Vad är bättre – Quattro VS 4Matic?

Audi och Mercedes är bland de främsta lyxbilsmärkena på marknaden. Dessa två lyxbilsmärken har dock konkurrerat i flera år och erbjuder några av de bästa bilteknologierna på marknaden. Men vilket bilmärke har det bästa AWD-systemet mellan systemen Quattro och 4Matic?

Quattro och 4Matic är två enastående fyrhjulsdriftssystem som hjälper din bil att enkelt navigera i knepiga eller ogynnsamma förhållanden som hala vägar. Audi Quattro är dock idealiskt för personer som önskar exceptionella prestanda, medan Mercedes 4Matic är idealiskt för dem som vill ha en bil som rör sig smidigt i alla väder.

Så valet om man ska välja Audi Quattro eller Mercedes 4Matic beror på köparens behov. Sammantaget har Quattro ett övertag över Mercedes eftersom den presterar bättre på vintern och har en snabbare start från start. Dessutom slirar Quattro inte lätt, vilket är en annan fördel.

Hur fungerar Quattro?

Innan vi diskuterar hur Quattro fungerar är det viktigt att börja med att förstå vad Quattro är. Quattro är ett fyrhjulsdrivningssystem som ger bilen en utmärkt prestanda i alla terränger. Dessutom ger det här systemet så mycket grepp jämfört med tvåhjulsdriftssystemet.

För att förstå hur Quattro fungerar börjar vi med att belysa de tre olika typerna av Quattro-system, som är det självlåsande centerdifferentialsystemet, det hydrauliska Quattro-systemet med flerskivig koppling och det viskösa kopplingssystemet. Ta alltid reda på vilket system din Audi är utrustad med innan du använder den.

Det mest populära Quattro-systemet, som är den självlåsande differentialen, driver normalt hjulen, 60:40 till förmån för bakhjulen, vilket ger bilen en sportigare känsla. Några av Audis med detta system är A4, A6 och Q7.

  Är Mercedes Maybach skottsäker?

Det andra Quattro-systemet, som är det hydrauliska lamellsystemet, fungerar genom att normalt överföra kraft till framhjulen under goda förhållanden, men det kan också skicka 50 procent kraft till bakhjulet, om det behövs, med hjälp av lamellkopplingen. Några av Audi-modellerna med detta Quattro-system är Audi A3 och TT.

Sist men inte minst fungerar Quattro-systemet med viskös koppling genom att skicka 85 procent av kraften till bakhjulen, men kraften kan omedelbart överföras till framhjulen om det behövs akut. Audi R8 är utrustad med detta kraftfulla Quattro-system.

Hur fungerar 4Matic?

Mercedes 4Matic är också ett fyrhjulsdrivningssystem som alltid är i funktion med en fast momentfördelning, vilket innebär att kraften alltid överförs till alla fyra hjulen. Kraften skickas alltså inte bara till fram- eller bakhjulen utan till alla hjul. Som ett resultat har bilen mer dragkraft, grepp, förbättrad hantering, stabilitet och acceleration.

Mercedes 4Matic-system introducerades 1987 på W124-generationen av E-klass. Det första 4Matic-systemet kopplade automatiskt in en fyrhjulsdrift när det kände av hjulglidning och låste den bakre och centrala differentialen för att ge extra dragkraft.

Några av Mercedes-Benz-modellerna med 4Matic-system för fyrhjulsdrift är Mercedes E-Klass sedan, S-Klass, CLA-Klass, A-Klass sedan, GLA, GLS och GLE SUV:er.

Varför välja Audi Quattro?

Den främsta anledningen till att du bör välja Quattro framför 4matic är det utmärkta grepp och dragkraft som systemet erbjuder i de mest extrema miljöer. Det innebär att du inte fastnar i lera eller på en snöig eller isig väg. Dessutom får du maximal prestanda och mindre understyrning, till skillnad från 4matic.

  Audi RS6 Avant Tillförlitlighet

Varför välja Mercedes 4Matic?

Precis som Audi Quattro har Mercedes 4Matic liknande fördelar. Om du väljer 4Matic får du förbättrad körning, hög bränsleeffektivitet, en motorkonstruktion med låg ljudnivå och låga vibrationer samt en kompakt konstruktion som ger dig mer benutrymme. Dessutom är 4Matic bäst för alla terränger och alla väder.

FAQ

Är fyrhjulsdrift värt den extra kostnaden?

Eftersom fyrhjulsdriftssystem gör bilen dyrare än liknande bilar utan systemet är det viktigt att bara skaffa det om du behöver det. Om du bor i kalla områden där det snöar eller är halt på vägarna behöver du en bil med detta system.

Men om inte, behöver du inte betala den extra dollarn för ett system som inte kommer att vara till stor hjälp för dig. Du kan välja bilar med normal framhjulsdrift eller det något avancerade systemet med bakhjulsdrift.

Vilket AWD-system är bäst – Quattro, XDrive och 4Matic?

Alla dessa system är exceptionella och det beror på vad du letar efter. Som tidigare nämnts är Audis Quattro-system lämpligt för personer som vill ha prestanda, medan Mercedes 4Matic-system är utmärkt för all terräng. Å andra sidan är BMW:s XDrive bäst för dem som kräver en sportig körning.

Därför bör du ta dig tid och ta reda på andra funktioner som upphetsar dig innan du väljer ett AWD-system som tilltalar dig.

Kan man stänga av 4Matic?

Ja, det kan du. Om du vill stänga av 4Matic kan du helt enkelt inaktivera 4Matic-operationen. Det gör du genom att vända upp ”testspaken” som sitter mellan expansionskammaren och vätsketanken för vindrutan. Detta kommer att förbigå överföringshuset och den kommer att återgå till att vara en tvåhjulsdrift.

  Vilka Mercedes är supercharged?

Tvärtom bör du inte köra din bil i tvåhjulsdrift länge eftersom bilens styrenhet inte gillar det.

Har alla bilar Audis Quattro-systemet?

Nej, det är inte alla Audis som har Quattro-systemet. De flesta Audis har dock AWD Quattro-systemet. Audi Quattro introducerades för första gången 1980 på modellen Audi Quattro med permanent fyrhjulsdrift. Sedan dess har Quattro monterats på alla Audi-modeller med fyrhjulsdrift.

Vad betyder Quattro?

Quattro betyder ”fyra” på italienska. Dessutom är Quattro det undermärke som Audi använder för att visa att fyrhjulsdriftssystem används på en viss modell. Om du ser en Audi med namnet ”Quattro” betyder det alltså att den är utrustad med fyrhjulsdrift.

Slutsats

Audis Quattro AWD-system och Mercedes 4Matic AWD-system är båda utmärkta och kommer att prestera bra i knepiga förhållanden eller på svåra vägar. Quattro ger dock bäst prestanda och dragkraft, medan 4Matic fungerar smidigt i alla terränger. Så gör ett klokt val eftersom båda dessa system är exceptionella i det de gör.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts