4MATIC vs 4MOTION – skillnad, fördelar och nackdelar

Ett fyrhjulsdrivningssystem driver både bak- och framhjulen hela tiden för att ge optimal dragkraft beroende på valt körläge och den yttre miljön. Mer eller mindre alla premiummärken i dag erbjuder AWD i någon form, men de flesta är reserverade för SUV:er.

Både Mercedes och Volkswagen erbjuder dock sina AWD-system för nästan alla tillgängliga modeller. Mercedes kallar sitt system för 4MATIC som är tillgängligt för alla bilar de erbjuder medan Volkswagen kallar sitt system för 4MOTION som är tillgängligt för de flesta av deras modeller.

Mercedes började erbjuda 4MATIC-systemet redan 1987 och de första versionerna av detta system var ganska opålitliga eftersom de var otroligt komplexa. VW började också erbjuda 4MOTION-systemet redan på 1980-talet, men systemet var begränsat till endast några få premiummodeller och var inte lika avancerat.

Numera är båda dessa system mycket bättre, men 4MATIC-systemet är mycket mer avancerat. Mercedes erbjuder också det toppmodellen 4MATIC+-systemet som gör det möjligt att frikoppla framaxeln och göra bilen enbart RWD, vilket är något som VW inte erbjuder.

Mercedes 4MATIC – Fördelar och nackdelar

Mercedes 4MATIC-system är ett av de mest avancerade AWD-systemen som för närvarande finns på marknaden eftersom det utnyttjar en otroligt komplex konstruktion som numera är mycket mer tillförlitlig än tidigare. Den största fördelen med 4MATIC-systemet är den systemvisa integrationen som påverkar alla aspekter av körningen.

4MATIC-systemet är ett intelligent fyrhjulsdriftssystem som använder en myriad av olika sensorer på varje enskilt hjul, vilket innebär att systemet kan hålla bilen i rullning även om bara ett enda hjul ger hygglig dragkraft.

  Vad är bättre - Quattro VS 4Matic?

Systemet fungerar bäst när det är integrerat med en smidig 7-9-växlad växellåda, antiblockeringssystem, ett avancerat dragkraftssystem och ESP. Den största fördelen som 4MATIC-systemet har jämfört med 4MOTION är att det kan reagera otroligt snabbt på olika vägförhållanden, vilket gör bilen mycket säkrare.

De negativa sidorna med 4MATIC-systemet är att det kostar mycket pengar att reparera om det någonsin börjar orsaka problem, det försämrar också din bränsleekonomi och gör bilen tyngre och artificiell känsla. Mercedes erbjuder dock även ett 4MATIC+-system som är ett av de mest avancerade AWD-systemen på marknaden.

Volkswagen 4MOTION – Fördelar och nackdelar

Volkswagen 4MOTION-tekniken omfattar några olika typer av AWD-system beroende på biltyp. Det mest grundläggande systemet kallas Haldex-system och använder en koppling för att flytta kraften antingen till bakhjulen eller framhjulen. Problemet med detta system är att det reagerar mycket långsammare och är inte alls lika avancerat som 4MATIC.

Vissa VW SUV:er använder ett så kallat Torsen AWD-system som använder en mekanisk differential för att ge maximal dragkraft i terräng. Detta är ett gammaldags system som främst används i SUV:er och andra terrängfordon.

4MOTION-systemet är inte lika avancerat som det system som finns i de flesta Mercedes-modeller nuförtiden. Skillnaderna i verkligheten är dock inte så uppenbara. Volkswagen erbjuder inte ett särskilt prestandainriktat AWD-system som 4MATIC+, vilket innebär att deras system är lite mindre komplexa.

Nackdelarna med 4MOTION-systemet är mer eller mindre desamma som för 4MATIC. 4MOTION-bilar är dyrare, kostar mer att reparera, är inte lika effektiva och är betydligt tyngre.

  Vilka Mercedes har PARKTRONIC

Nödvändigheten av ett AWD-system i moderna bilar

Som tidigare nämnts erbjuder de flesta biltillverkare i dag AWD-system, men ett AWD-system är helt enkelt inte nödvändigt för den stora majoriteten av kunderna där ute. AWD-system gör bilen mer komplex, mindre bränslesnål, tyngre och ofta ännu mer opålitlig och därmed mycket dyrare att reparera.

Om du äger en stor SUV är det vettigt att välja AWD både av dragkraftsskäl och för återförsäljningsvärdet. Om du däremot äger en VW Golf eller en Mercedes Benz A-klass och sällan ger dig ut på vägarna är ett AWD-system mer eller mindre onödigt.

AWD-system kostar vanligtvis omkring 2 000-3 000 dollar från fabrik, vilket innebär att de kostar mycket mer än en uppsättning hyggliga vinterdäck. Därför är det ibland vettigt att lägga de extra pengarna på mer nödvändiga alternativ och en uppsättning vinterdäck.

Det är sant att ett AWD-system hjälper återförsäljningsvärdet, men inte så mycket som du kanske tror eftersom de kostar mycket i första hand.

FAQ-avsnittet

Ska jag köpa en Mercedes med 4MATIC-systemet?

Om du köper en helt ny Mercedes SUV som du planerar att använda i alla typer av miljöer och du inte har något emot att betala 2 000 dollar extra över försäljningspriset bör du kryssa för 4MATIC-alternativet. Om du däremot inte planerar att köra i svåra väderförhållanden eller om du helt enkelt äger en uppsättning hyggliga vinterdäck är ett AWD-system onödigt.

  Aiways vs VW - vilken är bäst?

Om du köper begagnat och hittar en bil som du gillar med ett AWD-system är det en win-win-situation.

Ska jag köpa en VW med 4MOTION-systemet?

Det är mer eller mindre samma sak som med Mercedes. Det beror på vilken bil du köper och vad du tänker använda den till. En uppsättning vinterdäck brukar räcka, särskilt om du inte köper Amarok, Atlas eller Touareg.

Vad är det som är så speciellt med Mercedes 4MATIC+ AWD-system?

Mercedes 4MATIC+ AWD-system och BMW xDrive M-system gör det möjligt att helt frikoppla framaxeln och göra bilen RWD när du vill ha lite bra gammaldags RWD-glädje. Båda dessa erbjuder dedikerade driftlägen vilket innebär att du enkelt kan svänga ut svansen och hålla den där på ett kontrollerat sätt.

Detta gör dessa system till de allra bästa som finns, eftersom de erbjuder dig överlägsna dragkraftsnivåer i vardagliga situationer samtidigt som de gör det möjligt för dig att känna den där RWD-upplevelsen genom att trycka på en knapp.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts