Hyundai i30 vs Ford Focus – Vilken är bäst?

Är Hyundai i30 en bra bil?

Världen av hatchbacks är full av alternativ vilket innebär att potentiella köpare har många modeller att välja mellan. Du kan köpa premium hatchbacks som kommer med toppmodern teknik, lyxiga funktioner och till och med motorer på över 400 hk som kan konkurrera med äldre superbilar. De flesta människor är dock inte intresserade av den typen av hatchbacks eftersom de är både dyra och obekväma.

Den bästa blandningen av fördelar och nackdelar som vanligtvis kan hittas i segmentet för familjeluckbilar var bilar som Hyundai i30 och Ford Focus regel till tuppen. Hyundai i30 introducerades första gången redan 2007 och har sedan dess gett upphov till fyra olika generationer. Den senaste i30-modellen introducerades 2020 och den erbjuder en enorm uppgradering jämfört med den tidigare modellen.

Ford Focus är en av de mest långlivade hatchbacks i detta segment eftersom den först presenterades 1998 och sedan dess har varit i kontinuerlig produktion. Efter fem olika generationer har Focus sett många förändringar och är nu närmare premiumsegmentet än den någonsin varit.

I den här artikeln kommer vi att jämföra dessa två hatchbacks och berätta vilken du bör köpa. Så, Hyundai i30 vs Ford Focus – vilken är bäst?

Hyundai i30

Hyundai i30 har ett lägre utgångspris än Ford Focus, men högre i30-modeller som i30 N kostar mer än toppspecifika Focus-modeller. Du kan välja mellan två olika motorer, den mindre är den 3-cylindriga 1,0L-motorn med 120 hk eller den större 4-cylindriga 1,5L-motorn med 160 hk. Alla i30-modeller är FWD, en manuell växellåda är standard medan en automatlåda är ett tillval.

  Vanliga problem med Ford Edge

Designmässigt ser i30 riktigt modern ut och många tror att den är en premiummodell. Interiören i i30 är också riktigt välutrustad, men lägre specificerade modeller ser betydligt sämre ut. Hyundai i30 N ser mycket mer målinriktad ut både invändigt och utvändigt, särskilt om du specificerar den med ljusare färger och kontrasterande prydnader.

Tillförlitligheten hos Hyundai i30 är riktigt bra, vilket är fallet med de flesta moderna Hyundai-modeller. Körupplevelsen är ganska ordinär med alla i30-modeller utom i30 N som faktiskt känns mycket mer dynamisk. Praktiken är i nivå med de flesta bilar i detta segment vilket innebär att du får plats med fyra vuxna i i30 utan problem.

Ford Focus

Utgångspriset för Ford Focus tenderar att vara något högre än för i30, men i30 N är den överlägset dyraste modellen. När det gäller motorval är Focus en av de bästa bilarna i sitt segment eftersom den kommer med 2 bensinmotorer och även en dieselmotor. Den mindre 3-cylindriga bensinmotorn på 1,0 liter erbjuder mellan 100 hk, 125 hk eller 150 hk.

Den största 4-cylindriga 2,3L-motorn som finns i den prestanda Focus ST-modellen erbjuder 280 hk och är den mest kraftfulla Focus du kan få nuförtiden. Designmässigt kommer nya Ford Focus ST med LED-strålkastare och ett mycket skarpare ansikte som liknar i30 lite grann. Interiören är också riktigt modern med alla nödvändiga bekvämligheter för att hålla dig underhållen på en lång resa.

När det gäller tillförlitlighet lyckas Ford Focus vara relativt fri från allvarliga fel, men den är inte lika bra som i30. Praktiken är riktigt bra eftersom Ford är känd för att ha en bra hantering av det inre utrymmet. Bagageutrymmet är också mer än tillräckligt för de flesta människor vilket innebär att den kan användas för familjehelgresor.

  Är Hyundai Veracruz en bra bil?

FWD är standard för Focus, och eftersom Focus RS inte längre tillverkas kan du inte köpa en Focus med AWD. En manuell växellåda är standard medan en automatlåda är ett tillval.

Slutsats – Ford Focus är bättre

Först och främst måste vi ta upp det faktum att båda dessa hatchbacks är riktigt bra på vad de gör, vilket innebär att oavsett vilken du väljer kommer du inte att göra något misstag. Ford Focus vinner dock den här tävlingen eftersom den har fler motorer att välja mellan, som alla är överraskande kraftfulla och sofistikerade.

Focus kan fortfarande fås med en dieselmotor, vilket är ett riktigt bra tillägg för dem som tenderar att köra många motorvägsmiljoner. Interiörutrymmet är något mer tillmötesgående med Focus, men i30 erbjuder 3 extra liter bagageutrymme.

Hur Focus körs är potentiellt den största skillnaden mellan de här två modellerna eftersom chassit på Focus verkligen är uppstyrt. Focus lider av mindre vägbuller, särskilt i motorvägshastigheter, vilket gör att den känns lite bekvämare. Slutligen måste vi också nämna att Focus erbjuder ett mer intuitivt och modernt infotainmentsystem.

Å andra sidan är i30:s hytt lite mindre modern, men i30 tar hem det när det gäller tillförlitlighet.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai i30 effektivare än Ford Focus?

När det gäller effektivitet lyckas i30 slå Ford Focus, vilket inte är någon större överraskning eftersom i30 har mindre och mindre kraftfulla motorer. Du kan förvänta dig att få upp till 45MPG max med i30 medan Focus kämpar för att nå 40MPG.

  Ford Edge år att undvika - De bästa och sämsta åren

Vi måste dock nämna att Focus också kommer med en dieselmotor som är den mest effektiva motorn av dem alla eftersom den klarar av att ge upp till 57MPG.

Är Hyundai i30 säkrare än Ford Focus?

Säkerhetsmässigt är båda dessa hatchbacks Euro NCAP-klassade bilar med 5 stjärnor, vilket innebär att det inte finns några bekymmer här. Focus slår i30 när det gäller säkerhetsassistanssystem, fotgängarsäkerhet och säkerhet för barnpassagerare medan i30 är bättre när det gäller säkerhet för vuxna passagerare.

Båda kan fås med en uppsjö av avancerade säkerhetsfunktioner, varav de flesta ingår i dyra tillvalspaket.

Är Hyundai i30 N bättre än Ford Focus ST?

DCT-växellådan i i30 N lyckas göra i30 till en modernare och mer kapabel hatchback, vilket gör att den är ungefär en halv sekund snabbare i sprinten 0-60 mph. Dock har i30 10 hk mindre vilket innebär att den inte kan matcha Focus i toppskiktet.

Ärligt talat är båda dessa hatchbacks fantastiska, men i30 N känns helt enkelt som en mer dedikerad prestandaversion eftersom Ford Focus RS brukade vara den toppspecificerade Focus-modellen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts