Hyundai i10 vs Kia Picanto – Vilken är bäst?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Om du är på marknaden för en liten hatchback har du verkligen flera alternativ. Du kan välja en hatchback på ekonominivå eller så kan du satsa på premiumsegmentet. Du kan köpa en subkompakt hatchback eller så kan du unna dig en familjehatchback. Om du verkligen gillar hatchbacks kan du till och med välja en varm hatchback och till och med njuta av den på banan.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på två subkompakta hatchbacks som verkar bli mer och mer populära. Hyundai i10 introducerades första gången 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer, som alla är en enorm förbättring jämfört med äldre modeller. Kia Picanto släpptes faktiskt redan 2003 och fick nyligen en rejäl uppfräschning.

Syftet med den här artikeln är att sätta dessa två småbilar i en huvudmatch och berätta varför du ska välja den ena framför den andra. Vi kommer att jämföra dem i en mängd olika kategorier som tillgängliga drivlinor, effektivitet, design, utrustningsnivå, praktiska egenskaper, värde, tillförlitlighet och hur de känns bakom ratten.

Innan vi går djupare in i jämförelsen ska vi berätta att både Hyundai i10 och Kia Picanto är riktigt bra bilar för priset. Som sådana är det verkligen svårt att fatta ett felaktigt beslut här. Hur som helst kan bara en av dessa vara den verkliga vinnaren. Så, Hyundai i10 vs Kia Picanto – vilken är bäst?

Hyundai i10

Hyundai i10 är en av de billigaste bilarna du kan köpa i det här segmentet, vilket är anledningen till att så många är intresserade av den. Ett av sätten för Hyundai att hålla priset så lågt är att i10 endast finns med två motorer, som alla är strikt bensindrivna. Den mindre trecylindriga 1,0 liter-motorn med tre cylindrar ger antingen 67 eller 100 hästkrafter.

  Vanliga problem med Hyundai Tucson

Den större fyrcylindriga motorn på 1,2 liter har 87 hästkrafter. Alla Hyundai i10-modeller är strikt FWD och det finns inga AWD-alternativ här. En manuell växellåda är standard, men du kan uppgradera till en automatisk växellåda. Designmässigt är i10 en stor förbättring jämfört med den tidigare modellen eftersom den nu ser riktigt modern ut både invändigt och utvändigt. Interiören är riktigt snyggt utformad vilket innebär att den är lätt att använda och förstå.

Körupplevelsen är vad man kan förvänta sig av en bil av den här storleken vilket innebär att den är kvick, men inte överdrivet styv. Tillförlitligheten är något som Hyundai verkligen levererar, vilket är anledningen till att i10 ligger i toppen av de mest tillförlitliga subkompakta hatchbacks som finns. Praktiken är bra för klassen tack vare ett stort bagageutrymme och en relativt lång hjulbas som resulterar i gott om sittplatser.

Kia Picanto

Kia Picanto kostar ungefär tusen euro/dollar mindre jämfört med i10, men jämförbart specificerade modeller ligger hals och hals när det gäller priset. Motormässigt delar Picanto sin drivlina med i10, vilket innebär att den levereras med en 1,0 liters 3-cylindrig motor som ger antingen 67 eller 100 hk.

Picanto fanns även med den tidigare nämnda 1,2L fyrcylindriga motorn som du även hittar i i10 vilket förmodligen innebär att 1,2L-enheten inte kommer att erbjudas med i10 längre. Båda delar samma drivlinor och transmissionsalternativ vilket innebär FWD, en standard manuell växellåda eller en valfri automatlåda.

  Är Hyundai Ioniq 6 en bra bil?

Kia Picanto körs i stort sett på samma sätt som i10 eftersom de bygger på samma plattform. Den exteriöra designen har också sett en del förändringar med den nuvarande faceliftade modellen medan interiören erbjuder mer eller mindre samma funktionalitet som i10, men en del är angelägna om att påpeka att Picanto ser lite billigare ut på insidan.

Tillförlitligheten är så god som den kan bli då Picanto är mer eller mindre likadan som i10. Praktiken är bra för klassen, med undantag för baksätet som inte är så rymligt.

Slutsats – Hyundai i10 är bättre

När det gäller vem av de här två som är bättre skulle jag ge ett litet övertag till Hyundai i10. För det första är drivlinorna samma alternativ. Picanto får inte den 1,2 liters enheten, men det brukade den göra för ett eller två år sedan. Designmässigt känns Hyundai i10 på något sätt lite bättre sammansatt på utsidan medan interiören är mycket bättre med i10, särskilt om du väljer en modell med högre trim.

I10 vinner också när det gäller sittplatserna bakåt eftersom det verkar som om Hyundai förvaltat utrymmet lite bättre. Bakluckan på Picanto är lite djupare, men den i i10 verkar vara lite längre. Picanto verkar vara lite mer dynamisk och engagerande att köra, men i10 är det bättre paketet totalt sett.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai i10 effektivare än Kia Picanto?

Du kan räkna med att få cirka 48MPG kombinerat med i10, vilket är ett oerhört bra resultat för en bil med bensinmotor. Även om Kia tekniskt sett borde vara lika bra har några tester visat att Picanto är cirka 2MPG sämre vilket ger den cirka 46MPG vilket också är ett riktigt bra resultat.

  Kia Niro Tillförlitlighet

Co2-utsläppen med i10 mäter imponerande 109g/km medan Picanto är något sämre med 139g/km.

Är Hyundai i10 säkrare än Kia Picanto?

Båda dessa två små hatchbacks är mer än tillräckligt säkra vilket innebär att båda är 5-stjärniga bilar. Det passiva krockskyddet är riktigt bra medan de aktiva säkerhetssystemen är många på båda modellerna. I10 får ett eller två system från fabriken medan Kia är mycket mer återhållsam i den kategorin.

Är Hyundai i10 bekvämare än Kia Picanto?

Även om det inte finns några massiva skillnader mellan de här två bilarna känns Hyundai i10 mer bekväm, särskilt på motorvägen. Vi har redan sagt att Picanto känns lite mer engagerande att köra, vilket förmodligen är anledningen till att i10 känns bekvämare.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts