Hyundai Tucson vs Kia Sportage – Vilken är bäst?

Är Hyundai Tucson en bra bil?

Både Hyundai Tucson och Kia Sportage är några av de mest populära kompakta till mellanstora SUV:erna på marknaden just nu. Även om de bygger på i stort sett samma grundstomme ser de radikalt olika ut. Så Hyundai Tucson vs Kia Sportage – vilken är bäst?

Om vi börjar med motorerna så är båda dessa riktigt lika, vilket innebär att effekt, bränsleeffektivitet och sofistikering är nästan identiska. Designmässigt kom Hyundai ut med nya Tucson för modellåret 2022 medan Kia nyligen omdesignade Sportage. Interiördesignen är också riktigt modern hos båda dessa vilket innebär att det här kommer att bli en svår fråga.

Tillförlitlighetsmässigt lyckas dessa två SUV:er erbjuda en ganska problemfri upplevelse, men vi får vänta och se innan vi kan bedöma dem långsiktigt. När det gäller körupplevelsen får du i stort sett samma upplevelse med de två. Båda finns tillgängliga med AWD vilket innebär att de kan användas under hela året utan problem.

Värdemässigt är det bara några hundra dollar skillnad när det gäller utgångspriset, men Kia borde ändå kunna hålla sitt värde lite bättre eftersom det är en helt ny bil. Praktiskt sett erbjuder Tucson ett något större bagageutrymme medan det inre utrymmet är detsamma.

Hyundai Tucson

Nya Hyundai Tucson avslöjades förra året vilket innebär att den fortfarande är en riktigt fräsch bil. Du kan välja mellan en 1,6 liters 4-cylindrig bensinmotor med 150 hk eller en 1,6 liters 4-cylindrig hybridmotor som ökar effekten till 230 hk respektive 265 hk. Alla amerikanska modeller kommer med en automatisk växellåda medan vissa marknader (EU) får både manuell och automatisk växellåda. Bränsleeffektiviteten är beräknad till 29MPG.

  Är Hyundai Accent en bra bil?

Designmässigt innebär Tucson ett stort avsteg från den tidigare modellen då Hyundai äntligen börjat göra attraktiva bilar. Ett relativt runt utseende med diamantformade veck gör att Tucson ser ut som om den är huggen ur sten. Interiören ser också riktigt trevlig ut tack vare ambient belysning och en 10,25-tums skärm.

Körupplevelsen är inget speciellt, vilket innebär att Tucson är utformad för enkel användning och komfort. Tillförlitligheten är utmärkt då Tucson lyckas vara en av de mest pålitliga bilarna i detta segment. Utgångspriset är bedömt till 27 000 dollar vilket faktiskt representerar ett riktigt bra värde. Praktiken är riktigt bra för det här segmentet vilket innebär att Tucson inte saknar något utrymme.

Kia Sportage

Kia Sportage är en något nyare bil än Tucson, men dessa två är verkligen lika varandra genomgående. När det gäller motorer får Kia Sportage samma 1,6L 4-cylindriga motor med 150 hk som standard bensinmodell och 1,6L 4-cylindrig hybrid som ger antingen 230 hk eller 265 hk. Som sådan är drivlinan exakt densamma som i Tucson. MPG är dock beräknad till 28MPG.

Designmässigt ser Sportage faktiskt ännu mer futuristisk och banbrytande ut tack vare en främlingsliknande front. Interiören är också riktigt modern och snyggt utformad med ett jämförelsevis större 12,3-tums instrumentkluster. Interiören är också utrustad med alla moderna prylar som ambient belysning och en massa andra fantastiska funktioner.

Tillförlitligheten bör vara ganska lika stor som med Tucson eftersom dessa två delar sina drivlinor och därmed bör vara densamma. Startpriset är bara några hundra dollar mer än Tucson för instegsmodellen. Praktiskheten är densamma som med Tucson.

  Kia Spectra Tillförlitlighet

Slutsats – Det är oavgjort.

Med bilar som är så lika som de här två är det verkligen svårt att utse en vinnare. Det finns dock vissa skillnader mellan de två som kan göra skillnad. Först och främst ser Kia Sportage faktiskt bättre ut från utsidan eftersom den ser lite mer vågad och boxigare ut, vilket är det SUV-designspråk som de flesta föredrar.

Inredningen är dock något mer intressant med Tucson eftersom den ser mer autentisk ut. Instegsmodellerna med 1,6 liter skiljer sig åt med bara några hundra dollar. Hybridmodellen Sportage kostar dock 2 000-3 000 dollar mindre än Tucson, vilket är en betydande besparing.

Sammantaget bör du välja Sportage om du vill ha en något mer futuristisk design och en något nyare bil. Tucson är något dyrare som hybrid, men den är marginellt effektivare och har ett något större bagageutrymme.

Oavsett hur du ser på det är dessa två nästan identiska. Därför är det i stort sett omöjligt att utse en vinnare här. Allt handlar om hur du uppfattar dessa två designmässigt eftersom allt annat är ganska lika.

FAQ-avsnitt

Hur mycket kostar det att leasa Hyundai Tucson eller Kia Sportage?

En slutlig leasingkostnad beror på många faktorer, vilket innebär att du inte riktigt kan ange dem 100 % korrekt. Några leasingleverantörer har dock släppt priser på båda dessa och det verkar som om Kia Sportage kostar runt 265-270 dollar per månad i 36 månader medan Tucson kostar 10-15 dollar mindre per månad.

  Vanliga problem med Hyundai Ioniq 4

Detta representerar enligt min mening hur identiska dessa två är. Kia verkar vara den mer eftertraktade bilen i min mening, men de är så lika att du inte kan göra ett felaktigt beslut här.

Är Kia Sportage och Hyundai Tucson lyxiga SUV:er?

Tja, även om märken som Hyundai och Kia lyckas komma riktigt nära att bli riktiga lyxmärken är dessa två inte lyxiga SUV:er. Du kan hitta en massa 2000-talets avancerade teknik hos båda, men det krävs mycket mer för att en SUV ska vara en riktig lyx-SUV.

Som sådan kan vi se dessa två som en bro mellan prisvärda familje-SUV:ar och lyxiga SUV:ar i premiumklassen. Äkta lyxiga SUV:er tenderar att vara dyrare, kraftfullare, mer bekväma och mer fullmatade med teknik.

Är Kia Sportage och Hyundai Tucson likadana?

Hyundai och Kia delar en massa delar från varandra vilket innebär att Sportage och Tucson verkligen är samma. Identiska motorer, växellådor, drivlinor och många andra komponenter gör dessa SUV:er till två sidor av samma mynt.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts