Hyundai i30 vs Toyota Corolla – Vilken är bäst?

Är Hyundai i30 en bra bil?

Om du vill köpa en hyfsad familjebil som både kan uppfylla alla dina praktiska önskemål och kännas bekväm, säker och modern bör du rikta din uppmärksamhet mot Hyundai i30 och Toyota Corolla. Dessa två hatchbacks har sålt som en galning de senaste åren eftersom de kombinerar alla fördelar du förväntar dig av en hatchback med tillförlitlighet på högsta nivå.

Hyundai och Toyota är trots allt några av de mest pålitliga biltillverkarna nuförtiden, vilket ökar deras attraktionskraft ganska mycket. Hyundai i30 avslöjades för första gången 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer, varav den senaste introducerades 20202. Toyota Corolla är å andra sidan mycket äldre, eftersom den presenterades första gången 1966.

Detta gör Corolla till den längsta kontinuerliga hatchbacken i produktion eftersom Toyota kom ut med den 12:e generationen av Corolla för några år sedan, vilket innebär att den 13:e generationen är precis runt hörnet. Corolla ligger också högst upp på listan över de mest sålda bilarna genom tiderna, vilket verkligen inte är utan fördelar.

Så i den här jämförelsen ska vi sätta dessa två världsberömda hatchbacks i en head-to-matchup för att se vilken som kommer högst upp och varför du ska välja den ena framför den andra. Så, Hyundai i30 vs Toyota Corolla – vilken är bäst?

Hyundai i30

Prismässigt verkar i30 faktiskt vara den dyrare bilen i den här jämförelsen, delvis för att det är en aldrig bil också. När det gäller motorer är i30 dock inte den bästa eftersom den saknar en dedikerad hybridmodell och en dedikerad dieselmodell. Hur som helst kommer den med två bensinmotorer, den första mäter 1,0 liter i cylindervolym och erbjuder 120 hk medan den större 1,6 liters motorn erbjuder 160 hk.

  Hyundai Veloster Tillförlitlighet

Vi måste också nämna att i30 kan fås med sportpaketet ”N” som höjer effekten till 270 hk från en 2,0 liters fyrcylindrig turbomotor. Alla i30-modeller kommer med FWD och manuell växellåda medan en automatisk växellåda finns som tillval. Designmässigt ser i30 ut som en välförtjänt uppgradering från föregående generation eftersom den ser mycket bättre ut både på insidan och utsidan.

En större infotainmentskärm, mjukare linjer och bättre material finns nu alla i nya i30. Körupplevelsen är ganska ordinär, med undantag för i30 N som faktiskt känns mycket mer seriös och dynamisk. Tillförlitligheten är utmärkt, vilket ofta är fallet med dagens Hyundai-modeller.

Praktiken är vad man kan förvänta sig av detta segment vilket innebär att i30 både är en bra familjebil och en bra prestandabil i sin ”N-Sport”-utförande.

Toyota Corolla

Om du väljer Toyota Corolla i stället för i30 kan du spara lite pengar som senare kan läggas på tillval som kan få Corolla att kännas betydligt mer exklusiv. Motormässigt får Corolla en enda 4-cylindrig turbomotor på 1,2 liter med 4 cylindrar och 115 hästkrafter och även två hybridmotorer. Den första är den 4-cylindriga 1,8L-motorn med en elmotor för en kombinerad effekt på 122 hk.

Den andra är den 4-cylindriga hybridmotorn 2.0L med 180 hk och är den mest populära Corolla-modellen på marknaden. Designmässigt ser den nya Corolla mycket bättre ut än tidigare generationer eftersom den nu ser autentisk, målmedveten och spännande ut. Interiören i Corolla är också mycket lyxigare än tidigare, vilket gör att den är i nivå med i30.

  Hyundai Accent Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är till och med bättre än med i30 vilket är en överraskning med tanke på att i30 är en av de mest tillförlitliga bilarna i sitt segment. Körupplevelsen är trevlig, men inget utöver det vanliga och Corolla får ingen dedikerad prestandaversion. FWD och en manuell växellåda är standard medan en automatlåda är ett tillval.

Praktiken är också riktigt bra eftersom Corolla också har plats för upp till fyra vuxna utan problem. Utrustningsnivåerna är riktigt bra och Corolla får en hel del utrustning som standard.

Slutsats – Toyota Corolla är bättre

Hyundai i30 och Toyota Corolla är några av de bästa hatchbacks du kan köpa nuförtiden, vilket innebär att båda är fantastiska. Men Corolla tar hem den här platsen av några tydliga skäl. För det första finns Corolla med extremt pålitliga, effektiva och sofistikerade hybriddrivlinor som fortfarande inte finns tillgängliga med i30.

Corolla ser mycket mer intressant ut att titta på både på insidan och utsidan medan materialvalen är jämförbara mellan de två. Corolla lyckas vara något mer tillförlitlig och bättre utrustad. Dock är i30 den bättre familjebilen tack vare mycket mer utrymme baktill förutom att i30 inte känns lika klaustrofobisk som Corolla.

I30 får också ett större bagageutrymme, men där tidvattnet återigen vänder är på köravdelningen då Toyota Corolla helt enkelt känns mer engagerande, ungdomlig och rent ut sagt mer behaglig att köra.

  Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

FAQ-avsnitt

Är Hyundai i30 effektivare än Toyota Corolla?

När det gäller effektivitet är båda dessa bilar fantastiska. Hyundai i30 kan ge upp till 45MPG vilket verkligen är en riktigt bra siffra för en familjebil med bensinmotor. Toyota Corolla finns dock med två hybriddrivlinor som båda kan ge mellan 50 och till och med 65MPG vilket gör den mycket effektivare.

Hur som helst måste vi dock nämna att dessa fördelar inte är lika märkbara i motorvägshastigheter där Corolla ger cirka 10MPG mindre medan i30 ger i stort sett samma.

Är Hyundai i30 säkrare än Toyota Corolla?

Säkerhetsmässigt är dessa två nästan identiska med sina 5-stjärniga säkerhetsbetyg. Det betyder att säkerheten inte borde vara något problem med någon av dessa. Vi måste dock nämna att Corolla verkar vara något bättre utrustad än fabriken, vilket är en fördel eftersom den kostar mindre till att börja med.

Är Hyundai i30 N bättre än Toyota Corolla?

Även om Toyota Corolla vinner det ”vanliga” biltestet är i30 N ett helt annat djur. I30 N är snabbare, smidigare, roligare att köra, mer spännande, kraftfullare och mycket mer åtråvärd än Toyota Corolla. Visst, den kostar också mycket mer pengar, men du får vad du betalar för med i30 N.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts