Vilken olja ska jag använda i min Audi A3?

Faktum är att om du har en Audi A3 Quattro kan den typ av motorolja du använder ha stor betydelse för bilens tillförlitlighet och prestanda. Enligt Audi, i deras bruksanvisningar och material på deras webbplats, ”Alla Audi-motorer måste alltid använda motoroljor som överensstämmer med den tillämpliga Audi Oil Quality Standard. Inga andra motoroljor får användas. Detta gäller även vid påfyllning av motorolja mellan servicetillfällena.”

Vilken olja är bäst? Fråga tillverkaren!

Audi rekommenderar vidare att varje Audi-bilägare ska ha en extra kvart olja av motorolja som är godkänd av Audi. Enligt Audis tekniska service finns här en förteckning över motoroljor som Audi godkänt:

 • Castrol
 • Castrol Edge Professional
 • Castrol SLX Professional Longtec SAE 0W-40
 • Castrol SLX Professional OE SAE 5W-30
 • Castrol Syntec European Formula SAE 0W-30
 • Castrol TXT 505 01 SAE 5W-40
 • Castrol Syntec
 • Mobil
 • Mobil 1 SAE 0W-40
 • Mobil Syst S Special V SAE 5W-30
 • Quaker State
 • Q European Engine Ultra Diesel SAE 5W-30
 • VW 502 00 Quaker State Q State Synquest Low SAPS
 • VW 502 00 Quaker State Q Horsepower Full Synthetic SAE 5W-40
 • VW 502 00 Quaker State Q European Formula Ultra SAE 5W-30
  Dessa är alla syntetiska motoroljor, vilket är vad Audi rekommenderar för denna bilmodell. Syntetisk olja gör att bilen går svalare och även behöver färre oljebyten och mindre oljespill. Tack och lov är dessa oljor lätta att hitta. Praktiskt taget alla biltillbehörshandlare har dem, så du behöver troligen inte leta högt och lågt efter någon som har dem.
  Vilket märke har den bästa interiören - Audi, Mercedes eller BMW?

I det rådande pandemiska klimatet är det också viktigt att veta att dessa märken och typer av motorolja finns tillgängliga på nätet och kan levereras, kontaktlöst, till din ytterdörr.

Att sköta din Audi A3 Quattro på rätt sätt kan spara mycket pengar

När det gäller underhåll och skötsel av din Audi A3 Quattro vill du alltid välja de delar och produkter som rekommenderas av tillverkaren, som vet hur fordonet är byggt och vilka delar och produkter som är lämpliga. När du använder andra produkter riskerar du att skada din bil, vilket kan bli dyrt, men du riskerar också att upphäva din garanti, vilket kan bli ännu dyrare i längden.

Det är en av anledningarna till att det är viktigt att läsa din bruksanvisning grundligt endast betrodda märken. Det är också viktigt att endast tala med kvalificerade specialister för att få de bästa svaren. Det innebär att man måste handla rätt motorolja och inte bara välja den billigaste oljan som finns i en lågprisbutik. Nationellt pålitliga biltillbehörsbutiker kan också ge dig rekommendationer om billigare OEM- och eftermarknadsoljor som kan fungera för dig, baserat på andra A3-kunders och tillverkares recensioner. Det är aldrig en bra idé att gå blint in i valet av en olja att använda i det fordon som du har investerat så mycket pengar i.

Vilken viskositet ska jag välja?

För en A3 med bensinmotor kan du använda något av ovanstående oljemärken med en viskositet på SAE 5W-40 vid alla temperaturområden och för alla normala körförhållanden. Om olja av klass SAE 5W-40 inte finns tillgänglig är det okej att använda olja av klass SAE 5W-30, så länge den uppfyller Audi-oljekvalitetsnormen. Om din A3 har en dieselmotor bör du alltid välja en viskositet av SAE 5W-30.

  Vilken är den bästa Audi-modellen för pengarna?

Audi rekommenderar i alla fall att du alltid har en extra liter av rätt motorolja i bagageluckan och att du förvarar den i originalförpackningen och på ett sådant sätt att den inte av misstag kan öppnas och spilla ut över hela bagageluckan eller på annat sätt störas.

Rätt underhåll sparar pengar

Om du använder rätt syntetisk motorolja vid varje oljebyte och annat förebyggande underhåll förhindrar du mekaniska skador och förlänger din Audi A3:s livslängd, eventuellt med många år. Detta kan bidra till att din bil håller längre än andra A3-bilar. Det innebär att du kan hålla din bil igång längre och dessutom spara pengar på bilreparationer, av vilka många blir onödiga när du underhåller din bil på rätt sätt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts