Hyundai i10 vs Fiat Panda – Vilken är bäst?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Om du är intresserad av att köpa en liten stadsbil är du verkligen bortskämd med valmöjligheter. Den här typen av bilar var egentligen inte de mest populära bilarna på marknaden, men tack vare dagens prisinflationer, stigande bränslekostnader och bristproblem verkar bilar som dessa vara ett säkert kort. Detta beror på att dessa tenderar att vara billiga på fler sätt än ett om de går sönder är det vanligtvis inte dyrt att laga dem.

Både Fiat och Hyundai har en långvarig tradition när det gäller att tillverka kompakta stadsbilar. Hyundai i10 släpptes redan 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer. Den senaste modellen av i10 kom ut för modellåret 2019/2020 och finns i några olika versioner och motorval.

Fiat Panda har funnits i nästan 40 år och under den tiden har Fiat bara bytt ut Panda fyra gånger. Båda säljer riktigt bra över hela världen, men de är inte så lika som man skulle kunna tro vid första anblicken.

I den här artikeln kommer vi att sätta dessa två småbilar i en huvudmatch och berätta varför den ena är bättre än den andra. Så, Hyundai i10 vs Fiat Panda – vilken är bäst?

Hyundai i10

Hyundai i10 är en av de billigaste bilarna i det här segmentet, vilket delvis är anledningen till att den är så framgångsrik som den är. Till att börja med kommer den senaste i10 endast med bensinmotorer. En mindre 3-cylindrig motor på 1,0 liter som ger 67 eller 100 hk, eller en större 3-cylindrig motor på 1,2 liter som ger 87 hk respektive. Alla i10-modeller kommer med en FWD-uppställning, en manuell växellåda är standard medan en automatlåda är ett alternativ.

  Vanliga problem med Hyundai Ioniq 5

Designmässigt ser den senaste i10 mycket mer autentisk ut än de tidigare generationerna, vilket säkert är bra eftersom i10 aldrig varit känd för sitt utseende. Interiören är snyggt utformad med allt du kan förvänta dig av en bil i detta segment. Körupplevelsen är inte särskilt dynamisk eller bekväm vilket innebär att den är passande för sin klass.

Tillförlitligheten är där i10 gör de bästa intrycken eftersom den är en av, om inte den mest pålitliga subkompakta hatchback som finns. Värdet är också en viss fördel med i10 eftersom dessa tenderar att behålla värdet bättre än de flesta bilar i detta segment. Praktiken är i nivå med resten, men i10 erbjuder mer sittutrymme än de flesta jämförbara bilar.

Fiat Panda

Fiat Panda kostar nästan lika mycket som i10, vilket innebär att vissa Fiat Panda-modeller är billigare och fler är dyrare, allt beror på motor, utrustning och trimning. Fiat Pandas motoruppsättning är ännu enklare än i10 eftersom Panda kommer med antingen en hybrid 1,0L 3-cylindrig motor med 70 hk eller en 0,9L 3-cylindrig turbomotor med turbo med 85 hk.

De flesta Fiat Panda-modeller är FWD medan vissa även kan fås med ett AWD-system. En manuell växellåda är standard medan automatiska Dualogic Fiat växellådor är tillval. Designmässigt kommer Fiat Panda aldrig att vinna några priser, men den kommer inte heller att förolämpa någon eftersom den tenderar att smälta in i sin bakgrund.

  Är Hyundai Veloster en bra bil?

Körupplevelsen är annorlunda jämfört med de flesta bilar i det här segmentet eftersom Panda också lyckas vara en hygglig terrängkörare. Tillförlitligheten är inte så bra vilket innebär att i10 förstör Panda i detta segment av testet.

Värdena på dessa är bra, men de har en tendens att depreciera ganska mycket. Praktiken är riktigt bra med Panda eftersom det finns tillräckligt med utrymme även för vuxna. Hur som helst är det inte därför Fiat Panda finns, vilket innebär att du inte bör köpa den om du tenderar att ofta transportera människor.

Slutsats – Hyundai i10 är bättre

Hyundai i10 är den bättre bilen här eftersom den erbjuder en mer sammanhängande och väl avrundad upplevelse jämfört med Panda som erbjuder mycket på vissa områden, men förlorar stort på andra. Motormässigt är i10 bättre eftersom den är kraftfullare, effektivare och till och med mer sofistikerad. Designmässigt ser Panda konstig ut för de flesta människor medan i10 ser glömbar ut, så det finns inga vinnare här.

Interiören är en annan historia eftersom i10 ser modern och välutrustad ut medan Panda inte är det. Fiat Panda har en mindre bagageutrymme, men det är lättare att lasta den än i i10 tack vare dess fyrkantiga form och bredare öppning. Utrymmet i baksätet är jämförbart, i10 erbjuder mer benutrymme medan Panda erbjuder mer huvudutrymme.

Prismässigt är de mer eller mindre identiska, men när det gäller tillförlitlighet är i10 mycket bättre. På det hela taget har i10 helt enkelt fler saker som talar för den medan Panda är bättre för dem som vill ha en mer äventyrlig bil med AWD.

  Hyundai Palisade Tillförlitlighet

FAQ-avsnittet

Är Hyundai i10 effektivare än Fiat Panda?

Med Fiat Panda kan du räkna med att få runt 40-45MPG i bästa fall vilket säkert är ett adekvat resultat för en bil, men i10 kan ge upp till 50-55MPG vilket är ett bättre resultat överlag. Tester i verkligheten har visat att i10 kan närma sig 50 MPG medan Fiat Panda i bästa fall når upp till 41 MPG. Hur som helst är i10 en effektivare bil i nästan alla miljöer.

Är Hyundai i10 säkrare än Fiat Panda?

Fiat Panda är inte den säkraste bilen på marknaden, vilket är ganska uppenbart om man tar en titt på vilka betyg den fick hos EuroNCAP. Fiat Panda är ganska dålig när det gäller säkerhet för barnpassagerare och säkerhetsassistanssystem, särskilt om man jämför med nästan alla 2022-bilar.

I10 är å andra sidan mycket bättre än Fiat Panda, oavsett trim eller utrustningspaket.

Är Hyundai i10 bekvämare än Fiat Panda?

Ja, Hyundai i10 är en bekvämare bil än Fiat Panda. Många kritiserar Fiat för att de aldrig riktigt tog Panda till 2000-talet. Alla aldrig Fiat Panda-modeller är mer eller mindre samma bilar vilket är anledningen till att Fiat inte ens kan ändra körupplevelsen alltför mycket.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts