Är Hyundai i10 en bra bil?

Är Hyundai i10 en bra bil?

Hyundai i10 är en liten stadsbil som är utformad för att vara den Hyundai på ingångsnivå som man kan köpa för pengar. I10 introducerades första gången 2007 och tillverkas fortfarande kontinuerligt. Under de senaste ett och ett halvt decenniet har i10 gett upphov till tre olika generationer, som alla fortfarande är populära. Så är Hyundai i10 en bra bil?

Hyundai i10 är verkligen en riktigt bra bil eftersom du verkligen får mycket valuta för pengarna. Den senaste generationen av i10 finns endast i bensinmotorvarianter medan tidigare generationer även finns med dieselmotorer. Designen är inte alls minnesvärd, men den är omisskännligt en Hyundai hatchback.

När det gäller interiören är det mer eller mindre samma historia eftersom i10 inte riktigt får så många bekvämligheter genomgående. Chassi- och fjädringsavstämningen är skräddarsydd för komfort och användarvänlighet, vilket innebär att i10 inte riktigt är en prestandabil, men den kan hålla sig framme i kurvorna.

Både tillförlitligheten och värdet är utmärkt eftersom i10 lyckas hålla sig problemfri under större delen av sin livstid och eftersom den är riktigt prisvärd, både ny och begagnad. Praktiken är lite av en kläm eftersom i10 tekniskt sett är en subkompakt hatchback som inte är utformad för att ta med bakre passagerare så ofta.

Hyundai i10 – Drivlinan

Den senaste generationen av i10 (2019 och uppåt) finns endast med bensindrivna motorer. Instegsmodellen i10 får en 3-cylindrig motor på 1,0 liter med 67 hästkrafter och ett vridmoment på 70 lb-ft medan toppmodellen får en 3-cylindrig motor i linje med 100 hästkrafter och ett vridmoment på 126 lb-ft. Båda kommer med antingen en 5-växlad manuell växellåda eller en 6-växlad automatisk växellåda.

  Är Hyundai Ioniq 4 en bra bil?

Den tidigare generationen av i10 (2013-2019) finns också med diesel- och bensinmotorer. Effekten varierar mellan 66 hk och 90 hk och alla i10-versioner som finns kommer uteslutande med FWD. Effektiviteten är utmärkt då dessa ger upp till 56MPG vilket är mer än bra för en bensindriven motor.

Allt som allt kan många människor hävda att i10 förtjänar en ordentlig N-Line-behandling med en kraftfull motor. Men det är trots allt en stadsbil, och du får allt du behöver för en bra stadsbil med i10.

Hyundai i10 – Design och chassi

Designmässigt är i10 inte riktigt speciell på något sätt, vilket generellt sett är fallet med Hyundais design i tidigare generationer. Interiören är väldigt likadan eftersom den inte har något speciellt att komma med. Den kan vara välutrustad om du väljer en högre modell, men även då har den absolut inget speciellt.

Chassi- och fjädringsinställningen är relativt bekväm, men i10 känns ändå ganska dynamisk. N-Line-modellen får ännu styvare fjädrar som verkligen hjälper i10 att hålla sig bättre i kurvorna. Detta är dock inte så spännande eftersom motorn helt enkelt är för svag.

Hyundai i10 – Tillförlitlighet och vanliga problem

När det gäller tillförlitlighet är i10 riktigt bra, vilket de flesta moderna tillförlitlighetstabeller och undersökningar visar. Detta beror på att i10 tillverkas av Hyundai, ett märke som är känt för att göra sitt bästa för att tillverka pålitliga bilar. Dessutom är i10 verkligen en enkel bil som är både lätt och obehindrad, vilket innebär att det inte är mycket som kan gå fel.

  Hyundai Elantra Sport Tillförlitlighet

De vanligaste i10-problemen är problem med växellådan, elen, bromsarna, luftkonditioneringen och fjädringen. På det hela taget kommer i10 sannolikt att tjäna dig länge om du tar väl hand om den.

Hyundai i10 – Värde och praktiska egenskaper

Hyundai i10 är den billigaste och billigaste Hyundai att äga som finns idag. Det innebär att nästan alla med ett jobb har råd att köpa den. Begagnade modeller är ännu billigare än så och säljer faktiskt riktigt bra på andrahandsmarknaden. Värdemässigt finns det egentligen inget att kritisera med i10 eftersom den är skitbillig.

Praktiken å andra sidan är mycket mer komplex. I10 är en liten bil som inte är avsedd att transportera bakre passagerare så ofta. Bagageutrymmet är också riktigt begränsat, men den kan rymma dig och ytterligare en person för en weekendresa. Den goda nyheten är att den är liten och lätt kan parkeras var som helst.

FAQ-avsnitt

Hur länge kan en Hyundai i10 hålla?

Det är extremt svårt att ange hur länge en bil kan hålla eftersom många variabler spelar in. Om du gör allt underhåll när det behövs kan du räkna med att i10 håller minst 200 000 mil. Den goda nyheten är att i10 inte alls är dyr att underhålla och att nyare i10-generationer är ännu bättre i det avseendet.

Även om det fanns några modeller som verkar ha dött i tidig ålder, orsakades de flesta livshotande i10-problemen av ägare som inte tog ordentligt hand om sin bil. På det hela taget kommer din i10 sannolikt att hålla länge om du gör din due diligence.

  Hyundai Accent Tillförlitlighet

Är Hyundai i10 en bra landsvägsbil?

Man skulle kunna tro att en så liten bil som i10 kommer att vara en mardröm att köra på motorvägen, men du skulle bli förvånad om du fick reda på att den är raka motsatsen till det. I10, särskilt den nyaste, är utformad med aerodynamik i åtanke för att göra bilen stabil och välmående i högre hastigheter.

Därför kommer du inte att känna dig som om du kör en cykel på motorvägen, utan snarare en bil som också kan vara tyst och kontrollerad.

Finns det en prestandaversion av Hyundai i10?

Hyundai i10 finns inte i en riktig prestandavariant, vilket innebär att en riktig i10 N helt enkelt inte finns och inte kommer att finnas med tanke på att i10 snart kommer att upphöra helt och hållet. Det som dock ligger närmast en ”prestanda”-i10 är i10 T-GDI som får en 100 hk stark 3-cylindrig motor.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts