Aiways vs VW – vilken är bäst?

Aiways är ett nytt kinesiskt elbilsstartupmärke som för närvarande erbjuder två elbilar, Aiways U5 och Aiways U6. Båda dessa är baserade på samma plattform och den enda stora skillnaden mellan dessa två är den exteriöra stylingen eftersom U6 utnyttjar en coupéliknande SUV-design.

VW å andra sidan är ett av världens största bilföretag som tillverkat bilar i nästan 100 år. VW erbjuder för närvarande några elektriska modeller som VW ID .3, VW ID.4, Golf e och den kommande VW ID .6.

Skillnaderna mellan VW och Aiways är enorma eftersom nästan alla känner till VW-märket medan nästan ingen vet att Aiways ens existerar. Dessutom tillverkar VW också ICE-bilar och plug-in hybridbilar för nästan alla segment, vilket innebär att VW har dussintals bilar som för närvarande erbjuds.

Aiways är långt ifrån att kunna konkurrera med VW som varumärke, men Aiways U5 kan säkert konkurrera med VW ID .4, särskilt när man betänker att U5 kostar mycket mindre pengar. Hur som helst, om Aiways fortsätter att erbjuda konkurrenskraftigt prissatta och hyggligt tillverkade bilar kan de kanske så småningom hota VW i större skala.

Aiways – Översikt över varumärket

Efter drygt tre års utveckling har Aiways släppt U5, en SUV/Crossover som riktar sig till elbilskunder på instegsnivå med ett relativt överkomligt ingångspris. Aiways hoppas kunna översvämma de västerländska marknaderna med sina elbilar under de kommande åren, precis som alla andra kinesiska nystartade elbilsmärken gör.

Det är ännu oklart hur detta kommer att utvecklas, men man kan lugnt säga att de klarar sig bra för tillfället. Det finns dock en del problem, särskilt när det gäller säkerheten eftersom U5 bara har fått ett dåligt 3-stjärnigt säkerhetsbetyg från Europas mest framstående krocktestorganisation Euro NCAP.

  Kommer Tesla-bilar att bli billigare?

U5 misslyckades med att leverera anständiga resultat i krocktestet vid sidokollisioner medan de aktiva säkerhetsfunktionerna i mjukvaran också var mindre än perfekta. Hur som helst verkar detta vara det största problemet med U5 och Aiways var snabba att svara att de redan arbetar på att lösa problemet.

U5 finns med ett 63 kWh-batteri som kan laddas från 20 % till 80 % med en snabb DC-laddare på cirka 30 minuter. Om du laddar U5 via ett långsamt växelströmsuttag i hemmet bör du nå 80 % av laddningen på cirka 8-10 timmar. Alla U5-modeller har en enda elmotor som ger 150 kW (201 hk) effekt.

VW – Översikt över varumärket

Om du inte har levt under en sten de senaste decennierna är chansen stor att du känner till VW som varumärke. VW:s modeller omfattar nästan alla tänkbara segment, vilket innebär att du bör kunna hitta en VW-modell som passar dina behov perfekt.

Volkswagen Auto Group har därför lyckats bli ett av de mest framgångsrika bilföretagen, särskilt eftersom de delvis äger Audi, Lamborghini, Porsche, Seat, Škoda, Lamborghini, Bentley och Bugatti.

VW ID .4 är den närmaste konkurrenten till U5 eftersom den har nästan samma effekt och en liknande räckvidd. ID .4 har dock ett större batteri på 82 kWh. Det tar cirka 40 minuter att ladda ID .4 upp till 80 % med en snabb DC-laddare, vilket innebär att laddningstiderna också är nästan identiska.

  Kan man ladda en elbil hemma?

ID .4 känns lite mer exklusiv både från utsidan och insidan, men skillnaderna är inte tillräckliga för att motivera den prisökning som krävs för att köpa ID .4 framför Aiways U5.

Kommer Aiways någonsin att bli lika framgångsrik som VW?

Det är svårt att säga om Aiways någonsin kommer att kunna mäta sig med VW både ur ett försäljningsperspektiv och med avseende på märkesattraktion, men för tillfället är chanserna för att det ska ske ganska små. Aiways är ett nytt varumärke som förmodligen behöver decennier av framgångsrik företagsledning för att nå en liknande status.

VW är ett enormt företag värt över 500 miljarder dollar medan Aiways för närvarande är värt cirka 5,7 miljarder dollar. Detta gör det möjligt för VW att omfatta marknader som ligger långt utanför räckvidden för små kinesiska elbilsstartups, och svårigheterna i samband med att ta sig dit är betydande.

På det hela taget kan man säga att Aiways samlar intresse i snabb takt, men det intresset kommer knappast någonsin att nå samma höjder som VW. Endast tiden får utvisa hur detta kommer att utvecklas, men för närvarande befinner sig VW på en annan nivå.

FAQ-avsnittet

Varför köper människor Aiways U5?

Aiways U5 erbjuder ett stort värde med tanke på vad den erbjuder för priset. Ingen elbil i Europa kan för närvarande matcha vad U5 erbjuder för en liknande summa pengar. Det är också en ganska avancerad bil som kommer med alla 2000-talets avancerade förarstödssystem samtidigt som den är överlägset rymlig.

  Aiways vs Tesla - vilken är bäst?

En av de största kritikpunkterna mot U5, förutom säkerheten, är den bristfälliga exteriöra designen som verkar dela åsikter. Det är därför Aiways släppte U6 som faktiskt ser lite mer premium ut samtidigt som den håller ett liknande pris.

Varför köper folk VW ID .4?

Som tidigare nämnts är VW en av de största aktörerna inom bilindustrin vilket innebär att VW har en ganska kontinuerlig kundbas som tenderar att uppgradera sina äldre VW-modeller varje gång en nyare modell kommer ut.

ID .4 är kanske inte det bästa värdet för pengarna av alla elbilar som för närvarande säljs, men alla vet var man kan serva den och vad man kan förvänta sig av en VW. Detta är något som Aiways inte klarar av i jämförelse med VW eftersom det är ett så nytt varumärke.

Kommer elbilar att bli bättre i framtiden?

Elbilar kommer nästan säkert att bli bättre i framtiden eftersom hela bilindustrin är fylld av konkurrenskraftiga företag som tenderar att tänja på gränserna med varje ny modell. Det är ännu oklart hur mer avancerade elbilar kommer att bli under de kommande åren, men de kommer att bli bättre.

Vi bör förvänta oss att elbilspriserna börjar sjunka eftersom det finns fler och fler potentiella elbilskunder på marknaden. Nyare elbilar bör också erbjuda större räckvidd i framtiden och laddningsmöjligheterna bör också förbättras drastiskt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts