Hyundai Tucson vs Mazda CX 5 – Vilken är bäst?

Är Hyundai Tucson en bra bil?

Kompakta crossovers har blivit bilindustrins nya största hit eftersom de kombinerar många fördelar utan några allvarliga nackdelar. Till att börja med är en kompakt crossover högre från marken vilket ger dig en bättre körställning, bättre sikt och mer användbarhet. Dessa har också gott om utrymme, stil, teknik och önskvärdighet.

Hyundai Tucson och Mazda CX-5 är de två tungviktarna i detta segment, vilket innebär att dessa två är några av de mest populära bilarna på marknaden som helhet. De ser bra ut, de kör bra, de är pålitliga, effektiva och relativt prisvärda, men vilken av dem ska man skaffa? Så Hyundai Tucson vs Mazda CX5 – vilken är bäst?

När det gäller motorval följer Tucson den moderna effektiva och sofistikerade motorformeln som består av bensin- och hybridmotorer. CX-5 å andra sidan finns även i dieselvarianter, men det finns ännu inga CX-5-modeller med hybridmotor. Båda dessa är tillgängliga med AWD som tillval.

Körupplevelsen är likartad, men CX-5 känns lite mer dynamisk. Tillförlitligheten är utmärkt med båda dessa eftersom Mazda och Hyundai är kända för att göra några av de mest tillförlitliga bilarna på marknaden. Praktiken är också riktigt bra, men Tucson är den något rymligare bilen totalt sett.

Hyundai Tucson

Den nuvarande Hyundai Tucson utgör ett stort steg från den tidigare modellen eftersom Hyundai slutade erbjuda dieselmotorer och eftersom designen på Tucson är fem steg före den tidigare modellen. Du kan räkna med att betala minst 27 000 dollar för Tucson medan snyggt utrustade hybridmodeller kan kosta dig cirka 10 000 dollar mer.

  Är Hyundai Veracruz en bra bil?

Du kan välja mellan två motoralternativ, en liten 4-cylindrig bensinmotor på 1,6 liter med 150 hästkrafter eller den 1,6-långa 4-cylindriga hybridmotorn med 230 hästkrafter/265 hästkrafter som finns i både HEV- och PHEV-form. FWD är standard, men du kan uppgradera till AWD om du vill. De flesta Tucson-modeller på de flesta marknader får automatisk växellåda medan vissa även erbjuder manuell växellåda. MPG är beräknad till 29MPG kombinerad medan hybridmodellen kan få upp till 40MPG.

Designmässigt är Tucson ett riktigt stort steg över den föregående modellen tack vare futuristiskt utformade strålkastare och lika futuristiska designdetaljer. Interiören är riktigt snyggt utformad och är fullmatad med massor av teknik, särskilt de två bredbildsskärmarna. Tucson körs på ett normalt sätt eftersom den inte försöker vara sportig så mycket.

Tillförlitligheten är utmärkt, vilket är fallet med de flesta nya SUV:er från Hyundai. Praktiken är också riktigt bra eftersom Tucson har plats för upp till fyra personer utan problem. Till råga på allt får Tucson också en av de största bagageutrymmena i det här segmentet.

Mazda CX-5

Den nuvarande Mazda CX-5 har funnits på marknaden i några år vilket innebär att den kan köpas för cirka 26 000 dollar medan välutrustade modeller kostar dig runt 37 000 dollar. Du kan välja mellan två bensinmotorer, en mindre 4-cylindrig 2,0 liter med 165 hk eller en kraftfullare 4-cylindrig 2,5 liter med 194 hk. Du kan också få CX-5 med en 2,2L 4-cylindrig dieselmotor med 184 hk.

FWD är standard, men du kan uppgradera till AWD om du vill. CX-5 kommer också med en automatväxel på de flesta marknader. När det gäller designen kan vi lätt säga att CX-5 har åldrats riktigt bra eftersom den nuvarande Mazda-designen verkligen står sig riktigt bra i tidens tand. Interiören ser också trevlig ut, men den visar sin ålder lite mer.

  Hyundai Azera Tillförlitlighet

Tillförlitligheten är också bra, inget mindre än utmärkt. Körupplevelsen är där CX-5 verkligen gör skillnad eftersom den är en av de mest dynamiska crossoverna i det här segmentet. Den brister dock när det gäller innerutrymmet, och den nominella bränsleeffektiviteten för CX-5 ligger i bästa fall runt 30MPG.

Slutsats – Hyundai Tucson är bättre

Även om CX-5 är en fantastisk SUV tar Tucson hem den eftersom den är en nyare modell och ligger i linje med de senaste erbjudandena från det här segmentet. CX-5 saknar vissa funktioner, särskilt på teknikavdelningen där Tucson tar den med lätthet. Vi måste också nämna att det inte finns några CX-5 hybridmodeller på marknaden.

Tucson erbjuder mer utrymme och en snyggare exteriör och interiör. CX-5 är den som har bättre kördynamik, men Tucson lyckas slå den när det gäller komfort. Vi kan lätt säga att Tucson tar hem det, men vi får vänta och se innan Mazda kommer ut med nästa generations CX-5 eftersom det kommer att bli en riktigt intressant jämförelse.

FAQ-avsnitt

Är Hyundai Tucson säkrare än Mazda CX-5?

IIHS betygsatte både CX-5 och Tucson med sin högsta utmärkelse ”Top Safety Pick Plus”, vilket innebär att båda är utmärkta när det gäller säkerhet. Vi måste dock nämna att CX-5 presterar något bättre när det gäller bålskador och strålkastarteknik i alla varianter medan Tucson är bättre med ADAS, och bältespåminnelser.

  Vanliga problem med Hyundai Veracruz

Vi kan lätt säga att det är hals och hals mellan dessa två eftersom både Hyundai och Mazda lyckats fullända konsten att göra säkra och hållbara bilar.

Är Hyundai Tucson en bättre familjebil än Mazda CX-5?

Hyundai Tucson är märkbart större än CX-5, vilket innebär att den erbjuder mer utrymme överallt. Vi måste också nämna att Tucson är utformad för familjeanvändning i första hand medan CX-5 inte är lika familjeorienterad. Det betyder inte att CX-5 inte är en bra familjebil, utan snarare att Tucson är bättre.

Är Hyundai Tucson mer pålitlig än Mazda CX-5?

Enligt J.D. Power fick Tucson ett tillförlitlighetsbetyg på 88/100 medan Mazda CX-5 fick ett tillförlitlighetsbetyg på 81/100. Båda dessa betyg är utmärkta och skillnaderna är inte betydande, men de itererar faktiskt att Tucson är något mer pålitlig som helhet.

Tucson är dock fortfarande alldeles för färsk för att man ska kunna se hur väl den kommer att klara sig när det gäller långsiktig tillförlitlighet, men det borde inte vara något problem eftersom de flesta Hyundai-modeller tenderar att vara konsekventa i det avseendet.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts