Hyundai i10 vs VW Up – Vilken är bäst?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Småbilar är inte vad de brukade vara eftersom de har nästan lika mycket teknik och funktioner som stora bilar har idag. Det betyder att bilar som Hyundai i10 och VW Up nu kan göra saker som helt enkelt inte var möjliga med en småbil för flera decennier sedan. Dessa kan nu användas för en mängd olika ändamål eftersom de hanterar utrymmet bättre och är säkrare och kraftfullare.

Hyundai i10 avslöjades första gången 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer. Den senaste i10 introducerades för modellåret 2019/2020 och finns tillgänglig med ett litet urval av motorer. VW UP presenterades första gången 2010/2011 och är nu inne på sin andra generation. VW Up finns med fler motorer och större urval.

I den här artikeln kommer vi att sätta dessa två småbilar i en huvudmatch och berätta varför den ena är bättre än den andra. Vi kommer att jämföra dem i olika kategorier som motorval, design, interiör, utrymme, praktiska egenskaper, säkerhet, effektivitet, tillförlitlighet och hur det känns att köra dem.

Som vi nämnde i början har småbilar kommit långt eftersom de nu kan mäta sig med större bilar i många kategorier. Så, Hyundai i10 vs VW Up – vilken är bäst?

Hyundai i10

Hyundai i10 är en av de billigaste bilarna i det här segmentet och Hyundai gjorde det eftersom de kunde spara lite pengar i olika kategorier. Ett av sätten som Hyundai lyckades göra det på är genom att bara erbjuda ett par motorer, som alla är bensinmotorer. Den mindre 3-cylindriga motorn på 1,0 liter ger 67 eller 100 hk medan den större 3-cylindriga motorn på 1,2 liter ger 87 hk.

  Är Hyundai i30N en bra bil?

Alla i10-modeller kommer med FWD, en manuell växellåda är standard medan en automatisk växellåda är ett tillval. Designmässigt ser den nya i10 mer autentisk och sammanhängande ut jämfört med den gamla, men Hyundai har fortfarande en lång väg kvar innan de kan göra den snyggaste subkompakta hatchbacken. Interiören är modern och välutrustad, så pass att den ser dyrare ut än vad den är.

Körupplevelsen är mestadels utan överraskningar, vilket innebär att i10 är mycket lätt att köra, men inte alls spännande. Tillförlitligheten är utmärkt då i10 är en av de mest tillförlitliga bilarna i detta segment. Värdena på dessa är starka eftersom avskrivningarna inte är lika överdrivna som för vissa andra bilar i detta segment.

Praktiska egenskaper är bra eftersom i10 erbjuder ett stort bagageutrymme och mycket utrymme för sitt segment. Hur som helst bör du välja något större om du ofta transporterar passagerare.

VW Up

Volkswagen Up kostar lite mer än i10, men skillnaderna är inte stora. När det gäller motorval finns VW Up med en 1,0 liters 3-cylindrig motor i olika inställningsstadier. Det innebär att du kan få den med 60 hk, 75 hk, 90 hk eller till och med 115 hk för GTI-modellen. VW Up finns även som elbil som erbjuder ett litet batteri på 36,8 kWh och 83 hk.

Alla VW Up-modeller är FWD, en manuell växellåda är standard medan en automatisk växellåda finns som tillval. Designen på VW Up är förvisso autentisk, men är inte något speciellt. Interiören ser cool, ungdomlig och modern ut, men den ser inte särskilt modern ut i dagens läge.

  Hyundai Veloster Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är faktiskt riktigt bra, men inte lika bra som med i10. Körupplevelsen är inget speciellt medan TSI GTI-modellen erbjuder hyggliga köregenskaper. Värdena på dessa tenderar att vara starka över hela linjen medan praktiska egenskaper är okej i bästa fall.

Slutsats – Det är oavgjort.

Att välja en vinnare här beror på vad du värderar mer eftersom båda dessa kan upphöja varandra i olika kategorier. Hyundai i10 är den bättre bilen när det gäller pris, tillförlitlighet, standardutrustning och utrymme medan VW Up är bättre när det gäller motorer, körupplevelse, utseende och drivlinor.

Det är verkligen hals och hals här vilket innebär att du inte kan fatta ett dåligt beslut när du väljer någon av dessa två. I10 är lite modernare och i linje med vad du kan förvänta dig av en 2022 subkompaktbil, men VW Up erbjuder solid mark eftersom den klarar av att hävda sig även mot en jämförelsevis nyare modell.

FAQ-avsnitt

Är VW Up inte längre tillgänglig?

VW slutade erbjuda VW Up för ett eller två år sedan eftersom de beslutade att fokusera sin uppmärksamhet på att göra elbilar från .ID-utbudet. VW säger att de kommer att komma med en ersättare för VW Up snart vilket innebär att vi kan förvänta oss att det blir en 100 % elektrisk bil.

Detta är helt logiskt eftersom dessa småbilar mår bättre av att ha en plattform som är helt eldriven. Med det sagt kan vi förvänta oss att Hyundai snart kommer med sin egen iteration av den subkompakta elbilen.

  Vanliga problem med Volkswagen T6

Är Hyundai i10 effektivare än VW Up?

När det gäller effektivitet är VW Up också nackdelarna med i10, vilket innebär att båda dessa kan göra mellan 45 och 55 MPG i bästa fall. Dessa siffror är riktigt bra för alla bilar vilket innebär att du inte kan kritisera dessa två här.

VW Up har en fördel eftersom den finns med en elektrisk drivlina medan i10 inte gör det. Hur som helst är effektiviteten riktigt bra med båda vilket innebär att du inte kan göra ett felaktigt beslut här.

Är Hyundai i10 säkrare än VW Up?

Hyundai i10 är den säkrare bilen av de två eftersom den kommer med ett 5-stjärnigt stjärnigt stjärnigt säkerhetsbetyg tack vare ett bra krockskydd och massor av aktiva säkerhetsfunktioner medan VW Up bara får 3 stjärnor i jämförelse. Detta beror på att VW Up inte är bäst när det gäller fotgängarskydd och att den saknar en hel del aktiva säkerhetsfunktioner, både från standard och fullt utrustad.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts