Ska jag rostskydda min BMW?

Rost är en av de värsta fiender en bil kan ha. Korrosion orsakas oftast av att vatten tränger in i färgen, och efter att detta sker börjar vattnet bubbla i färgen. Rost börjar sprida sig inifrån och ut och bryter så småningom sönder själva lacken.

Ett starkt korrosionsskydd är viktigt för en bil som är mer än 10-12 år gammal eftersom de flesta bilar blir misshandlade med massor av stenskott under bilens livstid, vilket kan orsaka korrosion. När en bil har utsatts för fukt och syre under en tid är rost oundviklig.

Vissa biltillverkare som BMW gör ett omfattande korrosionsskydd redan innan bilen har monterats, men denna typ av korrosionsskydd håller inte för evigt. Du kan också dra nytta av många olika rostskyddstekniker eftermarknaden.

Men om du tar hand om din bil, tvättar den regelbundet och till och med applicerar färgskyddsfilm på specifika utsatta områden kan du förneka dessa effekter under lång tid. Att rostskydda en över 12 år gammal BMW är en bra idé, om bilen är yngre än så är det bara att ta hyfsad hand om den.

BMW fabrik rostskydd

Alla BMW-bilar får ett omfattande rostskydd innan de lämnar fabriken. Detta består av att hela bilens kaross doppas i mangan, fosfatzink och nickel. Efter badet lägger BMW på ett skyddande ytskikt på hela karossen.

Denna process sträcker sig till och med till en subatomär nivå, eftersom BMW använder en särskild beläggning som kallas e-coat och som består av en elektrisk laddning av hela karossen. Detta garanterar att varje nanometer av bilens kaross har skyddats på samma sätt. Därefter börjar högteknologiska robotar injicera högtryckstätningsmedel i alla sårbara håligheter i bilens kaross.

  Vilken BMW har en V12-motor?

BMW gör allt för att se till att alla känsliga delar av bilens kaross skyddas. BMW börjar med underredet och applicerar en polyvinylkloridblandning som skyddar bilen från vatteninträngning och fukt underredet.

Därefter målar BMW bilen och applicerar ytterligare ett skyddslager med ett speciellt smält paraffinbaserat hålrumsvax för att se till att alla små sprickor, sömmar och klyftor täcks. Vaxet torkar och blir ett starkt korrosionsskydd. BMW erbjuder också en 12-årig lång korrosionsgaranti för bilar tillverkade efter 2004.

Eftermarknad BMW korrosionsskydd

Om din bil är mer än 12 år gammal kanske du vill ta en hel del på några av dessa eftermarknadskorrosionsskyddstekniker. En av de senaste korrosionsskyddsteknikerna är en speciell elektronisk modul som skickar ut en svag ström genom hela bilens kaross som teoretiskt sett förhindrar att din bil reagerar med syre. Priserna varierar mellan 500 och 1000 dollar.

Om du letar efter ett billigare alternativ för 150 dollar används ofta också tjärbaserade sprayer för att skydda mot rost under kroppen. Denna teknik består av att man sprutar ett tjärliknande lager på bilens utsatta områden i ett försök till rostskydd. Men detta skikt är känsligt för sprickor som till och med kan påskynda korrosionsprocessen och det bör undvikas.

Särskilda droppfria oljesprayer liknar i viss mån de tidigare nämnda tjärbaserade sprayer, men denna teknik ger, om den utförs av ett proffs, ett bättre och mer grundligt skydd. Viss borrning är nödvändig, så du bör rådgöra med en yrkesman. Kostnaderna ligger på 120-150 dollar och detta bör upprepas årligen.

  Vilken BMW har en V8-motor?

Du kanske också vill kolla in droppoljesprayer som är mer viskösa än de tidigare nämnda dropplösa oljesprayer och ger ett ännu bättre rostskydd för samma pris. Denna teknik bör också utföras årligen och är ofta det rekommenderade sättet av många specialister.

Allmänt vardagligt rostskydd

Se till att tvätta din bil regelbundet, eftersom detta är av största vikt för lackens livslängd och rostskyddet. Vidare bör du också använda ett särskilt keramiskt beläggningsskikt för ökat lackskydd och alltid se efter salt på din bil och rengöra den så ofta du kan.

Du bör också hålla alla dedikerade avloppspluggar rena så att vatten lätt kan ta sig ut ur bilens alla håligheter. Om du inte rengör inredningen ofta är det stor chans att smutsen sprider sig även till utsidan, vilket kan orsaka rostangrepp.

Om du vill ha högsta möjliga skydd ska du gå vidare och applicera lackskyddsfilm på alla utsatta områden på din bil. Detta görs för att förhindra stenskott som ofta är den främsta orsaken till att rost uppstår på ytterpaneler.

FAQ-avdelning

Är det värt att rostskydda en bil?

Det beror på några olika faktorer. Om du bor i ett varmare, mestadels torrt klimat, och om du mestadels kör i staden på asfalterade vägar är det kanske inte lika nödvändigt. Men om du bor i ett klimat med varierande väderförhållanden, eller om du ofta stöter på fukt på dina dagliga pendelturer, kan det vara en bra idé.

  Vilka är de vanligaste problemen med BMW 335i?

Om du äger en ganska ny bil och du inte planerar att äga den under lång tid, behöver du inte rostskydda den. Om du bara följer alla vardagliga tips om rostskydd är risken för rost ganska liten.

Klarar sig nyare bilar bättre med rost jämfört med äldre bilar?

Ja, det gör de. Många moderna bilmärken använder galvaniserat stål för vissa specifika delar av bilens ramar. Detta innebär att dessa områden inte är lika känsliga för korrosion som vanligt stål. Äldre bilar använde inte denna typ av stål vilket innebär att korrosionen inte är lika intensiv.

Dessutom är nyare bilar i allmänhet bättre sammansatta. De erbjuder tätare panelspalter och många nyare tätningstekniker appliceras direkt från fabriken. BMW:s omfattande rostskyddsteknik erbjuder en 12-årig garanti av en anledning.

Sannolikhet för sommar respektive vinterrost?

Under vintern är korrosion mycket mer relevant på grund av ökad fukt och framför allt salt. De flesta länder använder salt för att avskräcka från is, men det innebär också att det finns en stor chans att din bil plågas av korrosion under vintern.

För att råda bot på detta bör du alltid se till att tvätta din bil regelbundet, om du inte gör det kan saltansamlingen skada lacken efter ett tag. Om detta händer bör du titta på mer omfattande rostskyddslösningar som listas i den här artikeln.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts