5 skäl att köpa en Hyundai Ioniq 5 och ett skäl att inte göra det

Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Hyundai Ioniq 5 är en av de mest spännande elbilarna som finns till salu idag. Den har funnits i ett eller två år nu och det verkar som om den fortsätter att ticka eftersom Hyundai inte kan göra tillräckligt många av dem. Det finns många anledningar till varför Ioniq 5 är en så bra bil, men i den här artikeln kommer vi att lista 5 anledningar att köpa en Hyundai Ioniq 5 och en anledning att inte göra det.

Detta kommer att ge dig en bättre förståelse för hur konkurrenskraftig Ioniq 5 verkligen är och vad du får för pengarna jämfört med andra elbilar på marknaden. Det första skälet är priset eftersom Ioniq 5 erbjuder många funktioner för ett pris som inte är alltför svårt att svälja. Nästa anledning är baserad på praktiska egenskaper eftersom Ioniq 5 erbjuder massor av utrymme för dig, dina vänner och din last.

Det tredje skälet är räckvidden eftersom du får gott om den. Det fjärde skälet till varför du ska välja Ioniq 5 är tekniken eftersom Ioniq 5 erbjuder i stort sett allt du kan förvänta dig av en toppmodern elbil. Det femte och sista skälet till varför du bör välja Hyundai Ioniq 5 är den omfattande garantin och den stora tillförlitligheten.

Allt är dock inte så perfekt som du vill att det ska vara eftersom Ioniq 5 inte är den enda imponerande elbilen på den här listan. Detta kommer att vara anledningen till att det är möjligt att hoppa över Ioniq 5 och satsa på en av dess hårda konkurrenter.

  Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Skäl 1 att köpa Ioniq 5 – Prissättning

Hyundai Ioniq 5 finns i fyra olika utrustningsnivåer. Instegsmodellen SE Standard Range kostar 40 000 dollar och har ett 58 kWh-batteri. Trimsen SE, SEL och Limited får alla det större 77kWh-batteriet med 225 hk i stället för de ganska ynka 168 hk i SE-modellen. Du kan också välja en 320 hk stark toppmodell med AWD som kostar cirka 57 000 dollar.

Ioniq 5 är billigare än Ford Mustang EV och Kia EV6, men den är dyrare än VW ID.4.

Skäl 2 att köpa Ioniq 5 – Praktiskhet

Hyundai Ioniq 5 är utformad för att vara en familjebil, vilket innebär att den bör erbjuda ett överflöd av utrymme. Tack och lov är Ioniq 5 en av de mest praktiska bilarna i sitt segment eftersom den erbjuder massor av sitt- och lastutrymme och fyra vuxna kommer absolut inte att ha några problem på långdistansresor.

Ioniq 5 kan på bilderna se ut som en hatchback, men den är faktiskt längre än den 4-dörrars Ford Bronco och bara 15 millimeter kortare än Chevy Equinox. Det maximala lastutrymmet är beräknat till 27,2 kubikfot som kan utökas till nästan 60 kubikfot med baksätena nedfällda. Dessutom får den också en frontkoffert.

Skäl 3 att köpa Ioniq 5 – Räckvidd

Den förmodligen mest oroande aspekten av att äga en elbil är räckviddsångest. Eftersom de flesta av dessa bilar inte erbjuder samma räckvidd som liknande modeller med förbränningsmotor kan personer som byter till elbilar känna sig lite oroliga. Tack och lov erbjuder Ioniq 5 en räckvidd på upp till 303 mil om du väljer den långa 77kWh-modellen med enmotorig motor med lång räckvidd.

  Hyundai Veloster Tillförlitlighet

Instegsmodellen Ioniq 5 klarar cirka 220 mil, vilket båda är utmärkt med tanke på bilens pris.

Skäl 4 att köpa Ioniq 5 – Teknik

Moderna elbilar måste vara fullspäckade med teknik till bredden, annars blir de inte så spännande som de kan vara. Tack och lov erbjuder Ioniq 5 många smarta partytrick som både höjer din komfort och gör din körupplevelse mycket mer underhållande. Topputrustningen Limited erbjuder en helt lutande förarstol, en 800-voltsarkitektur, en maximal snabbladdningshastighet på 350 kW DC och V2L-laddning.

Dessutom får Ioniq 5 också en avancerad HUD, fjärrparkeringsassistans, intressanta naturavslappningsljud, en snabb och responsiv infotainmentskärm och en häftig pixelerad exteriördesign.

Skäl 5 att köpa Ioniq 5 – Garanti

Som blivande kund kanske du uppskattar det här avsnittet av artikeln mest eftersom Ioniq 5 levereras med en 10-årig drivlinjegaranti på 100 000 miles, vilket är en uppgradering jämfört med den 8-åriga garantin som finns på de flesta elbilar nuförtiden. Grundgarantin för Ioniq 5 är 5 år/60k miles-garantin, vilket också är bättre än de flesta elbilar där ute.

Anledning att inte köpa Ioniq 5 – Konkurrensen

Om Ioniq 5 skulle existera i en värld där Tesla Model 3 inte fanns skulle jag rekommendera att köpa den utan tvekan. Men Model 3 är snabbare, smidigare, hanterar bättre, är mer åtråvärd, har ett mer avancerat adaptivt farthållarsystem, har mer teknik och gör det möjligt för dig att använda Teslas nätverk av superladdare.

Även om Ioniq 5 utan tvekan är bekvämare och har mer utrymme är Tesla Model 3 överlag mycket lättare att leva med.

  Hyundai i10 vs Ford Fiesta - vilken är bäst?

FAQ-avsnitt

Hur lång är väntetiden för Hyundai Ioniq 5?

Vi har redan nämnt att Ioniq 5 är en enormt populär bil vilket innebär att tillgängligheten kanske inte är så bra som du skulle önska. Enligt välrenommerade källor är väntelistan för en helt ny Ioniq 5 cirka 8-12 månader, men den kan också förlängas till 18 månader i vissa situationer.

Detta är en lång tid att vänta på en bil som lovar högteknologi eftersom många kommande EV:er under det kommande ett och ett halvt året sannolikt är bättre.

Vilken är den bästa Hyundai Ioniq 5-modellen att köpa?

Den bästa Hyundai Ioniq 5-modellen att skaffa är troligen mellanspecifikationen SEL med sitt större batteri på 77 kWh och en enda motorkonfiguration som ger dig maximalt 303 mil på en full laddning. Om du väljer en Ioniq 5 med dubbla motorer får du mer kraft, men det kostar mycket mer pengar och kommer att förkorta din maximala räckvidd.

Är Hyundai Ioniq 5 värd det?

Ja, det är den. Hyundai Ioniq 5 är en riktigt konkurrenskraftig bil eftersom den erbjuder en fantastisk helhetsupplevelse för både familjer och privatpersoner. Med en snygg exteriör, mycket räckvidd och bra teknik är Ioniq 5 verkligen värd det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts