Ska jag sälja min bil eller behålla den?

Om du ska sälja eller behålla din bil är helt upp till dig. Alla är olika, och det finns många personliga och mindre personliga skäl till varför man bör sälja eller behålla sin bil. Det mest uppenbara motivet för att antingen sälja eller köpa en bil är pengarna eftersom de flesta bilar är avskrivningsbara tillgångar.

Efter några år eller så vänjer vi oss dock vid våra bilar, vilket kan vara både bra och dåligt. Om du inte är så entusiastisk över bilar, och om du ser en bil som en modern tolkning av en häst, är det bara en fråga om ration och ekonomi att sälja eller köpa en ny bil.

Om du å andra sidan är ganska entusiastisk över bilar kanske du vill byta ut dem från tid till annan. Du kan uppgradera eller till och med nedgradera från din nuvarande bil, men vad som än händer bör det vara helt upp till dig och dina närmaste.

Olika bilar har olika värden, ibland kan marknaden själv föreslå att det nu är en bra tidpunkt att sälja en viss modell eller vice versa. Om du inte behöver en bil, eller om du helt enkelt inte använder den så ofta, är det bäst att sälja eftersom bilen ändå skrivs ned.

Uppgradera en bil – Gör det smart

Som bilentusiaster kan vi alla hålla med om att det är en oerhört spännande upplevelse att köpa en ny bil av många olika anledningar. Denna process tar vanligtvis lång tid eftersom en genomsnittlig bilentusiast tenderar att undersöka så många alternativ som möjligt. Att leta efter en ny bil är trots allt hälften av det roliga med hela nybilsprocessen.

  Vilken är den mest ekonomiska hybrid-SUV:n?

Ibland är det dock logiskt att uppgradera, och ibland är det bäst att vänta ett tag för att göra ett sunt ekonomiskt beslut. Om du till exempel vill uppgradera från en gammal modell till en ny är det bäst att vänta ett tag innan priserna börjar sjunka för att undvika inledande värdeminskning eller marknadsanpassningspriser.

Naturligtvis kan detta bero på inköpsmetoden, så om du leasar eller finansierar kan du göra det direkt om priset är rätt. När du säljer din bil ska du inte stressa, ta dig tid och försöka sätta ett logiskt pris för både dig själv och din potentiella kund.

Nedklassning av en bil – gör det på ett rimligt sätt

På andra sidan av spektrumet är nedklassning från en bil inte något du någonsin vill göra. Ibland är det dock alldeles förnuftigt att omfördela dina medel till ett nytt företag för att tjäna mer pengar som senare kan användas till en ännu bättre bil.

Vi har alla ansvar för vår ekonomi, och vi bör vidta extrema försiktighetsåtgärder för att inte spendera för mycket, oavsett hur mycket vi älskar en viss bil. Ibland tror en person också att om man spenderar 50 000 dollar mer på en bil borde man i teorin få en uppgradering värd 50 000 dollar, men så är inte alltid fallet.

Om du inte är nöjd med din bil, och du anser att den är för dyr eller snarare onödig, så sparar du pengar i det långa loppet genom att nedgradera och kan dessutom göra något annat med pengarna. Hur som helst ska du se till att tänka igenom allting i förväg och inte stressa fram det.

  Bästa kupéer för långa personer

Marknaden för begagnade bilar – den främsta indikatorn på om du ska sälja eller behålla din bil

Om du i första hand bryr dig om den ekonomiska aspekten av bilägandet är det ganska logiskt att du bör sälja din bil vid rätt tidpunkt. Det finns ett par fall där du kan tjäna mer på att sälja din bil om du kan känna igen dem i tid.

Det främsta är en ny modell av din bil som kommer. Till exempel när den nya BMW 3-serien kom ut har priserna på den senaste generationens BMW 3-serie sjunkit ganska kraftigt för att senare rationalisera andrahandsmarknadsvärdet på den helt nya modellen. Detta innebär att det alltid är en bra idé att sälja din äldre modell innan den nya modellen börjar säljas.

Begagnatmarknaden är ganska stabil, men ibland kan vissa modeller stiga i värde och andra sjunka. Se till att känna igen dessa om du vill ha bästa möjliga erbjudanden. Slutligen, om någon ger dig ett erbjudande som du inte kan tacka nej till, tacka inte nej till det.

FAQ-avdelning

Hur länge behåller folk sina bilar i allmänhet?

Den genomsnittliga åldern på bilar på USA:s vägar idag är cirka 12 år. Denna siffra fortsätter att stiga eftersom dagens bilar är så avancerade att det ibland verkar som om det inte finns någon anledning att uppgradera så ofta som tidigare.

Med detta sagt tenderar de flesta människor att behålla sina bilar i ungefär sex år i taget. Vissa människor älskar att byta bil med några månaders mellanrum, medan andra tenderar att behålla en bil hela livet. Det finns verkligen ingen anledning att byta ut en bil så ofta, men om du älskar att göra det, gör det smart och förlora inte dina pengar på ett oansvarigt sätt.

  Ska jag ladda min elbil varje kväll?

Behöver jag ens en bil år 2021?

Svaret på den frågan beror i hög grad på vilken typ av liv du lever dagligen. Om du är någon som mestadels pendlar inom ditt kvarter finns det inget behov av en bil eftersom bilar tenderar att vara dyra oavsett hur man ser på det.

Så gott som alla relativt välutvecklade samhällen har någon form av pålitlig kollektivtrafik, men detta är ganska tveksamt i dagens läge på grund av pandemin. Se till att räkna ut hur mycket bilunderhållet kostar, och är det värt det för dig och din familj.

Vad är det bästa alternativet till en bil?

I takt med att världen fortsätter att utvecklas finns det fler och fler alternativ till en bil som mestadels är utformade för att fungera i stadsmiljö. Om du vill hoppa över kollektivtrafiken är det alltid en bra idé att överväga att köpa en cykel av något slag eftersom dessa är de mest populära alternativen till en bil i första världens länder.

Förutom cyklar är en elektrisk skoter också ett bra alternativ till en bil i stadsmiljöer. Medflyttning, taxa, Uber, samåkning, mobilitetstjänster är också ganska populära alternativ som du kan överväga om du anser att du inte använder din bil så ofta, eller om du helt enkelt inte vill det.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts