Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Räckviddsångest är en term som uppfanns av elbilsägare för att beskriva känslan av oro för att de kanske inte har tillräckligt med räckvidd för att nå sin destination. Det tar trots allt alldeles för lång tid att ladda batterierna jämfört med att bara tanka bilen, och därför tenderar de att låta sina elbilar vara anslutna varje natt.

Även om det inte kommer att förstöra ditt batteri om du laddar upp din bil varje natt är det ändå bättre att hålla batteriet på cirka 80 % kapacitet om du vill maximera batteriets livslängd. Det bästa är att rådgöra med ägarens manual för att avgöra vad som är bäst att göra.

Du bör också överväga olika laddningshastigheter också. Om du råkar ha en snabbladdare av nivå 3 bör du inte ha bilen inkopplad. En snabbladdare på nivå 3 kommer att förkorta batteriets livslängd snabbare än vad ett vanligt vägguttag skulle göra.

De flesta nyare elbilar nuförtiden har dock många avancerade laddningshanteringssystem inbyggda, som sådana kan dessa övervaka laddningsprocessen för att maximera den långsiktiga batterikapaciteten. Hur som helst är det bättre att hålla bilen på cirka 50-80 % laddning hela tiden.

Dagliga pendlingsavstånd

I genomsnitt spenderar USA:s medborgare omkring 46 minuter på daglig pendling, vilket innebär att de tenderar att köra ungefär 30 mil per dag. Med tanke på att en genomsnittlig elbil i dag har en kapacitet på över 200 mil på en full laddning kan man säga att det är överflödigt att ladda en elbil varje kväll.

Detta är dock bara genomsnittliga uppskattningar, och ditt användningsscenario kan skilja sig åt. Om du använder din bil varje dag för långdistanskörning, kan du bara ladda bilen över natten om det behövs. Precis som en vanlig bil med ismotor inte behöver tankas varje dag, behöver inte heller din elbil det.

  Är snabbladdning dåligt för elbilar?

Det bästa tillvägagångssättet är att alltid ha bilen mellan 50 % och 80 % laddning eftersom det inte alltid är bra att hålla batteriet fullt laddat eftersom det kan förkorta batteriets livslängd. På samma sätt är det inte heller bra att ha bilen parkerad med mindre än 20 % batterikapacitet.

Skillnader mellan ”vanliga” laddare och snabbladdare av nivå 3

Låt oss säga att du kör i genomsnitt 150 mil per dag. Om du kör en elbil med en räckvidd på 300 mil behöver du ladda den ungefär varannan dag. Om du laddar bilen varje kväll är det bekvämt eftersom du förmodligen aldrig behöver oroa dig för räckviddsångest, och om du kör mer än 150 mil per dag bör du köpa en dieselbil.

Det du måste tänka på är vilken typ av laddare du använder. Om du övervägande snabbladdar din bil kommer ditt batteri att försämras snabbare. Om du däremot använder en vanlig laddare kommer ditt batteri att försämras långsammare.

Ibland är det vettigt att använda en snabbladdare om du har bråttom eller om du har gjort ett snabbt stopp vid en bensinstation på motorvägen. Men om du inte har bråttom bör du av samma skäl hoppa över att använda snabbladdare eftersom de skadar ditt batteri på lång sikt.

Förutom snabbladdare och vanliga laddare är det bra att komma ihåg att batterier tillverkas endast med ett visst antal batteriladdningscykler, och du bör inte ladda ditt batteri om det inte är nödvändigt. Som tidigare nämnts, om din bil är utrustad med avancerade laddningshanteringssystem, följ bara laddningsinstruktionerna.

  Är det okej att lämna en elbil inkopplad?

Överladdning och att hålla din elbil ansluten under längre perioder.

Om du planerar att parkera din EV i ett garage och lämna den där under en längre tid bör du ladda bilen och koppla ur den. Om du dock lämnar bilen inkopplad under en längre tid kan ett långvarigt laddningstillstånd på 100 % skada batteriet även om systemen gör sitt bästa för att förhindra detta.

Det tar extremt lång tid att tömma ett EV-batteri med hög kapacitet i standby-läge eftersom din bil är utrustad med system som är utformade för att försätta bilen i ett så kallat ”Deep Sleep-läge”. Detta läge gör det möjligt för bilen att koppla bort alla onödiga system för att maximera långtidsbatteriet i standby-läge.

FAQ-avsnitt

Är laddning av elfordon säkert?

Vi är alla medvetna om att vi aldrig ska röka eller använda en mobiltelefon medan vi fyller på bensin i våra bilar. Det är trots allt uppenbart att eld och bränsle inte går så bra ihop. När det gäller elfordon är vi dock inte riktigt medvetna om vad vi bör eller inte bör göra, men var lugn, laddning av elfordon är verkligen säkert.

Först och främst bör du köpa en särskild laddare för EV-väggbox. Nästan alla EV-fordon levereras med laddare i förpackningen och det är dessa som du bör använda. Du får aldrig koppla ihop gamla kablar med dedikerade billaddare, eftersom de kanske inte klarar av konstant ström och därmed kan börja brinna.

  Vilka är de dåliga sakerna med Tesla?

Kan jag ladda min EV när det regnar?

Du kan ladda din EV i alla väderförhållanden eftersom EV-uttag är utformade för att klara av extrema väderförhållanden. EV-laddare testas outtröttligt och rigoröst innan de godkänns, vilket innebär att det inte finns någon risk för en elektrisk stöt om allt fungerar som det ska.

Moderna laddare skickar ingen ström alls innan de känner igen bilen och bedömer situationen som säker. Tesla använder en blinkande grön ring runt laddaren för att indikera att bilen tar emot elektricitet.

Hur lång tid tar det att ladda upp ett batteri i en elbil helt och hållet?

Genom ett anständigt vägguttag behöver ett bilbatteri på 60 kWh så mycket som 8-9 timmar för att laddas fullt ut. Detta varierar naturligtvis beroende på batteriets storlek och själva uttaget. Om du väljer snabbladdning kan du nå en 80-procentig laddning på några dussin minuter.

Själva bilen är också viktig eftersom vissa modeller kan ladda snabbare än andra. Den nyligen släppta Lucid Air erbjuder till exempel 20 miles per 1 minut av snabbladdning medan andra elbilar som Porsche Taycan och Tesla Model 3 bara erbjuder cirka 15 miles på samma tid.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts