Hyundai Tucson vs Honda HR-V – Vilken är bäst?

Är Hyundai Tucson en bra bil?

Det kompakta crossover-segmentet är numera det mest populära bilsegmentet på marknaden. Det senaste decenniet eller så signalerade SUV:ernas och crossovernas era och det verkar som om kompakta crossovers är de mest sålda bilarna i allmänhet. Skälen till det är ganska enkla, dessa bilar är praktiska, snygga, säkra, lätta att leva med och har perfekt storlek för både motorväg och stadskörning.

I dagens artikel ska vi jämföra Hyundai Tucson och Honda HR-V och berätta varför du ska välja den ena framför den andra. Vi kommer att jämföra dem inom en rad olika segment som drivlina, design, tillförlitlighet, värde, praktiska egenskaper och många specifika aspekter som effektivitet, säkerhet och teknik.

Så Hyundai Tucson vs Honda HR-V – vilken är bäst? På drivmedelsavdelningen är dessa två verkligen lika eftersom båda märkena erbjuder antingen bensin- eller hybridvarianter. Automatiska växellådor och FWD är standard för båda, men du kan uppgradera till AWD om du så önskar. Designen är ganska subjektiv, men båda ser moderna och i linje med resten av segmentet ut.

När det gäller tillförlitlighet ligger både Honda HR-V och Hyundai Tucson i toppen av tillförlitlighetsspelet, vilket innebär att det inte finns några problem här. Värdemässigt kan du räkna med att betala något mindre för HR-V, men prisskillnaden kan märkas. Praktiken är också likartad, men Tucson är något bättre även i detta avseende.

Hyundai Tucson

Med ett utgångspris på cirka 27 000 dollar är Tucson inte den billigaste kompakta crossoveren, men den lyckas ändå sälja i stora mängder. Om du vill ha en grundligt specificerad modell får du räkna med minst runt 37 000 dollar. För detta pris kan du välja mellan två motorer, en fyrcylindrig bensinmotor på 1,6 liter med 150 hästkrafter eller en HEV/PHEV-hybridversion som erbjuder 1,6 liter-motorn och en elmotor för en kombinerad effekt på 230 hästkrafter/265 hästkrafter.

  Hyundai Azera Tillförlitlighet

Designmässigt är Tucson en enorm uppgradering jämfört med den tidigare modellen eftersom den nu ser riktigt autentisk och attraktiv ut. Interiördesignen är också en enorm uppgradering tack vare två stora skärmar, ambient belysning och en svepande design av instrumentpanelen. Tucson körs på ett ganska normalt sätt vilket innebär att det inte på något sätt är en dynamisk SUV.

När det gäller tillförlitlighet får Tucson 88/100 av J.D. Power, vilket placerar den i toppen av segmentet och bara släpar efter de mest tillförlitliga kompakta crossoverna på marknaden. Med cirka 29MPG kombinerad för den vanliga bensinmodellen och cirka 40MPG för hybridmodellen är Tucson också riktigt effektiv. Praktiken är också bra tack vare det stora bagageutrymmet och de stora baksätena.

Honda HR-V

Honda HR-V börjar på cirka 25 000 dollar medan välutrustade modeller går för cirka 30 000 dollar, vilket är en rejäl besparing jämfört med Hyundai Tucson. När det gäller motorer kan HR-V fås med antingen en 2,0 l 4-cylindrig bensinmotor med 158 hk eller en 1,5 l 4-cylindrig hybridmotor i linje med 107 hk. Även om dessa hybridsiffror inte är överdrivet spännande är de tillräckliga för att HR-V hybrid ska kunna ge upp till 56MPG.

Den vanliga 1,5L fyrcylindriga HR-V med radermotor kan ge upp till 30 MPG, vilket också slår Tucson. När det gäller designen ser Honda HR-V lite obeslutsam ut enligt min mening. Sidoprofilen ser riktigt snygg och modern ut medan både fram- och bakljusen inte är något speciellt för en 2023 års modell. Interiören ser bra ut men är inget speciellt.

  Hyundai Tucson vs Subaru Forester - Vilken är bäst?

Tillförlitligheten är toppad till 75/100 vilket är ett något sämre resultat jämfört med Tucson. Körupplevelsen är ganska likartad, men Honda HR-V är något mer dynamisk. Där HR-V är mest vettig är värdet eftersom dessa kan fås för betydande rabatter just nu. Inredningsutrymmet är mer än tillräckligt för de flesta människor, och det samma gäller det bakre bagageutrymmet.

Slutsats – Hyundai Tucson är bättre

Hyundai HR-V är en riktig tungviktare i den här divisionen när det gäller försäljning, men Tucson är helt enkelt bättre på nästan alla sätt. Tucsons hybridmodeller är mycket kraftfullare men fortfarande tillräckligt effektiva. Tucson ser också mer attraktiv ut både invändigt och utvändigt tack vare material av högre kvalitet och ett mer autentiskt formspråk.

När det gäller utrymme har Tucson 8 kubikfot mer utrymme än HR-V samtidigt som det finns mer huvud- och benutrymme i alla säten. Tucson är också mer tillförlitlig, har bättre teknik och är den mer eftertraktade crossoveren överlag.

Därmed inte sagt att HR-V är dålig, för det är också en bra bil. Men det finns nivåer i det här spelet och det är helt logiskt att Tucson kostar mer än HR-V.

FAQ-avsnittet

Är Hyundai Tucson säkrare än Honda HR-V?

Hyundai Tucson är också en betydligt säkrare bil än Honda HR-V eftersom IIHS tilldelade Tucson sin mest prestigefyllda utmärkelse ”Top Safety Pick Plus” medan HR-V misslyckades när det gäller skydd vid sidokrockar. Som sådan är HR-V inte ens i närheten av Tucson eftersom den också misslyckas när det gäller strålkastarteknik.

  Vanliga problem med Hyundai Genesis

Är Hyundai Tucson en bättre familjebil än Honda HR-V?

Hyundai Tucson är en större bil totalt sett vilket innebär att den erbjuder betydligt mer utrymme än HR-V. Det är också mycket lättare att montera en barnstol i Tucson eftersom dörrarna öppnas bredare och det finns helt enkelt mer utrymme för att manövrera en barnstol i Tucson. HR-V är också en riktigt bra bil, men dess resultat i fråga om krockskydd är en dealbreaker för många.

Är Hyundai Tucson bekvämare än Honda HR-V?

Enligt trovärdiga biljournalister som spenderat mycket tid i båda dessa kan vi lätt konstatera att HR-V är lika bekväm som Tucson. De är inte de mest bekväma crossovers på marknaden, men de är mer än bekväma nog för de flesta.

Hur som helst, om du vill att dessa ska vara så behagliga som möjligt bör du välja högre utrustade modeller eftersom de lägre trims är lite sparsamma.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts