoder, till exempel maskinpressverktyg, som senare togs i allmänt bruk för hela bilindustrin. VW 39 erbjöd en topphastighet på 90 mph, vilket 1939 var inget annat än spektakulärt.

VW 39

Ferdinand Porsche har konstruerat 14 VW Beetles, men 1939 var Tyskland lite för seriöst och endast en enda VW 39 finns nu kvar förvarad i Hamburgs museum efter några års ansträngningar för att leta upp den enda kvarvarande VW 39.

Chassi nr 1-00003 är den enda kvarvarande ursprungliga Porsche-motorn som bytte ut Beetle, och just denna modell användes för att transportera Ferdinand Porsche och hans söner mellan produktionsanläggningarna i Zuffenhausen i Wolfsburg och huvudstaden Berlin.

VW 39 såldes senare till en privat samlare i Hamburg i ganska dåligt skick, men Thomas König och Oliver Schmidt, grundarna av Hamburg Prototype Museum, köpte VW 39 och Porsche Beetle restaurerades fullständigt av en specialist på tidiga VW.

VW 39 visas nu stolt upp i Hamburg Prototype Musem och fungerar som en viktig del av alla framtida modifieringar av den ikoniska Volkswagen Beetle.

  Använder Porsche VW-motorer?

Porsche Cayman 982 flat-4 turbo inuti en VW Beetle

Redan 2016 gick Porsche tillbaka till en flat-4-motor, men den här gången var anledningen inte uppbackad av tävlingsstamning eller ljudlig motorappetite, utan snarare ansträngningen att göra en effektivare Porsche-motor som klarar de allt strängare utsläppsoch effektivitetsreglerna.

Även om Porsche har en lång historia av att tillverka flat 4-motorer, som den som finns i Porsche 356, fick den som fanns i 982 års Cayman/Boxster-modellerna ett ganska otillfredsställande mottagande bland entusiasterna eftersom den var lite för tam, inte särskilt välklingande och inte heller lika högvarvig som en vanlig flat 6-motor med naturlig insugning.

Men vissa, ganska överdrivet entusiastiska bensinälskare undrade om det var möjligt att montera den nya flat 4:an i en VW Beetle, och efter ett tag kom vissa experter fram till att det faktiskt var möjligt. Man måste dock vända på drivlinan 180°, eftersom Beetle har bakre motor och Cayman är en sportbil med mittmotor.

Du måste också avsevärt uppgradera Beetles kylningsegenskaper, ett nytt avgassystem, massor av skärning och karosserijusteringar och ett gäng ECU-remaps. Att montera en flat 4 i en Beetle är inte helt ovanligt eftersom många människor har motorbyttat en Beetle med en Subaru flat 4 för en ultimat sleeper Frankenstein.

En 911-motor i en VW Beetle

Men vad händer om en flat 4 helt enkelt inte räcker till för dina ultimata Beetle racerambitioner, och du egentligen vill använda en flat 6-motor från en 911? Först och främst, varför? För det andra är det naturligtvis möjligt, men det kräver en avsevärd mängd arbete, pengar och tid.

  Har Porsche Boxster en hardtop?

Det är värt att nämna att det troligen kommer att krävas mycket mekanisk improvisation för att få in en flat 6-motor i en Beetle, eftersom en flat 6-motor är för stor för ett kompakt Beetle-chassi, vilket innebär att du måste offra antingen baksätena eller att du är mer en typ av kille som föredrar en motor som sticker ut bakåt.

Många entusiaster anser att det helt enkelt inte är värt besväret, att det är bättre att bara sätta in en Subaru flat 4 som är mycket billigare och mindre tidskrävande på grund av Subaru flat 4:s mindre dimensioner. Men om du är övernitisk om en flat 6 Beetle finns det inte mycket man kan säga för att få dig att ompröva idén.

FAQ-avsnittet

Vilken är den mest ikoniska VW Beetle genom tiderna?

Om man ser till hela bilindustrin genom historien är det inte många bilar som någonsin varit så ikoniska som en VW Beetle. Och att välja den mest ikoniska modellen av den mest ikoniska bilen någonsin är ganska svårt, och det kan väcka lite av en diskussion mellan inbitna Beetle-entusiaster.

I ett ärligt försök att bestämma den mest ikoniska Beetle genom tiderna verkar Bug verkligen vara den som ska övervägas för en sådan prisbelönt position. Den klassiska Bug är lika älskad av bilsamhället som av vanligt folk som egentligen inte bryr sig om bilar. Den ursprungliga Bug är definitivt en fast favorit i hela VW:s bilhistoria.

  Vilken är bättre Porsche Boxster eller Cayman?

Vilken är den snabbaste VW Beetle genom tiderna?

Vissa former är omisskännliga, Eiffeltornet, pyramiderna i Egypten och Volkswagen Beetle. Och allt som sådana legendariska ikoner behöver är 500+ hästkrafter, 543 hk för att vara exakt. Det är effekten hos Beetle LSR eller med andra ord en Volkswagen Beetle på 208 km/h.

Ett sådant rekord har uppnåtts och bekräftats för några år sedan på Bonneville Salt Flats i Utah den 12 september 2016. Preston Lerner, en bidragande redaktör för Automobile Magazine var den som satt bakom ratten och vid ett tillfälle räknade han till och med med med att Beetle hade mer att göra, men saltytan alldeles för skissartad för att ens försöka.

Vilken är den dyraste VW Beetle?

Ikoner är inte billiga, det är en självklarhet. Men i en värld av bilar för 30-40 miljoner dollar är Beetle snarare ett fynd för 128700 dollar. Det var priset på den välkända 1963 Herbie VW Beetle-filmbilen från 1977, som blev känd genom filmen Herbie Goes to Monte Carlo.

Men om VW 39 någonsin kommer till försäljning (vilket är högst osannolikt) skulle den definitivt inbringa den högsta summan dollar i VW Beetles historia, och vilken härlig historia det verkligen är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts