Kommer manuella växellådor att göra comeback?

Det är ingen hemlighet att den moderna bilindustrin inte är förtjust i den manuella växellådan, och enligt några källor tror vissa till och med att den manuella växellådan håller på att göra comeback. Vi måste dock komma ihåg att de som längtar efter en manuell växellåda oftast är entusiaster som också föredrar manuella dagliga förare.

I och med lanseringen av den nya Ford Bronco har Ford officiellt bekräftat att den nya Bronco också kommer att finnas tillgänglig som manuell växellåda. Den efterlängtade nya BMW M3 kommer också att finnas tillgänglig som manuell, men du kan vara säker på att den stora majoriteten av köparna fortfarande kommer att välja en automat.

Manuella bilar är verkligen roligare och mer engagerande, men de är mest eftertraktade av dem som redan har dagliga förare med automatisk växellåda, så de vill ha en manuell bil som helgbil. Det är säkert att manuella bilar inte kommer att upphöra att existera, men den manuella växellådan kommer ändå inte att göra comeback.

Det är helt enkelt mycket enklare att leva med en automatlåda, särskilt om man främst kör i staden. Dessutom är en stor del av den yngre generationen inte ens bekant med hur en manuell växellåda fungerar, eftersom de inte behöver veta det eftersom det knappt finns några manuella växlar nuförtiden.

Fördelar med en manuell växellåda – #SaveTheManuals

Vissa människor anser att manuella växlar är överlägsna automatiska växlar oavsett hur man ser på dem, och det kan vara sant i viss mån. Ändå föredrar allmänheten en automatlåda eftersom den är bekvämare, och bekvämlighet är en stor faktor för dem som tillbringar mycket tid bakom ratten.

  Vilka bilbarnstolar är bekväma?

Det första vi måste prata om är dock priset eftersom bilar med manuell växellåda är mycket billigare jämfört med automatiska bilar. Om du vill ha en automatisk växellåda får du i genomsnitt räkna med ytterligare 1 000 dollar jämfört med en bil utrustad med manuell växellåda.

Manuella växellådor är extremt populära när det gäller prestandabilar eftersom de erbjuder en extra nivå av engagemang och kontroll som gör hela körupplevelsen lite mer involverande och givande.

Manuella växellådor är ofta ett föredraget växellådsalternativ även för bergsklättring eftersom en manuell växellåda gör att du kan kontrollera bilen bättre. Manuella växellådor har färre rörliga delar vilket också innebär att de är lättare, lättare att reparera och samtidigt mer tillförlitliga.

Nackdelar med en manuell växellåda – #KillTheManuals

Allmänheten värdesätter en säker, bekväm, enkel och prisvärd bil. Som sådan är en manuell växellåda i sig svårare att behärska eftersom inlärningskurvan med en automatlåda är lätt och hanterbar extremt snabbt. Å andra sidan kan det ibland ta månader att lära sig köra en manuell bil innan man är 100 procent säker på sin förmåga.

Dessutom är manuella bilar exponentiellt svårare att köra i kuperade områden eftersom du måste hantera både gas och koppling på ett adekvat sätt samtidigt som du förhindrar att bilen rullar nerför backen. Naturligtvis har många bilar i dag funktioner som Auto-Hold, men dessa funktioner finns inte på alla manuella bilar.

Ett annat problem med en manuell växellåda är det faktum att endast några få dussin bilar ens finns tillgängliga med manuell växellåda nuförtiden. Vissa extremt populära märken som Mercedes har sålt exakt 0 manuella bilar i USA på så länge som 10 år.

  Vilken är den bästa bilen för äldre personer?

Dessutom måste du vara försiktig när du kör en manuell växellåda eftersom felaktig användning kan praktiskt taget förstöra en helt ny växellåda. Slutligen är en manuell växellåda långsammare än en automatisk vilket i viss mån inte är så fördelaktigt för en prestandabil trots allt.

Den manuella växellådans öde – #LoveTheManuals

I slutändan bör en manuell växellåda aldrig upphöra att existera eftersom alla dessa ovan nämnda fördelar är både väsentliga och tillräckliga för att vi ska föredra en manuell bil i en viss situation. Bilar med manuell växellåda är förvisso långsammare, men vi uppskattar dem eftersom de är mer spännande på andra ställen.

I dagens tid kan till och med 4-dörrars sedans nå 60mph på under 3 sekunder, så det är egentligen inte så spännande att vara snabb, men det är spännande att kränga och klacka en manuell sportbil, och chansen är stor att det alltid kommer att vara en givande upplevelse för en entusiast.

Manuella bilar är helt enkelt mer belönande när man får det rätt och den extra nivån av kontroll gör hela upplevelsen lite roligare, särskilt i dag när bilar långsamt förvandlas till robotar. Även om manuella bilar säkerligen inte kommer att göra en comeback kommer de fortfarande att finnas kvar för dem som vet hur man ska njuta av dem.

FAQ-avsnittet

Är bilar med manuell växellåda effektivare?

Många tror att manuella växellådor är effektivare än automatiska, men detta beror i hög grad på hur du kör bilen. Med det sagt kan en manuell bil vara effektivare än en automatbil, men det gäller bara om du vet hur du ska köra ekonomiskt.

  Vilken är den bästa 7-sitsiga familjebilen?

Detta räcker inte för att kalla dem mer ekonomiska från början, men en automatisk bil med vridmomentomvandlare förbrukar faktiskt mer bränsle oftare.

Varför har bilar växlar?

Bilar har växlar för att växlar gör det möjligt för en motor att bli effektivare och kraftfullare, och de gör det också möjligt att ändra rotationsriktningen. Lägre växlar är utformade för att till en början driva bilen från stillastående, och när fordonet har tillräcklig hastighet kan du växla till en högre växel som gör det möjligt för motorn att vara effektivare.

Ju fler växlar, desto lägre växelförhållande, vilket är fördelaktigt om du vill att motorn ska fungera på ett visst sätt. Chevy använder till exempel en 10-växlad växellåda för att öka effektiviteten medan Porsche GT4 använder en 6-växlad manuell växellåda eftersom det gör motorn mer spännande att köra och mer njutbar vid högre varvtalsområden.

Har elbilar växlar?

Även om de flesta elbilar inte använder sig av en traditionell växellåda har vissa av dem det, och anledningen till det är enkel. VAG är en av världens mäktigaste och mest avancerade bilmammutar, och de bestämde sig för att erbjuda Porsche Taycan och Audi e-Tron GT med en 2-växlad växellåda trots att de är elbilar.

Anledningen till att de beslutade att göra det är att den första växeln gör det möjligt för bilen att accelerera snabbt och att den andra växeln är mer anpassad för effektivitet, vilket är exakt samma ethos som ICE-bilar följer.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts