Vilka bilar har samma skruvmönster som Audi

Om du vill byta dina fälgar är en av de viktigaste aspekterna att ta hänsyn till din bils skruvmönster. Om era bultmönster inte stämmer helt överens är det inte rekommenderat att montera på dessa fälgar. Om du bestämmer dig för att montera dem står du inför en potentiellt katastrofal situation där fälgarna kan orsaka en olycka.

Audi och många andra tyska bilar använder antingen ett liknande eller helt matchande bultmönster vilket innebär att det är möjligt att byta hjul mellan Audi och andra bilar. Du måste dock vara 100 % säker på att bultmönstret är 100 % matchande om du bestämmer dig för att göra det. Vilka bilar har samma bultmönster som Audi?

Bilar som har samma bultmönster som Audi är Bentleys, BMW, Lamborghinis, McLarens, Mercedes Benz-bilar, vissa Porsche-modeller, vissa Mini-modeller, VW-bilar och Skoda-bilar. Audi använder alltså ett 5×112-bultmönster som är ganska vanligt på den europeiska bilmarknaden, men även vissa japanska och amerikanska bilar använder samma bultmönster.

Hur som helst måste du kunna ta reda på bultmönstret för varje enskild bil du tittar på innan du bestämmer dig för att göra något med fälgarna.

Hur tar man reda på en bils bultmönster?

Det finns några olika sätt att ta reda på en bils bultmönster och det mest populära numera är att använda en bultmönstersökare på nätet som den här. Allt du behöver göra är att lägga in alla nödvändiga uppgifter från din bil, och sökmotorn kommer att korsreferera en stor databas med kända bultmönster för att hitta exakt det bultmönster du behöver.

  Vanliga problem med Audi RS6 Avant

Du kan också mäta en bils bultmönster för hand genom att räkna antalet bultar som används för att skruva fast hjulet på bilen. Om hjulet använder fem bultar börjar formeln för bultmönstret med bokstaven 5x. Om bilhjulet använder 8 bultar börjar formeln för bultmönstret med siffran 8x.

För att ta reda på det andra talet måste du mäta diametern på den cirkel som bildas av alla centra från hjulets klackar. Dessa kan mätas i antingen millimeter eller tum, så se till att mäta dem i enlighet med detta. Det enklaste sättet att göra detta är att bara ta en linjal och sätta den i ett av centrumen på två motsatta skruvhål.
Om du till exempel vill mäta en fälg med ett jämnt antal skruvhål ska du ta en linjal och placera den i mitten av den övre och nedre eller den vänstra och högra cirkeln. Om du vill mäta en fälg med ett udda antal skruvhål måste du mäta dem diagonalt (som i det här exemplet).

Kan jag montera hjul med ett annat bultmönster?

Utan några modifieringar kommer du sannolikt inte att kunna montera ett hjul som har ett annat bultmönster. Vissa säger dock att du kan modifiera dina hjul genom att antingen borra i dem eller genom att använda speciella föreningar som kan ändra antalet och diametern på hålen i fälgen. Detta är inget du någonsin bör göra eftersom det helt enkelt inte är säkert och upphäver alla kända garantier.

  Vilken olja ska jag använda i min Audi A3?

Det enda du tekniskt sett kan göra, men som inte heller är tillrådligt att göra, är att investera i kvalitetstillverkade certifierade hjuladaptrar som effektivt kan ändra en bils bultmönster så att bilen kan bära olika hjul med ett annat bultmönster.

Enligt många mekaniker och entusiaster kan hjuladaptrar endast vara säkra om de köps och installeras av utbildade och erfarna tekniker.

Varför har bilar olika bultmönster?

När man tänker efter skulle allt detta vara mycket enklare om alla bilar helt enkelt började använda ett identiskt bultmönster. Det skulle innebära att du aldrig mer behöver mäta eller ta reda på en bils bultmönster eftersom det helt enkelt inte skulle finnas något behov av det. Anledningen till att bilar har olika bultmönster är att bilarna helt enkelt har utvecklats på det sättet.

Dessutom använder vissa bilar antingen fler eller större skruvar av säkerhetsskäl. Om du är uppmärksam kommer du förmodligen att stöta på många halvlastbilar och stora bussar som har 8 eller till och med 10 bultar. Dessa håller hjulet bättre på plats och viktfördelningen blir jämnare över alla delar av hjulet.

Du måste också komma ihåg att det är mycket billigare att tillverka ett hjul med 4×115 bultmönster än att tillverka ett hjul med 8×285 bultmönster. Det är helt enkelt mer material som ingår och de totala tillverkningskostnaderna och den tid som krävs är inte desamma.

  Audi A8 tillförlitlighet

FAQ-avsnittet

Är det en bra idé att använda hjul som inte är standardhjul på en bil?

Det beror på hjulen i fråga eftersom alla eftermarknadshjul inte är lika bra. Vissa av dem är lika starka eller till och med starkare än 99 % av de hjul som monteras på bilar från fabriken. Vissa av dem kan vara extremt osäkra och är därför inget du bör montera på din bil.

På det hela taget bör du alltid köpa dina hjul från välrenommerade återförsäljare med god servicehistorik. Dina hjul bör också monteras av ett proffs och vara åtdragna till den exakta gräns som rekommenderas av tillverkaren.

Är hjuladaptrar och hjulspacers samma sak?

Nej, det är de inte. Hjuladaptrar är utformade för att du ska kunna montera hjul med ett annat skruvmönster på en bil, medan hjulspacers är utformade för att göra bilens spår bredare. Folk behöver ibland använda spacers för att passa vissa hjul, men de använder också ofta spacers för att bilen ser snyggare ut, särskilt med ett bredare hjul.

Som sådana är dessa inte samma sak och de tjänar inte samma syfte även om många människor tror något annat.

Passar hjul med 5 klackar automatiskt till bilar med 5 klackars bultmönster?

Nej, det gör de inte. Det finns många andra mått som måste uppfyllas för att ett hjul ska kunna monteras på en bil. De två mest kritiska måtten är hjuldiametern och hjulbredden.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts