Vad betyder 4Matic på en Mercedes?

Vad betyder 4Matic på en Mercedes?

När du väljer en Mercedes måste du välja rätt drivlina för att få en minnesvärd körupplevelse. En av de populära drivlinorna som Mercedes har är 4Matic AWD/4WD-systemen.
4Matic är Mercedes jargong för deras fyrhjulsdrivna och fyrhjulsdrivna system. Dessa system finns på utvalda bilmodeller i olika Mercedes-klasser, till exempel A, B, C, E, S, G, CLA, CLS, GLE, GLC med flera. Systemet är mycket effektivt i prestanda eftersom det ger bilen mer dragkraft på olika underlag.

Mercedes 4Matic-systemets historia

Det är inte förvånande att 4Matic-systemet först introducerades av Daimlers son Paul Daimler. Han kom med det här konceptet 1903, där han skissade de första ritningarna av 4Matic AWD-systemet. Hans koncept genomfördes dock inte förrän 1907 då den första bilen med AWD tillverkades.
Bilen kallades Daimlers ”Dernberg-Wagen”. År 1951 införlivades systemet i Unimog, som var ett terrängfordon. Senare, 1972, kom systemet med fyrhjulsdrift in i Gelandewagen, en terrängkörningsbar SUV. Och 1985 använde Mercedes ingenjörer det i en ny personbil. Det fick slutligen namnet 4Matic 1987.
4Matic-drivsystemet blev mycket populärt när det fanns i Mercedes-Benz E-Klass i W124-serien. År 2008 skapade Mercedes ingenjörer en ny generation av 4Matic som uppnådde en vikt på under 200 pund, och då införlivades den först i Mercedes CL550 Coupe.
För närvarande finns 4Matic i många Mercedes-Benz-bilar runt om i världen. Människor som bor i leriga och snöiga områden föredrar 4Matic AWD-systemet på grund av att det är lätt att köra. Medan offroadare älskar Mercedes 4Matic 4WD SUV:er och lastbilar.

  Kan Mercedes använda vanlig bensin?

Vad gör en Mercedes med 4Matic fyrhjulsdrift speciell?

Om du älskar att köra offroad är det viktigt att välja en Mercedes med 4Matic AWD-system. Det gör nämligen att du kan köra genom olika terränger med lite motstånd. Här är några av de saker som gör 4Matic AWD-systemet speciellt:

Kopplar in alla fyra hjulen

4Matic AWD-systemet maximerar dragkraften genom att engagera alla bilens hjul. Dessutom kan systemet upptäcka vilka hjul som behöver mer kraft och riktar den till dem. Detta innebär att du inte behöver kämpa för att engagera endast fram- eller bakhjulen åt gången, utan alla hjul används samtidigt om det behövs.

Exceptionell kontroll

En annan anledning till att 4Matic AWD-systemet är speciellt är dess fantastiska grepp. Eftersom 4Matic AWD-systemet är integrerat i fordonet reagerar det snabbt och anpassar sig därefter. Dessutom kan det förutse svängar och ger hjulen på utsidan av kurvan större kraft. Detta förhindrar att bilen glider av vägen.

4-ETS

4-ETS betyder i sin helhet ett 4-hjuls elektroniskt dragkraftssystem. Det här systemet spelar en stor roll för 4Matic AWD-systemets effektivitet. 4-ETS hjälper till att upptäcka när hjulen börjar spinna. Därefter aktiverar den snabbt bromsen på det glidande hjulet och leder vridmoment och kraft tillbaka till det gripande hjulet för att få dig ur knipan.

Enastående acceleration

Mercedes-Benz fordon som är utrustade med 4Matic-systemet accelererar mycket jämnare och snabbare i extrema väderförhållanden än fordon utan detta system. Därför underlättar det förarens arbete mycket jämfört med framhjulsdrivna eller bakhjulsdrivna fordon.

  Varför är Mercedes så tunga?

Förbättrad prestanda

Om du vill ha ett fordon med bättre prestanda finns det inget bättre än en Mercedes-Benz med 4Matic-drivlinan. Eftersom systemet ger hjulen mer dragkraft kommer ditt fordon att accelerera snabbare än ett vanligt drivsystem. Om du vill ha ännu bättre prestanda kan du välja Mercedes AMG-fordon med 4Matic-system.

Vanliga frågor om 4Matic

Hur fungerar Mercedes-Benz 4Matic fyrhjulsdriftssystem?

Mercedes 4Matic AWD-system fungerar genom att koppla in och driva alla fyra hjulen för att ge bästa möjliga dragkraft. Detta enastående system kan snabbt och noggrant anpassa sig till plötsliga förändringar utan att offra prestanda. Det fungerar också effektivt genom att fördela motorns vridmoment jämnt till både fram- och bakhjulen.
Så när förhållandena förändras märker det kompakta och lätta systemet omedelbart situationen och identifierar vilket eller vilka hjul som behöver kraft för ökad dragkraft. Som ett resultat förser systemet hjulet med det välbehövliga vridmomentet. Systemet drivs också av ett elektroniskt 4-hjuls dragkraftssystem.

Vad är skillnaden mellan 4Matic-systemet och det vanliga systemet?

4Matic-systemet känner av körförhållanden och anpassar sig för att säkerställa att det finns bra dragkraft och grepp att kryssa på. Ett vanligt system däremot riktar motorns vridmoment till fram- och bakhjulen för sportig balans och exceptionell hantering. Så 4Matic är utmärkt för alla körförhållanden.

Har alla Mercedes-Benz-modeller 4Matic?

Nej, det gör de inte. Flera Mercedes-modeller har dock 4Matic-systemet tillgängligt. Dessa inkluderar A-klass, B-klass, C-klass, E-klass, S-klass och G-klass. Observera att 4Matic-systemet i C-Klass finns i dess sedan, coupé, cabriolet, kombi och CLA.
På samma sätt finns 4Matic-systemet i E-Klass i dess sedan- och kombimodeller. För G-klassen finns 4Matic-systemet i G-vagnen, GLA, GLC, GLC Coupe, GLE, GLE Coupe och GLS. Det är viktigt att veta om ditt fordon har ett 4Matic-system eftersom det kan vara avgörande i tuff terräng.

  Varför används Mercedes som taxi?

Måste jag aktivera 4Matic-systemet eller är det alltid aktiverat?

Till skillnad från fordon med fram- eller bakhjulsdrift är 4Matic-systemet alltid aktiverat. Du behöver alltså inte koppla in något eftersom systemet känner av var greppet saknas eller i en trång kurva och kopplar in rätt hjul. Systemet är alltså alltid redo att börja arbeta.

Bottom line

Nu när du förstår vad 4Matic innebär på Mercedes-bilar kan du välja en bil som har rätt system för dina körförhållanden. Både 4Matic AWD- och 4WD-drivlinor fungerar bra i tuffa förhållanden. De ser till att du inte förlorar greppet och att bilen håller sig på vägen.
Men om förhållandena är extrema är 4WD-systemet bäst. Om vädret å andra sidan alltid är dåligt, till exempel isiga förhållanden, är AWD-systemet det bättre valet. Observera att Mercedes 4WD-fordon är mycket dyrare än AWD-fordon. Dessutom förbrukar AWD-fordon något mer bränsle än sina 4WD-fordon.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts