Hyundai startar inte – orsaker och hur man åtgärdar det

Hyundai startar inte - orsaker och hur man löser det

Hyundai har varit på gång på sistone tack vare att man erbjuder riktigt snygga och oförtrutet kapabla och välutrustade bilar som ofta suddar ut gränserna mellan den prisvärda och den mer premiumvänliga delen av marknaden. När det gäller tillförlitlighet är Hyundai ett av de mest tillförlitliga märkena idag vilket innebär att de erbjuder solida bilar som är byggda för att hålla länge.

I den här artikeln kommer vi att fokusera på varför Hyundai inte startar – orsaker och hur man åtgärdar det. Till att börja med måste vi prata om batteriet eftersom batteriproblem utgör majoriteten av orsakerna till varför en Hyundai inte startar. Dessa inkluderar antingen ett svagt eller ett helt urladdat batteri, men kan också orsakas av korrosionsansamlingar ovanpå batteriets terminaler.

Den andra orsaken är ett urladdat batteri i nyckelknippan som inte kan kännas igen av bilen och därmed inte låter dig starta bilen. Generatorn och startmotorn är lika viktiga som batteriet när det gäller att driva bilen, varför dessa också behöver undersökas.

Tändstiften och säkringsboxen kan ibland vara en orsak till att en Hyundai inte startar, men inte ofta. Slutligen måste vi också tala om bränslepumpen och bränslefiltren som kan bli igensatta och därför inte kunna leverera något bränsle till motorn.

Batterifrågor

Alla Hyundai-modeller har ett särskilt 12-voltsbatteri som är avsett att driva bilen och ge ström till bilens tillbehör och andra viktiga system. Om batteriet dör får bilen ingen elektrisk ström och kan därför inte starta bilen. Se till att hitta en multimeter för att testa batteriets utgång, om den visar 12-13 volt är allt bra. Om den visar mer eller mindre är batteriet defekt.

  Hyundai Tucson vs Kia Sportage - Vilken är bäst?

Se också till att kontrollera batteripolerna för eventuella tecken på korrosion eftersom dessa också kan blockera passagen av elektricitet från batteriet till bilen. Om du hittar några, koppla bort batteriet först och rengör sedan korrosionen med ett särskilt batterirengöringsmedel innan du testar och kopplar tillbaka batteriet.

Problem med startmotor och generator

Startmotorn är placerad mellan motorn och generatorn och är avsedd att starta motorn. Om du inte kan höra att motorn startar när du vrider om nyckeln är det troligt att det är startmotorn som är fel och att den därför måste bytas ut.

Generatorn arbetar tillsammans med batteriet, vilket innebär att om ditt batteri är dött kan det bero på att generatorn inte laddar det under resan. För att testa detta kan du starta bilen med hjälp av startkablar. Om bilen senare stannar eller tappar strömmen är det generatorn som bär skulden och den bör bytas ut innan den dödar batteriet helt och hållet.

Problem med batteriet i nyckelkniven

Alla moderna Hyundai-modeller har en nyckelknippa i stället för en vanlig bladnyckel, vilket i första hand innebär att de också har nyckellösa funktioner för att komma in och ut ur bilen. Dessa kommer inte att kunna fungera om batteriet i nyckelknippan är dött, vilket innebär att du bör byta ut batteriet i nyckelknippan om du vill att bilen ska känna igen att nyckeln är inne i fordonet.

  Vanliga problem med Hyundai Elantra

Om du också har en vanlig bladnyckel kan du försöka få tillgång till bilen på det sättet. Se sedan till att sätta in bladnyckeln i tändningen och försök att slå på motorn. Om bilen startar är det batteriet i nyckelkniven som är problemet, om den inte gör det verkar det vara något annat som är problemet.

Säkringslåda och tändstift

Säkringsboxen och tändstiften är sällan orsaken till att en Hyundai inte startar, men bör inspekteras om allt ovanstående inte hjälpte dig. Säkringslådan är vanligtvis placerad i bilens bagageutrymme och den rymmer alla säkringar som används för att hålla bilens elektriska system säkra i händelse av kortslutning eller om säkringen brinner.

Om så är fallet ska du se till att byta ut säkringen mot en som har samma strömstyrka. Om tändstiften dessutom lossnar och bränns kan du byta ut dessa två. Om bara ett tändstift är defekt ska bilen starta, men den ska också ha fel tändning. Om fler tändstift är döda kommer bilen sannolikt inte att starta alls.

Bränslesystemproblem

De två sista problemen som vi ska diskutera är igensatta bränslefilter och en defekt bränslepump. Om du inte byter ut bränslefiltren när de behövs kan de blockera bränslepassagen till motorn, vilket leder till att bilen inte vill starta.

Om det å andra sidan är bränslepumpen som är fel kommer den inte att kunna skicka in något bränsle till motorn och därmed kommer den också att leda till att bilen inte vill starta. Dessa är inte överdrivet vanliga, men de kan inträffa ibland.

  Hyundai Elantra GT Tillförlitlighet

FAQ-avsnittet

Gör Hyundai pålitliga bilar?

Enligt WhatCar:s tillförlitlighetsundersökning 2019 vann Hyundai med ett resultat på 95,7 %, vilket placerar företaget i toppen av bilindustrin. I J.D. Power-undersökningen från 2022 rankas också Hyundai, Kia och Genesis som de mest tillförlitliga bilmärkena där ute. När det gäller Consumer Reports är det bara Santa Fe som inte rankas som bäst av hela Hyundais sortiment.

Med dessa resultat kan man lätt dra slutsatsen att Hyundai tillverkar några av de mest pålitliga bilarna som finns där ute just nu.

Hur mycket kostar ett batteri från Hyundai?

Beroende på storlek, effekt, modell och typ bör ett Hyundai-batteri kosta mellan 50 och 250 dollar. Detta anses vara en normal prislapp för ett ersättningsbatteri, men se till att kontrollera om din garanti också täcker ett helt nytt batteri.

Ska jag köpa en Hyundai?

År 2022 är Hyundai ett av de lättaste märkena att rekommendera eftersom Hyundai för närvarande erbjuder många imponerande bilar som Ioniq 5, Ioniq 6, Tucson, Sonata och Elantra. Alla dessa är oerhört populära eftersom de är väl prissatta, välutrustade, ser bra ut och är riktigt pålitliga.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts