Hyundai i10 vs Ford Fiesta – vilken är bäst?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Hyundai i10 och Ford Fiesta är två subkompakta hatchbacks som i första hand är utformade för intercitybruk. Det betyder inte att dessa inte kan klara av motorväg och andra typer av långdistansresor, men de flesta människor tenderar att inte använda dem på det sättet. Med ett så litet fotavtryck är en subkompakt hatchback prisvärd, effektiv, lätt att använda och tenderar att vara riktigt populär.

Hyundai i10 introducerades första gången 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer. Den senaste i10 introducerades 2019/2020 vilket innebär att den inte är den mest moderna Hyundai-modellen där ute. Ford Fiesta introducerades första gången 1976 och har sedan dess gett upphov till sju olika generationer.

I den här artikeln kommer vi att berätta hur dessa två småbilar står sig mot varandra och varför du ska välja den ena framför den andra. Vi kommer att jämföra deras motorer, design, tillförlitlighet, körupplevelse, värde, praktiska egenskaper, säkerhet, effektivitet och hur bekväma och ”lyxiga” de är.

Hur som helst kan vi redan nu säga att båda dessa bilar är bra på det de gör och du kan egentligen inte fatta något fel beslut här. Så, Hyundai i10 vs Ford Fiesta – vilken är bäst?

Hyundai i10

Hyundai i10 befinner sig i Hyundais mest prisvärda hatchback-segment, vilket innebär att i10 är en Hyundai på instegsnivå i allmänhet. Motormässigt kan du välja mellan två olika drivlinor som alla är bensindrivna. Instegsmodellen får en 1,0L 3-cylindrig motor med antingen 67 hk eller 100 hk eller den större 1,2L 4-cylindriga som ger 84 hk.

  Är Ford Puma en bra bil?

Designmässigt är i10 inte något speciellt, men det är att vänta för de flesta bilar i det här segmentet. Den senaste i10 ser visserligen snyggare ut än tidigare i10-generationer, men man kan verkligen inte förvänta sig att en så liten bil som denna ska vara något speciellt när det gäller design. Interiören är välutrustad, men inte heller något att skryta med.

Körupplevelsen är enkel, avslappnande och ganska rak eftersom i10 inte alls försöker vara dynamisk. Tillförlitligheten är utmärkt, vilket är fallet med de flesta Hyundai-modeller på den aktuella marknaden. Värdena på dessa tenderar att vara starka under lång tid eftersom i10 inte värdeminskar lika snabbt som vissa större Hyundai hatchbacks.
Praktiken är i nivå med andra bilar i detta segment, vilket innebär att dessa inte är utformade för att transportera passagerare så ofta. Vi måste också nämna att i10 är en strikt FWD-bil och att de flesta av dem kommer med manuell växellåda medan en automat finns som tillval.

Ford Fiesta

Ford Fiesta kostar några tusen dollar mer än Hyundai i10 i så gott som varje steg och jämförbar utrustningsnivå, men Fiesta erbjuder mer än i10 när det gäller motorval. Du kan välja mellan en mindre 3-cylindrig 1,0 liter eller en 3-cylindrig 1,1 liter med båda med mellan 75 och 125 hk för den kraftfullare EcoBoost-motorn.

Fiesta finns dock även i den prestationsinriktade ”ST”-formen med sin 4-cylindriga 1,5L EcoBoost-motor som ger imponerande 200 hk. Alla Fiesta-modeller kommer också med ett FWD-system och en manuell medan automatisk är ett alternativ. Designmässigt ser nya Fiesta riktigt bra ut tack vare ett snyggt ansikte, men är inte heller något speciellt som helhet.

  Är Hyundai Accent en bra bil?

Interiören i nya Fiesta är trevligt inredd, kanske till och med lite bättre än i10, men ändå inget speciellt. Där Fiesta gör skillnad är körupplevelsen, för även den vanliga Fiesta känns ganska dynamisk, för att inte tala om den prestationsinriktade ST-modellen.

Tillförlitligheten är också riktigt bra medan avskrivningen inte alls är dålig. Praktiken är lika dålig som med i10 vilket innebär att dessa bilar ändå inte är avsedda för att transportera människor.

Slutsats – Ford Fiesta är bättre

Anledningen till att vi valde Fiesta att vinna den här matchen är att den erbjuder en mer sammanhängande upplevelse som helhet. Till att börja med kommer Fiesta med mer spännande och kraftfulla motorer. Vi måste också nämna att Ford Fiesta klarar av att ge upp till 51MPG medan i10 klarar av att ge upp till 48MPG enligt några trovärdiga källor på nätet.

Designmässigt känns Fiesta bara lite mer kontinuerlig, särskilt på insidan där utrymmet är mycket mer av en handelsvara än i i10. Körupplevelsen är också bättre med Fiesta, för att inte tala om ST-modellen. I10 är också en utmärkt bil och det finns egentligen inte mycket mellan de två.

I10 är den mer pålitliga bilen, den är billigare, den har mer säkerhetsutrustning som standard och den känns bättre utrustad på vissa jämförbara utrustningsnivåer.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai i10 lyxigare än Ford Fiesta?

Den här frågan är lite svår att besvara eftersom vi inte kan säga att någon av dessa två är lyxig. I10 känns ibland som en produkt i högre prisklass, men välutrustade modeller är i stort sett likvärdiga. Jag skulle säga att det bästa du kan göra är att inte betrakta någon av dessa som lyxig på något sätt.

  Vanliga problem med Hyundai i40

Dessa är utformade för att vara prisvärda och det finns egentligen inga riktigt lyxiga bilar i detta segment, förutom kanske Audi A1.

Är Hyundai i10 säkrare än Ford Fiesta?

Det verkar som om Hyundai i10 lyckas vara en säkrare bil jämfört med Ford Fiesta, särskilt som vissa utgivare nämner Ford Fiesta som en ganska osäker bil i allmänhet. Sammantaget är Ford Fiesta också en 5-stjärnig bil vilket innebär att den är säker överlag, även om vissa aspekter av Ford Fiesta inte är de bästa.

I10 är å andra sidan en av de säkraste bilarna i det här segmentet och den levereras också med hyfsad säkerhetsutrustning från fabriken.

Är Hyundai 10 mer åtråvärd än Ford Fiesta?

På platser som Storbritannien där båda dessa är riktigt populära lyckas Ford Fiesta sälja mycket bättre vilket gör den mer eftertraktad som helhet. I10 är också en av de bäst sålda bilarna i detta segment, men inte alls lika mycket som Fiesta.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts