Hyundai i10 vs Opel Corsa – Vilken är bäst?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Det är inte alla som älskar kompaktbilar, men ingen kan förneka att kompaktbilar inte är ekonomiskt vettiga. De tenderar att vara billigare att köpa, billigare att driva, billigare att tanka och billigare att reparera om något går fel. De är verkligen lätta att köra, lätta att se ut ur och är gjorda för att vara enkla. De används främst för interurbana körningar, men kan också klara av långväga resor ganska lätt.

Hyundai i10 kom först på scenen 2007 och har sedan dess gett upphov till tre olika generationer. Den senaste i10 introducerades inför modellåret 2019/2020 och den följer Hyundais nyare formspråk som ser lite mer minnesvärd ut både på insidan och utsidan. Som sådan är den nuvarande i10 en ganska populär bil i det här segmentet av en mängd olika skäl.

Å andra sidan har Opel Corsa funnits sedan 1982 och det finns 6 olika generationer av den. Den senaste Corsa introducerades också för modellåret 2019/2020, vilket innebär att dessa två har samma ålder. Så, Hyundai i10 vs Opel Corsa – vilken är bäst?

Vi kan redan nu säga att detta kommer att bli en jämn match eftersom båda dessa bilar erbjuder en ganska väl avrundad upplevelse. Båda har effektiva, sofistikerade och långlivade motorer, ett modernt designspråk både invändigt och utvändigt och är pålitliga. Men om du vill ta reda på varför den ena är bättre än den andra ska du se till att läsa den här artikeln.

Hyundai i10

Hyundai i10 köps främst av människor som bor på trånga europeiska och asiatiska stadsgator. När det gäller motorval finns i10 med antingen en 1,0 liters 3-cylindrig motor med 67 hk eller 100 hk eller en större 1,2 liters 4-cylindrig motor med cirka 87 hk respektive. Alla tillgängliga i10-motorer drivs strikt av bensin vilket innebär att det ännu inte finns några diesel- eller hybridvarianter.

  Är Hyundai H1 en bra bil?

Alla i10-modeller kommer med ett permanent FWD-system. En manuell växellåda är standard medan en automatisk växellåda finns som tillval. Den yttre designen är mycket bättre med den senaste generationen av i10 tack vare snyggare lampor och mer spännande färgval. Interiören är välutrustad, men inget speciellt.

Där i10 tar priset är tillförlitligheten eftersom den är en av de mest tillförlitliga subkompakta hatchbacks på marknaden. Second hand-värdena för i10 är starka medan körupplevelsen inte kommer att imponera eller förolämpa någon.
Praktiken är i nivå med de flesta bilar i det här segmentet, vilket innebär att i10 inte är utformad för att transportera människor så ofta.

Opel Corsa

Opel/Vauxhall Corsa börjar på några tusen dollar mer än i10 vilket innebär att den också borde erbjuda mer. Motormässigt erbjuder Corsa mer eftersom den levereras med en 1,2 liters 3-cylindrig motor som ger antingen 75 hk, 100 hk eller till och med 130 hk med turbomodellen. Den finns också med en fyrcylindrig dieselmotor på 1,5 liter med 102 hk och en Corse-e elmodell med ett batteri på 50 kW och 136 hk.

FWD är det enda drivlinealternativet för Corsa, en manuell växellåda är standard medan en automatlåda också finns tillgänglig. Designmässigt ser den senaste Opel Corsa verkligen cool ut, särskilt med svartklädda trimpaket och en snygg kontrastfärg. Interiören är relativt karg, men tillräckligt modern och välutrustad med allt du behöver.

  Vanliga problem med Hyundai Ioniq 5

Tillförlitligheten är inte den bästa, särskilt om man jämför med i10 som lyckas vara en av, om inte den mest pålitliga bilen i detta segment. Andrahandsvärdena är starka eftersom många är intresserade av att köpa den senaste generationen av Corsa. Körupplevelsen är mycket mer spännande än med i10 eftersom Corsa verkligen känns mer dynamisk.

Praktiken är också i nivå med resten av segmentet, men den är inte lika bra som i10 på många områden, t.ex. när det gäller sittplatserna bakåt.

Slutsats – Det är ett oavgjort

Vi valde ingen vinnare för det här testet eftersom båda har mycket att erbjuda. Till att börja med är i10 billigare, den är billigare i drift, den är mycket mer pålitlig och mer praktisk. Å andra sidan är Corsa mer spännande att köra, har bättre motorer, ser utan tvekan bättre ut och är något effektivare.

Du kan också få Corsa med en elmotor och med en dieselmotor, båda dessa finns inte under i10:s huva. Corsa känns mer spännande att köra tack vare mer spännande motorer och bättre köregenskaper, men i10 känns lite bekvämare och lättare att köra.

I10 erbjuder också bättre sikt runtomkring och den kommer med bättre säkerhetsfunktioner från fabriken. På det hela taget är båda dessa bilar bra vilket innebär att du egentligen inte kan göra något fel val med någon av dem.

FAQ-avdelning

Är Opel samma sak som Vauxhall och Buick?

Opel är ett decennier gammalt tyskt bilmärke till överkomligt pris med ett långvarigt arv av att tillverka alla slags bilar, från minibussar, stora sedans, SUV:er och till och med pickup trucks, Opel är ett ganska välkänt europeiskt märke. Vauxhall är ett brittiskt märke, men alla Vauxhall-bilar är i huvudsak omgjorda Opel-bilar, eftersom det har varit fallet i årtionden också.

  Vanliga problem med Hyundai Veloster

Buick, å andra sidan, var i stort sett samma sak som Vauxhall, men 2017 frigjordes Buick och de började tillverka sina egna bilar med sitt eget designspråk vilket innebär att Buick inte är samma sak som Opel, inte längre åtminstone.

Är Hyundai i10 säkrare än Opel Corsa?

Båda dessa bilar är säkra vilket innebär att säkerheten inte är något problem. Dock får i10 en bättre palett av säkerhetssystem direkt från fabriken till skillnad från Corsa som bara får ett minimum. Om du vill att dessa två ska vara så säkra som möjligt måste du dock betala massor av pengar för tillvalssäkerhetsfunktioner.

Varför finns Hyundai i10 och Opel Corsa inte i USA?

Kompakta hatchbacks och kompakta bilar i allmänhet är inte så populära i USA, vilket är anledningen till att du inte kan köpa en Hyundai i10 eller en Opel Corsa i USA. Dessa bilar har aldrig erbjudits i USA och kommer troligen aldrig att erbjudas eftersom amerikanska kunder helt enkelt inte bryr sig tillräckligt mycket om att köpa så små bilar som dessa.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts