Passar Mercedes hjul till Jaguar

Både Mercedes och Jaguar är mycket eftertraktade tillverkare av lyxbilar som konkurrerar om en liknande kundkrets. De flesta som köper lyxiga sedans och SUV:er värdesätter komfort, lyx, användarvänlighet, status, stil och teknik.

Därför är det helt logiskt att du vill att din bil ska se ut som den ska. Rätt utformning och storlek på hjulen är viktigt om du vill att din bil ska se lika lyxig ut som den är, men om du vill byta hjul mellan olika tillverkare måste du se till att vissa mått stämmer.

Först och främst måste du vara uppmärksam på bultmönstret på båda hjulen som måste vara identiskt om du vill bevara bilens ursprungliga körbarhet och säkerhet. Hjuldiametern och däckstorleken måste också stämma överens. Slutligen måste du vara uppmärksam på hjulets offset som också måste stämma överens.

Om alla dessa stämmer överens och hjulen är som de ska vara, kommer Mercedes-fälgar att passa en Jaguar eller någon annan bil där ute med dessa respektive mått i beaktande. Det är dock alltid bäst att prata med ett proffs innan du investerar i en ny uppsättning hjul för att inte fatta ett dåligt beslut.

Skruvmönster

Även om hjul och deras respektive bultar kan se likadana ut vid en första anblick är chansen stor att de inte är det. De flesta moderna Mercedes-bilar använder ett 5×112-bultmönster, vilket innebär att dessa hjul kommer att passa på bilar som också kräver ett 5×112-bultmönster.

  Varför är Mercedes så tunga?

Å andra sidan använder de flesta Jaguar-fälgar ett 5×114.3-bultmönster som är annorlunda jämfört med de flesta Mercedes-modeller, vilket innebär att de inte kommer att vara utbytbara. Det finns en del företag som erbjuder bultadaptrar, men dessa bör inte användas eftersom de kan ha stor inverkan på hur en bil körs.

Olika bultmönster är ett definitivt nej när det gäller utbytbarhet av hjul. Du kanske kan använda ett annat bultmönster endast om bilens bruksanvisning tillåter det. Det bästa du kan göra om bultmönstren inte stämmer överens är att kontakta din återförsäljare och fråga om något specifikt kan göras.

De kommer dock troligen att tala om för dig att det inte är en säker sak att göra och att du bör leta efter hjul med ett identiskt bultmönster.

Däckstorlek och hjuldiameter

Din hastighetsmätare och kilometerräknare är inställda exakt med en specifik däckstorlek i åtanke, vilket innebär att om du monterar din bil med större eller mindre däckstorlekar kommer dessa inte att kunna fungera korrekt. Hjuldiametern är hjulets storlek som endast kan ändras om du ändrar däckstorleken på motsvarande sätt.

Detta innebär att om du väljer 1 tum större hjul måste du motverka detta med 1 tum mindre däck. Det enklaste sättet att jämföra dessa är att leta efter dessa mått på själva hjulen. Om du fortfarande är osäker på vad du ska göra bör du också titta på fälgkompatibilitetstabeller på nätet.

  Bästa Mercedes V8-motor

Det viktigaste här är att hjulet och däcket matchar både mellan varandra och med avseende på bilen de monteras på. Om bultmönstret stämmer överens och om hjuldiametern/däckstorleken stämmer överens bör du kunna montera dina Mercedes-fälgar på en Jaguar.

Eftersom både Mercedes och Jaguar tillverkar liknande typer av bilar bör du lätt kunna hitta Mercedes-fälgar som passar Jaguar-modeller när det gäller hjuldiameter och däckstorlek.

Hjulens offset

Det sista måttet som du måste vara uppmärksam på är hjulens offset som kan vara antingen neutral, positiv eller negativ. Med hjulavstånd avses avståndet mellan hjulets mittlinje och monteringsnavet.

Ett hjul med neutral offset är ett hjul där monteringsnavet faller direkt på hjulets mittlinje, vilket innebär att hjul med neutral offset lätt bör kunna bytas ut om alla andra mått stämmer överens. Ett hjul med positiv offset är ett hjul där monteringsnavet är placerat på hjulets framsida.

Vid ett hjul med negativ offset är monteringsnavet närmare upphängningen och flyttas inåt. Om du ändrar hjuldiameter eller däckstorlek är det dock troligt att din offset också behöver justeras.

FAQ-avsnitt

Vad är viktigt när man byter hjul på en bil?

Förutom att titta på skruvmönster, hjuldiameter, däckstorlek och offset bör du också vara uppmärksam på den maximala belastning som ett hjul kan ta, särskilt om du byter hjul på ett nytt fordon som tenderar att göra mycket transporter eller bogsering.

Hjulets centrumborrning, kugghjulen och den inverkan som ett hjulbyte har på din fjädring är också värda att ta hänsyn till om du vill behålla bilens ursprungliga köregenskaper. Hjul och däck kräver precisionsarbete och balansering innan de säkert kan användas dagligen.

  Vilken är den bästa Mercedes SUV att köpa?

Var hittar jag mina hjulmått?

Det första stället att leta efter hjulmått är på däcket eller hjulet eftersom de flesta däck/hjul har sina egna motsvarande mått placerade direkt på dem. Du kan också leta efter dessa mått i dörrtröskeln eftersom de flesta bilar brukar placera ett särskilt klistermärke med alla motsvarande uppgifter där.

Ägarmanualen har också ett särskilt avsnitt för hjul och däck och du bör också lätt kunna hitta dessa mått här.

Är det okej att sätta större hjul på en bil?

Om bultmönstret och hjulens offset stämmer överens bör du lätt kunna göra det. Men du måste också se till att hjulstorlek och däckstorlek är samma för alla hjul. Som tidigare nämnts kan du sätta ett 17-tums hjul på en bil som kom med 16-tums hjul endast om du minskar däckstorleken med en tum.

Det är dock alltid bäst att prata med ett proffs innan du bestämmer dig för att göra något eftersom detta kan spela en stor roll för hur din bil beter sig och hur säker den är.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts