Audi startar inte – orsaker och hur man åtgärdar det

Audi startar inte - orsaker och hur man löser det

Audi är ett verkställande tyskt premiummärke som tillverkat bilar i mer än ett sekel. Audi är en del av VAG (Volkswagen Auto Group) som också äger Seat, Skoda, Bentley, Porsche, Lamborghini, Bugatti, Cupra och Ducati. Detta innebär att många av dessa märken delar delar med varandra som och därmed är likartade inom olika segment.

I den här artikeln kommer vi dock att fokusera på varför en Audi inte startar – orsaker och hur man åtgärdar det. För att inleda listan kommer vi först att nämna batterirelaterade problem som ett svagt/utarmat batteri eller ett batteri med korroderade terminalanslutningar. Vi måste också nämna problem med nyckelknippan som oftast är förknippade med antingen ett svagt eller ett helt urladdat batteri.

Därefter måste vi tala om startmotorn och generatorn eftersom dessa två tillsammans med batteriet utgör den elektriska triangeln i en bil, och därför måste alla tre vara igång för att både starta bilen och hålla den igång. Tändstiften och säkringsboxen kan ibland vara ett problem, men de är inte alls lika vanliga som de tidigare orsakerna.

Slutligen måste vi också prata om ditt bränsletillförselsystem som består av bränslepumpen och bränslefiltren som ibland kan misslyckas med att leverera bränsle till din motor och därmed inte låta dig starta bilen.

Batterifrågor

Det första problemet vi behöver prata om är kopplat till batteriet. Till att börja med, om du inte får någon som helst ström från din bil är det troligen batteriet som är orsaken. För att testa detta ska du se till att hitta en multimeter och ansluta den till batteriet för att kontrollera dess utgång. Om multimeteret visar 12-13 volt är allt bra med batteriet. Om den visar mindre är det verkligen något fel på det.

  Vanliga problem med Audi SQ5

Om dina batteripoler dessutom är korroderade kommer ditt batteri inte att kunna göra en anslutning till bilen, vilket är anledningen till att dessa måste rengöras med ett lämpligt rengöringsmedel medan batteriet är bortkopplat. Om du startar bilen med starthjälp, men bilen stannar eller har fortfarande elektriska problem, är det troligt att det är generatorn som är orsaken till detta.

Problem med generatorn och startmotorn

Alternatorn har till uppgift att ladda batteriet medan bilen är igång, vilket innebär att om batteriet dör efter en starthjälp eller om det verkar tappa ström kontinuerligt, är det troligen en trasig generator som är orsaken. Se till att gå in under huven och inspektera generatorn visuellt för att se om den verkligen är igång eller inte. Om inte måste den bytas ut.

Startmotorn sitter mellan generatorn och motorn och är avsedd att starta bilen. Om du inte kan höra något vevande när du vrider på nyckeln och all elektrisk ström finns där, är det troligen startmotorn som är boven i dramat. Se därför till att reparera den om du kan, men det är alltid en bättre idé att bara byta ut den mot en ny.

Svagt batteri i nyckelkniven

Nästa orsak till att en Audi inte startar beror på ett svagt batteri i nyckelknippan. Audi erbjuder inte längre sina bilar med gammaldags bladnycklar, vilket innebär att du behöver en nyckelknippa för att komma in och starta bilen. Om batteriet är dött kan bilen inte känna igen nyckeln och låter dig därför inte starta bilen.

  Är Audi S5 en bra bil?

Det enda sättet att åtgärda detta är att byta ut batteriet helt och hållet, vilket inte borde vara överdrivet dyrt eller svårt. Vissa Audi-modeller har en integrerad bladnyckel i nyckelknippan som kan användas för att starta bilen manuellt i nödfall.

Problem med tändstift och säkringslåda

Tändstiften är viktiga komponenter i bilens förbränningskammare, vilket innebär att de tänder bränsle- och luftblandningarna som skapar kraft och driver motorn. Om du hör misseldningar, bilen stannar och inte startar igen kan det vara något fel på tändstiften. De kan ibland lossna eller bli brända vilket innebär att du måste byta ut dem.

Säkringslådan innehåller alla säkringar som håller bilens elektriska system skyddade vid ett eventuellt strömavbrott eller en kortslutning. Detta innebär att om en säkring brinner kommer du inte att kunna starta bilen innan du har ersatt den med en ny säkring.

Problem med bränslesystemet

Bränsletillförselsystemet består av bränslefilter, rails, slangar och bränslepumpen. Bränslepumpen kan gå sönder, i så fall kommer du inte att kunna höra den vid start. Om bränslefiltren är igensatta blockerar de bränslet från att komma in i motorn och låter därmed inte motorn starta.

FAQ-avsnitt

Gör Audi pålitliga bilar?

Audi tillverkar hyfsat pålitliga bilar, vilket är fallet med de flesta av sina konkurrenter, men dessa är inte på långa vägar de mest pålitliga lyxbilarna som finns. Verkligheten är att Audi, BMW och Mercedes är mer intresserade av lyxsidan, vilket innebär att de prioriterar lyx, innovation, komfort, teknik och säkerhet framför tillförlitlighet.

  Vanliga problem med Audi A4

Hur mycket kostar ett Audi-batteri?

Ett nytt batteri till en Audi kommer sannolikt att kosta dig mellan 100 och 450 dollar, vilket inte inkluderar några installationskostnader. En kostnad för ett batteri till en lyxbil kan variera kraftigt beroende på biltypen och alla olika faktorer som är förknippade med själva märket. Allt som allt, om du hittar några erbjudanden och rabatter, kommer du inte att betala några hundra dollar för ett nytt Audi-batteri.

Hur länge kan Audi-batterier hålla?

Du bör kunna pressa runt 5 år ur ett enda batteri om allt är som det ska vara med både din bil och ditt batteri. Om något är trasigt eller inte fungerar som det ska kommer ditt batteri att hålla mycket kortare tid än så. Om ditt batteri har stora problem kan du räkna med att det dör på bara några dagar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts