Passar Mercedes-hjul till VW

Att byta hjul på din bil är ett bra sätt att ge bilen ett nytt utseende och en särskild körupplevelse. Många människor där ute använder olika hjul för vinter- och sommardäck, vilket innebär att om du har en uppsättning Mercedes-fälgar liggande kan du kanske till och med passa dem på din VW.

Det är värt att nämna att de flesta tyska märken använder liknande skruvmönster som varierar mellan 5x112mm, 5x114mm och 5x120mm. Detta är goda nyheter eftersom många Mercedes- och VW-modeller använder ett 5x112mm-bultmönster, vilket innebär att du kommer att kunna montera dina Mercedes-fälgar på de flesta VW:s som finns där ute.

Men du måste också se till att hjuldiametern och däckstorleken inte är alltför olika. Hjulets offset bör också stämma överens och det bör även hjulets centrumborrning göra det. Med det sagt kan dessa skilja sig åt eftersom Mercedes-modeller tenderar att använda en 66,6-tums borrning medan VW:s tenderar att använda 57,1-tums borrningsmått.

Därför måste du antingen bearbeta hjulen eller välja navringar. Hur som helst är det bästa du kan göra att kontakta din återförsäljare och se till att jämföra alla dessa mått innan du försöker montera hjulen.

Skruvmönster

Hjulbultar har en riktigt viktig uppgift och det är att dra åt förbindelsen mellan hjulen och bilen. Eftersom de är så viktiga måste de vara så exakta som möjligt, vilket också innebär att även de minsta avvikelser kan orsaka oönskade konsekvenser som till och med kan sluta katastrofalt.

  Vilken är bäst, Mercedes eller Jaguar?

Detta är dock inget du behöver oroa dig för eftersom de flesta Mercedes- och VW-modeller använder samma 5x112mm skruvmönster. Detta innebär att skruven och motsvarande hål på hjulmonteringsnavet och själva hjulet är identiska, vilket garanterar korrekt montering och därmed bör inte hindra bilens körbarhet och säkerhet.

Allt detta säkerställer att du verkligen kan montera de flesta Mercedes-fälgar på en VW från ett liknande segment. Naturligtvis kommer du inte att kunna montera Mercedes Benz G-klass-fälgar på en VW Golf, så se till att jämföra alla andra mått som anges i den här artikeln.

Hjuldiameter och däckstorlek

Hjulets diameter är förknippad med hjulets längd över hela hjulytan och mäts vanligen i tum. De flesta moderna Mercedes- och VW-modeller kommer med 17” upp till 21” hjul och dessa kan vara utbytbara om de inte är mer än 2 eller ibland till och med möjligen 3 tum från varandra.

Men om du äger en VW som vanligtvis har 16-tums hjul och du vill montera 18-tums Mercedes-fälgar på din VW, måste du skaffa motsvarande däck minus de två tummen av den extra hjuldiametern. Detta är viktigt eftersom du vill behålla samma rotationsyta för att din hastighetsmätare och kilometerräknare ska fungera korrekt.

Ibland kommer du inte att kunna göra detta om bilen i fråga har större bromsskivor som helt enkelt inte klarar av hjul med mindre diameter. Oavsett vilket, se till att hålla hjuldiametern och däckstorleken så nära varandra som möjligt.

  Ska jag köpa en begagnad Mercedes A-klass?

Hjulets offset och centrumborrning

De två sista, men lika viktiga måtten som måste stämma överens är hjulets offset och hjulets centrumborrning. Hjulets offset är förknippat med placeringen av hjulets mittlinje i förhållande till det nav som hjulet är monterat på.

Ett hjul med neutral offset är ett hjul där hjulets mittlinje är i direkt linje med monteringsnavet. Ett hjul med positiv offset monteras nära hjulets ytterkant medan ett hjul med negativ offset monteras närmare hjulets innerkant.

Dessa kan skilja sig något åt om de kan kompenseras på lämpligt sätt med en uppsättning kvalitetstillverkade och korrekt installerade distanser. Hjulborrningen är det hål i vilket hjulet monteras på bultytan. Dessa kan ibland skilja sig åt mellan vissa Mercedes- och VW-modeller, vilket innebär att du antingen bör bearbeta hjulen eller använda eller välja kvalitetstillverkade navringar.

På det hela taget, om alla dessa mått stämmer överens bör du kunna montera en uppsättning Mercedes-fälgar på din VW. Det viktigaste måttet som måste matcha och som inte kan kompenseras är bultmönstret.

FAQ-avsnitt

Använder alla europeiska bilar samma skruvmönster?

Vissa europeiska bilar använder samma skruvmönster, men inte alla. Som nämnts använder Mercedes-bilar oftast 5x112mm bultmönster men vissa Mercedes-modeller använder en annan typ av bultmönster. Dessa är vanligtvis förknippade med bilar från olika segment, särskilt de som har till uppgift att utföra kommersiella uppgifter.

Nästan alla europeiska bilar använder dock bultar till skillnad från dubbar som är vanligare i bilar tillverkade i USA. Logiken bakom detta är att bultar är lättare att dra åt och lossa jämfört med dubbar.

  Vilken Mercedes-Benz SUV har massagesäten?

Kan man sätta centerlock-fälgar på bilar med vanliga bultmönster?

Hjul med centrallås är nästan alltid reserverade för bilar med hög prestanda och tävlingsbilar eftersom det är mycket enklare att byta hjul om man bara behöver lossa en enda stor bult. Detta kan dock inte göras med den urgamla däckbytestekniken eftersom centerlock-fälgar är betydligt svårare att både dra åt och lossa.

Detta innebär att detta inte är praktiskt för vardagligt bruk och det är därför de flesta bilar inte använder denna konstruktion. Det är också värt att nämna att det är praktiskt taget omöjligt att använda centerlock-fälgar på en bil med vanliga 4-8 bultmönster.

Var kan jag hitta alla hjulmått?

För att korrekt kunna jämföra bultmönster, hjuldiameter, däckstorlek och hjulförskjutning måste du hitta alla dessa mått antingen på själva däcket och hjulet eller i instruktionsboken. Du kan också hitta dessa mått på ett klistermärke på dörrtröskeln för vissa bilar.

Om du fortfarande inte kan hitta dessa på alla ovannämnda ställen bör du kontakta din återförsäljare och be om måtten direkt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts