Hyundai Ioniq 5 vs Ioniq 6 – Vad är skillnaden?

Är Hyundai Ioniq 6 en bra bil?

År 2021 kom Hyundai ut med Ioniq 5, och man kan lugnt säga att Ioniq 5 tog världen med storm. Alla elbilsentusiaster var snabba med att prata om hur Ioniq 5 ser ut och hur den kan stjäla massor av kunder från Tesla Model 3-lägret. Hyundai vill dock att Ioniq-serien ska vara mycket större, vilket är anledningen till att de nyligen kom ut med Ioniq 6.

Hyundai Ioniq 6 ser ut som ett stort avsteg från Ioniq 5 eftersom den ser mycket smidigare och strömlinjeformad ut med inte alltför många likheter mellan de två. Det kan vara fallet för de flesta aspekter av Ioniq 6, men de delar ändå samma ethos när det gäller interiören, drivlinan och belysningssystemen.

De största skillnaderna mellan Ioniq 5 och Ioniq 6 handlar om exteriördesign, aerodynamik, effektivitet, förarassistanssystem och pris. I den här artikeln kommer vi att gå på djupet med alla dessa skillnader och berätta allt du behöver veta om den kommande Ioniq 6.

På det hela taget är dessa två inte så olika som de kan verka utifrån eftersom de flesta delar delas mellan de två. I sinom tid kommer vi också att få se Ioniq 7 som kommer att bli en stor lyxig SUV med upp till sju platser.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Design

Den förmodligen mest uppenbara skillnaden mellan dessa två modeller är designen. Ioniq 5 är något av en blandning mellan en hatchback, en crossover och en SUV, men med en riktigt lång hjulbas som gör att Ioniq 5 ser unik ut, både i förhållande till andra Hyundai-modeller och resten av bilindustrin.

  Vanliga problem med Hyundai i10

Ioniq 6 är en elegant 4-dörrars coupé med en båtliknande bakdel som syftar till att vara så strömlinjeformad som möjligt. Ioniq 5 kännetecknas också av starka veck och skarpa hörn medan Ioniq 6 är mycket mjukare i sitt designgrepp. Inredningen är mer eller mindre identisk, förutom kamerorna som ersätter backspeglarna med Ioniq 6.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Aerodynamik

Aerodynamik har blivit en riktigt populär aspekt av den moderna bilindustrin eftersom en bra aerodynamisk profil leder till bättre effektivitet, tystare körning och bättre prestanda. Som sådan har Ioniq 5 en luftmotståndskoefficient på 0,288 medan Ioniq 6 har en luftmotståndskoefficient på 0,21, vilket är en av de bästa värderingarna inom bilindustrin.

Endast Mercedes Benz EQS har en bättre aerodynamisk profil än Ioniq 6 med en imponerande 0,20.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Effektivitet

Tack vare en bättre aerodynamisk profil, ett något större toppbatteri, optimerad mjukvara och nästa generations halvledare kommer Ioniq 6 att erbjuda en räckvidd på upp till 380 mil, vilket står i stark kontrast till de 303 mil du får med den nuvarande Ioniq 5 Long Range-modellen.

Vissa säger dock att Ioniq 6 kommer att klara ännu mer än 380 mil, men vi får väl vänta och se.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Förarassistanssystem

Hyundai Ioniq 6 är något av en utvecklingsfortsättning från Ioniq 5, vilket innebär att den bygger på många lärdomar som uppnåtts med Ioniq 5. Även om Ioniq 5 får massor av imponerande assistanssystem kommer Ioniq 6 att erbjuda ännu mer.

  Är Hyundai Ioniq 5 en bra bil?

Ioniq 6 kommer till exempel att få avancerad teknik för att byta körfält, teknik för att korsa korsningar och smart parkering på distans, som alla är otillgängliga i de nuvarande Ioniq 5-modellerna.

Hyundai Ioniq 5 vs Hyundai Ioniq 6 – Pris

Den sista särskiljande faktorn mellan dessa två elbilar är priset eftersom Ioniq 6 sannolikt kommer att kosta mellan 3 000 och 5 000 dollar mer än Ioniq 5. En fullt utrustad Ioniq 6 kommer att kosta upp till 10 000 dollar mer än en fullt utrustad Ioniq 5 med Limited spec.

Hur som helst får vi vänta och se eftersom Ioniq 5 ännu inte är tillgänglig för köp. Många trovärdiga källor uppger dock att Ioniq 6 kommer att bli dyrare än Ioniq 5 och att Ioniq 7 kommer att bli mycket dyrare än Ioniq 6.

FAQ-avsnittet

Är Hyundai Ioniq 6 bättre än Hyundai Ioniq 5?

Det beror på vilken typ av bil du gillar mer. Om du främst är intresserad av praktiska, lättskötta och lättkörda bilar är Ioniq 5 troligen ditt val. Ioniq 6 har dock sin beskärda del av fördelar, varav några är betydande (räckvidd och effektivitet).

Vi kan också en dag få en prestandaversion av Ioniq 6 som kommer att konkurrera med Tesla Model 3 prestanda. Som sådan, om du gillar sportiga körupplevelser är Ioniq 6 troligen något för dig.

Är Hyundai Ioniq 6 mer praktisk än Hyundai Ioniq 5?

Det är fortfarande oklart hur praktisk Ioniq 6 verkligen är eftersom det inte finns några kundbilar ute ännu. Men om man dömer av designprofilen och hur Ioniq 6 hanterar det tillgängliga utrymmet kan man lugnt säga att Ioniq 5 kommer att vara den mer praktiska av de två.

  Hyundai Tucson Tillförlitlighet

Bagageutrymmet på Ioniq 6 kan visa sig vara mer användbart tack vare dess design och eftersom det går djupare än det som finns på Ioniq 5.

Är Hyundai Ioniq 6 en lyxbil?

Hyundai Ioniq 6 är inte en lyxbil eftersom segmentet lyxiga elbilar kännetecknas av mycket dyrare och snabbare bilar. Om du till exempel vill ha en 4-dörrars elegant lyxig elbilslimousine får du troligen välja Audi E Tron GT eller Porsche Taycan, som båda kostar mycket mer pengar än Ioniq 6.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts