Passar Mercedes-hjul till Toyota?

Mercedes är en tillverkare av lyxbilar som vill ge sina kunder lyx, komfort, teknik, innovation och stil, medan Toyota främst förknippas med bilar på ekonomisk nivå som prioriterar överkomlighet, tillförlitlighet och tillgänglighet.

Eftersom Mercedes och Toyota vänder sig till två helt olika kundgrupper finns det många skillnader mellan de två. Om du tar en titt på ett Mercedes-fälg kommer du förmodligen att titta på ett hjul som är betydligt större i diameter jämfört med en vanlig Toyota.

För att du ska kunna använda Mercedes-fälgar på en Toyota måste några saker stämma överens. Det första som måste stämma är bultmönstret. Du måste också matcha hjul- och däckstorleken i enlighet med detta. Hjulinställningen bör också vara densamma om du vill behålla all säkerhet och alla ursprungliga köregenskaper.

Det är därför säkert att säga att de flesta Mercedes-fälgar inte kommer att passa till en Toyota. Det finns dock några exempel där detta inte är fallet, och det är bara om de tidigare nämnda måtten stämmer överens över hela linjen. För att vara 100 % säker på att du gör rätt beslut, se till att be din återförsäljare om detaljerade instruktioner.

Skruvmönster

De flesta Mercedes-modeller använder ett 5x112mm bultmönster vilket innebär att den Toyota du vill montera dina Mercedes-fälgar på måste ha samma bultmönster. De flesta Toyota använder dock ett helt annat bultmönster, nämligen 6×139,7. Därför kommer du i de flesta fall inte att kunna montera dina Mercedes-fälgar på en Toyota.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Dessa är dock inte alltid desamma mellan specifika modeller, särskilt om du jämför bilar från olika segment. Detta innebär att du i teorin kan stöta på Toyota- och Mercedes-fälgar med samma bultmönster, och om det verkligen är fallet kan du montera dem på någon av de två bilarna.

Hur som helst måste du också se till att följa alla andra nödvändiga mått också. Om de alla stämmer överens eller om du gör rätt justeringar utan att offra körbarhet och säkerhet bör du kunna göra det.

Det är värt att nämna att det finns några sätt hur man kan montera hjul med ett annat bultmönster, men detta är inget som någon återförsäljare vill att du ska göra eftersom det vanligtvis är osäkert.

Hjuldiameter och däckstorlek

De flesta vill byta hjul av stilistiska skäl, vilket vanligtvis innebär att man köper en uppsättning hjul med lägre profil eller hjul med större diameter. Den goda nyheten är att detta faktiskt är möjligt utan att göra många kompromisser.

Mer specifikt, om du vill uppgradera din hjulstorlek med en tum kan du göra det, men bara om du minskar däckstorleken i motsvarande grad, och det innebär att du köper en uppsättning däck som är en tum mindre. Om du kan göra detta och om bultmönstret och hjulens offset också stämmer överens, kan du använda dina Mercedes-fälgar på en Toyota.

  Kräver Mercedes premiumgas?

De flesta Mercedes-bilar har dock både större hjul och däck och jämfört med en Toyota eftersom de flesta lyxbilar använder hjul med större diameter eftersom de får bilen att se snyggare ut. Dessutom gör större diameterhjul också bilen styvare och bättre hantering också.

Hjulens offset

Det sista men lika viktiga måttet som måste stämma överens är hjulavståndet som kan vara antingen neutralt, positivt eller negativt. Med hjulavstånd avses avståndet från hjulets mittlinje till hjulets monteringsnav.

En neutral offset innebär att hjulets mittlinje är i direkt linje med monteringsnavet, medan en positiv offset innebär att monteringsnavet är flyttat utåt, medan en negativ offset innebär att monteringsnavet är närmare upphängningen än det är till hjulets ytterkant.

Om dessa stämmer överens mellan både Toyota- och Mercedes-fälgar bör du kunna montera dina Mercedes-fälgar på en Toyota. Men om du har gjort justeringar med hjul- och däckstorlekar bör du också fråga din återförsäljare om eventuella justeringar av offset också behöver göras om du vill behålla alla ursprungliga kör- och säkerhetsegenskaper.

FAQ-avsnitt

Var kan jag hitta alla dessa hjul- och däckmått?

Det första stället du måste leta efter dessa mått är på själva hjulen och däcken, eftersom de vanligtvis placerar dessa mått direkt på hjulets och däckets yta. Dessutom har många bilar särskilda klistermärken för hjul- och däckmått på dörrtröskeln där du kan hitta de flesta av dessa mått.

  Ska jag köpa en begagnad Mercedes A-klass?

Slutligen har ägarhandboken ett särskilt avsnitt för alla dina frågor om hjul och däck, inklusive måtten. Om du inte kan leta efter måtten i någon av dessa är det bäst att fråga om måtten direkt hos din återförsäljare.

Varför gillar folk att byta bilhjul?

De flesta människor tenderar att byta hjul för att få bilen att se snyggare ut. Detta är dock inte den enda anledningen till att man väljer att byta hjul eftersom olika hjultyper och hjulstorlekar också motsvarar en viss körupplevelse. Som sådan kommer ett lättare hjul med stor diameter alltid att vara mer dynamiskt än ett mindre stålhjul.

Om du vill att din bil ska vara bättre för terrängkörning kommer du sannolikt också att välja kraftigare däck med större sidoväggar. Dessutom är hjul med mindre diameter i kombination med större däck ett perfekt sätt att öka bilens totala komfort.

Varför har bilar specifika hjulmått?

Det beror på att biltillverkarna vill uppnå en viss körupplevelse med en bil samtidigt som den ser ut som den ska. En vanlig Audi A6 kommer till exempel med en ganska medelstor hjuldiameter och storlek eftersom Audi vill att A6 ska vara bekväm och tyst.

Å andra sidan kommer den högpresterande Audi RS6 med lågprofildäck och hjul med stor diameter som får bilen att se mycket mer aggressiv och smidig ut, samtidigt som den blir lite mer bullrig och mindre bekväm.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts