Varför är Mercedes så tunga?

Varför är Mercedes så tunga?

Mercedesbilar är tunga av många olika anledningar. Mercedes erbjuder lyxbilar som är avsedda att ge förarna lyx av högsta klass, så att hålla sina fordon lätta är inte högsta prioritet för den tyska biltillverkaren.
Mercedesbilar måste leva upp till sin beteckning som lyxbilar, så de har många olika delar som alla arbetar tillsammans för att erbjuda en synkroniserad sofistikerad körupplevelse.

Stabilitet

Mercedes köregenskaper är ett direkt resultat av otaliga testtillfällen för att se till att varje specifik del fungerar tillsammans med resten. För att se till att en del fungerar på bästa möjliga sätt är det ofta nödvändigt att lägga till ytterligare delar för att göra upplevelsen Benz-värdig.
Allt detta ökar inte bara fordonets vikt utan även stabiliteten. En tyngre bil erbjuds vanligtvis med bredare spårdäck, vilket i sin tur ökar bilens grepp.
Dagens fyrhjulsdrivna system, som 4MATIC som erbjuds i Mercedes-modeller, är betydligt tyngre än ett tvåhjulsdrivet system. Dessutom gör ett fyrhjulssystem bilen mycket stabilare, särskilt i mindre bra förhållanden som snö eller is.
Dagens Mercedes-bilar tenderar att framhäva fördelarna med mer vikt och noggrant konstruera bort alla de nackdelar som vanligtvis följer med en tyngre bil. Till exempel har fjädringssystemet i en modern Mercedes bil ett komplext antirullsystem som kallas Active Body Control.
När en bil ändrar riktning, särskilt vid högre hastigheter, överförs bilens vikt normalt från sida till sida. Detta resulterar i att bilen lutar åt det håll den styr i, vilket kan påverka stabiliteten.
Det är här som Mercedes Active Body Control träder in. Systemet använder sig av tekniska trollkonster med hjälp av komplexa antirollstänger som trycker mot kraften från viktöverföringen som upplevs vid riktningsändringar i högre hastigheter. Därmed blir bilens fjädring mycket styvare för att se till att bilen håller sig så jämn som möjligt.
När bilen å andra sidan körs i en rak linje är dessa rullstänger bortkopplade, vilket gör bilens fjädring mycket mjukare. Detta ökar bilens komfort och stabilitet på ojämnt underlag.
Att lägga till dessa avancerade system ökar naturligtvis vikten på Mercedes fordon.

  Vilka bilar liknar Mercedes A-klass?

Säkerhet och tillförlitlighet

När det gäller marknadsföringspåståenden tenderar Mercedes att leverera. Särskilt när det gäller säkerhet lever Mercedes kontinuerligt upp till de bästa IIHS-betygen.
Men för att en biltillverkare ska kunna uppnå så höga säkerhetsstandarder måste strikta regler följas, och vikten är inte högsta prioritet jämfört med passagerarnas säkerhet.
En tyngre och robustare bil tenderar att ge bättre skydd vid en krock jämfört med en lättare bil. De flesta Mercedesbilar är ganska stora när det gäller dimensioner, och det är mycket mer bilstruktur som måste förstöras innan skadeverkningarna når passagerarna.
Ett annat exempel på smart teknik i samband med bilens vikt är det sätt på vilket de tyngre bilkomponenterna förpackas. Moderna Mercedesbilar, särskilt sportbilar, tenderar att fördela vikten jämnt längs chassit, vilket gör bilen mycket säkrare och ger den bättre hantering.
Och de placerar övervägande de tunga komponenterna lågt ner i bilens chassi, eftersom det sänker tyngdpunkten och bidrar till att göra bilen smidigare och lättare kan byta riktning. Detta leder också till ökad säkerhet och prestanda.
När det gäller tillförlitlighet tenderar Mercedes att överkonstruera många olika strukturella delar av karossen, t.ex. ramen. Genom att använda fler lager av metallmaterial förstärks bilens ram för att öka säkerheten. Det gör också dessa delar mycket mer tillförlitliga, men ger också mer vikt till följd av detta.

Teknik och komfort

När Mercedes fortsätter att erbjuda nyare modeller erbjuder de också många nyare funktioner och tekniker. En nyare modell kommer vanligtvis med ”mer av allt” vilket resulterar i högre vikt jämfört med den senaste modellen.
Mercedes ökar också ständigt bilens storlek för att få plats med all säkerhets-, infotainment- och komfortteknik. Dessutom erbjuder en nyare modell vanligtvis mycket mer utrymme i kupén, vilket i sin tur förlänger bilen eller gör förpackningen effektivare, vilket i båda fallen ger ökad vikt.
Vissa SUV:er från Mercedes, t.ex. GLS, har sju säten. Och för att leverera en Mercedes Benz-värdig upplevelse måste alla 7 passagerare kunna njuta av komfort- och lyxfunktionerna. Detta ökar också vikten avsevärt.
En stor del av vikten i moderna bilar beror också på de enorma mängderna ljuddämpande material som isolerar kupén enormt och gör körupplevelsen mycket mer avkopplande.

  Vilken är den bästa kylvätskan för Mercedes?

Vanliga frågor om bilens vikt

Vad är nackdelarna med ett tyngre fordon?

Även om en tyngre bil gynnar en mer följsam körning är Mercedesbilar enorma, och det går inte att komma runt fysikens lagar. Tyngre bilar lider också av ogynnsam bränsleeffektivitet. Om en bil har mer massa behöver den en kraftfullare motor för att kunna köras lika obehindrat som en Mercedes.
Mercedes tenderar att investera stora mängder forskning och utveckling för att göra sina bilar roliga att köra, särskilt AMG-modellerna. Men en tung bil som körs i hyggliga hastigheter bär på mycket rörelseenergi, och det krävs en avsevärd kraft för att bilen ska stanna jämfört med en lättare bil.
Även om en tyngre bil kan visa sig vara ett säkrare alternativ i händelse av en krock, har bilen du kraschar in i inte samma fördel. Bruttovikten för en GLS 450 från 2020 är till exempel kolossala 7000+ lbs.

Vad är fördelarna med en lätt bil?

Ett klassiskt recept för en dynamiskt överlägsen bil är mindre vikt och mer kraft. Mercedes erbjuder ett par av dessa också. Den senaste är den helt nya 2021 AMG GT Black Series som väger någonstans i närheten av 1600 kg/3500 pund, vilket är på den lättare sidan för en funktionsfylld bil med en enorm motor år 2020.
Fördelarna med en lättare bil slutar inte där. Lättare bilar tenderar att vara mycket effektivare när det gäller bränsleförbrukning. En motor i en lätt bil behöver inte arbeta lika hårt jämfört med en tyngre bil. Allt detta resulterar i mer pengar på banken och inte vid bensinstationen.
Många högpresterande bilar använder idag toppmoderna tillverkningstekniker med nästa generations material, som kolfiber och magnesium. Dessa material ger en lättare bil och ökade nivåer av styvhet och säkerhet, men de ökar också produktionskostnaden.

  Vad betyder 4Matic på en Mercedes?

Blir moderna bilar tyngre?

Svaret är både ja och nej. Om man tittar på mer kompakta bilar kan man kanske se en liten ökning av vikten, men inget betydande. Samma sak kan sägas om större bilar också. Bilar har tenderat att öka i storlek genom åren, men modern tillverkningsteknik och effektiv materialhantering tenderar att hålla vikten i schack.
Biltillverkningen blir mer och mer reglerad på grund av de många olika säkerhetsfrågorna. Och många nya system har ännu inte sett dagens ljus. Det är ganska imponerande hur bilmärkena lyckas hålla vikten på en liknande nivå i åratal, men samtidigt införliva rikligt med ny teknik och nya säkerhetsfunktioner.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts