Vilka för- och nackdelar finns det med att köpa en begagnad bil?

Att köpa en begagnad bil är alltid ett bra sätt att spara pengar, särskilt om du väljer de bästa priserna. Och vi lever i en tid där tekniken har nått imponerande nivåer, och det är svårt att inte tro att en tre år gammal bil är lika bra som en helt ny.

Men det finns några invändningar mot att köpa begagnat. Även om en ny bil kan spara pengar på lång sikt, finns det egentligen ingen anledning att köpa nytt längre om man köper noggrant och observerar marknaden i större skala. Bilar har utan tvekan nått en punkt där innovation börjar bli smartphone-liknande och onödig.

Detta är särskilt tydligt på sportbilsavdelningen, och många entusiaster skulle hävda att vi redan har nått sportbilens toppnivå och att alla nyare sportbilar långsamt kommer till en punkt med minskande avkastning.

Oavsett vad du tycker är det verkligen ett värdefullt alternativ att köpa begagnat. Men om du alltid vill ha den nyaste och mest glänsande bilen på marknaden bör du överväga treårig finansiering eller leasingavtal eftersom de gör att du alltid kan vara med på toppen av bilspelet.

Fördelar med att köpa begagnat

Pris

I genomsnitt kostar en begagnad bil så mycket som 50 % mindre än en ny, och de flesta konsumenter byter ut sin bil på sex årsbasis. Detta innebär att om du köper en begagnad bil nu och inte slösar bort dina pengar på bilar med extremt hög körsträcka kommer du att göra vinst i slutändan.

När allt kommer omkring får du en bil för 40 000 dollar för 20 000 dollar, så värdet är omisskännligt. Detta skulle göra det möjligt för dig att spendera mer pengar på din nästa bil, och så småningom kommer du att kunna köpa en helt ny bil efter ett par år. Men även då kanske du inser att värdeklyftan är alldeles för stor och att det du får som resultat inte är det.

  Bästa hybridbilar för långa förare

Avskrivning

Den största motivationsfaktorn för att köpa en begagnad bil är värdeminskning, eftersom bilar förlorar upp till 10-11 % av sitt ursprungliga värde så snart de lämnar nybilsparkeringen. En 50-procentig värdeminskning efter fem år anses vara anständig, så det är ganska uppenbart att det är något ekonomiskt oansvarigt att köpa en ny bil direkt.

Det fina med en 3-5 år gammal bil är att värdeminskningen redan har passerat och att det inte är du som betalar för den. Även om nybilsdoften från en bil för 100 000 dollar verkar utsökt kostar den inte 50 000 dollar. Detta gäller särskilt eftersom de flesta biltillverkare tenderar att uppdatera en modell först efter 5 års produktion.

Ytterligare kostnader

En annan stor avskräckande faktor för nybilsköp är de extra kostnader som vanligtvis är förknippade med en ny bil. Även om affären verkar rimlig måste du ofta betala marknadsjusteringar, fraktkostnader, destinationsavgifter, förberedelser hos återförsäljaren och inspektioner före leverans.

När du köper en begagnad bil finns inga sådana saker eftersom någon redan har betalat för det. Om du räknar ihop dem kan dessa kostnader sakta staplas upp till ett par tusen dollar. I slutet av det hela verkar affären inte längre så lockande.

Försäkringskostnader

En annan stor anledning till varför begagnade bilar är så bra värdeförslag är försäkringskostnaderna. Klyftan mellan värdet på en ny bil och en begagnad bil ökar snabbt, och det gör även försäkringspremierna. Större delen av värdeminskningen har redan passerat och alla nickor och potentiella defekter som en modell kan ha är redan tydliga.

  Varför är hybridbilar dåliga?

Det finns fler reservdelar, bilverkstäderna är mer vana vid att arbeta med äldre bilar och försäkringsbolaget är inte så stressat av en billigare bil. Nya bilar är oförutsägbara under de första åren och försäkringsbolagen tar hänsyn till det.

Nackdelar med att köpa begagnat

Citroner

Även om en bil kan verka hyfsad från utsidan kan man aldrig vara alltför säker på de mekaniska och elektriska aspekterna. Begagnade bilar är = begagnade, och det innebär att risken för haverier och oförutsedda kostnader inom den närmaste framtiden är större.

Och även om en inspektion före köpet kan förneka många av dessa problem är ingen inspektion perfekt. Det finns ärligt talat inget sätt att säga säkert att en begagnad bil, särskilt en äldre bil, inte kommer att gå sönder så fort du börjar använda den.

Garantier

När du köper en ny produkt, en ny mobiltelefon, en ny bil eller ett nytt kylskåp, omfattas du sannolikt av en garanti under ett par år. Men när du köper begagnat är det troligt att alla dessa garantier löper ut. Och detta kan också sluta med att förstöra upplevelsen av den nya begagnade bilen.

En garanti är den enskilt bästa aspekten av att äga en ny bil eftersom den praktiskt taget upphäver alla oförutsedda kostnader som du kan få om du tar hand om din bil. Du kan vara trygg i vetskapen om att vad som än händer under de närmaste åren är det inte du som betalar för det.

  Kan feta människor köra sportbilar?

Serviceprogram

Serviceprogram och garantier går hand i hand, och när din garanti löper ut löper serviceprogrammen sannolikt också ut. Det innebär att om din bil går sönder är det du som ansvarar för att hitta var och hur den ska repareras.

Och den hundraåriga frågan uppstår. Ska jag gå via en återförsäljare eller en oberoende bilverkstad? Om jag går via en återförsäljare kommer jag att betala mer, men bilens värde kommer att vara bättre skyddat. Om jag går via en oberoende bilverkstad blir räkningen sannolikt billigare, men bilens värde kommer också att minska.

Tillförlitlighet

Begagnade bilkunder är oroliga för garantier och serviceprogram främst på grund av att den allmänna tillförlitligheten inte är lika bra som tidigare. När en bil har samlat på sig en hel del mil börjar många integrerade komponenter att slitas ut, och de behöver så småningom repareras.

Och du kan inte förneka detta, oavsett vad någon säger till dig kommer en begagnad bil aldrig att vara lika tillförlitlig som en ny. Vissa skulle till och med kunna hävda att skillnaderna i värde är rimliga på grund av den betydligt lägre tillförlitligheten.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts