Vilka Mercedes har PARKTRONIC

Mercedes PARKTRONIC är ett parkeringshjälpssystem av Mercedes märke som erbjuds i hela Mercedes-serien antingen som standardalternativ eller som tillval. Mercedes PARKTRONIC syftar till att öka säkerheten vid parkering.

Systemet använder en rad sofistikerade sensorer och kameror för att avgöra om din bil kan få plats på en specifik parkeringsplats. Om din Mercedes kan få plats på en parkeringsplats hjälper systemet dig sedan att parkera bilen på ett säkert sätt.

Det här paketet kombineras ofta med Active Park Assist, ett system som tar kontroll över ratten vid parkering, och gör det lättare att parkera bilen, särskilt om du äger en av de större Mercedes-sedanerna eller SUV:erna.

PARKTRONIC

Det är inte många premiumbilmärken som erbjuder så mycket teknik som Mercedes gör, och det kommer inte som någon överraskning att Mercedes var på framsidan av många assistanssystem. PARKTRONIC har varit en del av Mercedes avancerade förarassistanssystem ett tag nu, och ända sedan det lanserades har Mercedes fortsatt att lägga till nya funktioner.

PARKTRONIC-systemet i sig självt fungerar som en hygglig bekvämlighets- och säkerhetsfunktion. Om systemet är aktiverat kommer det att skanna närliggande parkeringsplatser när du kör nära dem för att hitta en parkeringsplats som säkert kan passa din Mercedes.

När systemet hittar ett lämpligt utrymme och du väljer att parkera bilen kommer systemet att ge dig rekommendationer om styrvinkel på infotainmentskärmen. Allt du behöver göra är att följa styrinstruktionerna, så kommer du att parkera säkert.

Det är också värt att nämna att du inte ska förlita dig helt och hållet på det här systemet, eftersom det här systemet använder en rad parkeringssensorer som ibland inte kan plocka ut specifika objekt. Oavsett vilken nivå av sofistikering ett system kan ha, är dina ögon dina mest pålitliga parkeringskamrater.

  Porsche VS Mercedes tillförlitlighet

PARKTRONIC med aktiv parkeringshjälp

PARKTRONIC med aktiv parkeringsassistans är ett steg över det vanliga PARKTRONIC-systemet, och numera erbjuder de flesta Mercedes-modeller som har PARKTRONIC även aktiv parkeringsassistans tillsammans med det. Denna vidareutveckling av systemet har resulterat i att systemet är mycket mer användbart och mer kapabelt att göra parkeringsprocessen så smärtfri som möjligt.

Systemet fungerar på samma sätt som PARKTRONIC-systemet gör på egen hand. Men du har möjlighet att stänga av den aktiva parkeringshjälpen om du inte vill att bilen ska styra sig själv, och då får du bara PARKTRONIC-systemet kvar.

Men om du bestämmer dig för att släppa kontrollen över ratten kommer Active Parking Assist när den är aktiverad att guida sig själv till en lämplig parkeringsplats. Du måste fortfarande kontrollera gas- och bromspedalerna och du måste också växla in bilen i backen när systemet ber dig om det.

Men det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några förändringar i systemets ansvarsdel eftersom du använder systemet på egen risk och alla eventuella missöden eller olyckor kommer att skyllas på dig och inte på systemet.

Nödvändighet av PARKTRONIC/PARKTRONIC med aktiv parkeringsassistans

För att avgöra om sådana system är nödvändiga måste du vara helt ärlig om du faktiskt använder systemet. Numera erbjuder många Mercedes-modeller dessa funktioner, men endast en liten marginal av kunderna utnyttjar dessa system, inte för att de inte är tillräckliga, utan snarare för att de är onödiga.

  Vilken är den bästa Mercedes SUV att köpa?

De är onödiga av några olika skäl. För det första, hur ofta kommer du att parallellparkera din bil? Om du parallellparkerar ofta kan det vara mer meningsfullt. Om du dessutom äger en ganska kompakt Mercedes-modell är det också tillrådligt att välja en underhållnings- eller komfortutrustning i stället för PARKTRONIC.

Du bör också ta hänsyn till att det här systemet tar längre tid att parallellparkera jämfört med en erfaren förare, på grund av detta använder majoriteten av människor verkligen aldrig den här funktionen. Systemet är ganska avancerat men vissa anser att det är lite gimmicky, särskilt de mer erfarna och självsäkra förarna.

Det är ganska säkert att säga att det här systemet inte är nödvändigt i de flesta situationer, och det bevisas av att majoriteten av kunderna inte utnyttjar systemet. Men om du är en av dem som tror att systemet kommer att vara av stort värde för dig själv har du redan besvarat den här frågan.

FAQ-avsnittet

Hur tillförlitligt är PARKTRONIC?

Ur hållbarhetssynpunkt har systemet inte uppvisat några större problem i större skala, naturligtvis finns det några fall där systemet inte har fungerat som avsett, men detta händer med alla system om man tänker på bilindustrins helhetsbeteende.

Men ur effektivitetssynpunkt är systemet inte helt utan brister. Många parkeringsplatser, anvisade eller inte, har många specifika variabler som är förknippade med den specifika parkeringsplatsen. Detta innebär att systemet kanske inte exakt avgör avståndet och avsaknaden av hinder, detta innebär att du alltid måste förlita dig på dina ögon först och främst.

Finns det några indikationer på att Mercedes kommer att göra en helt autonom parkeringsfunktion?

Mercedes har arbetat outtröttligt bakom kulisserna för att erbjuda ett system som kommer att kunna parkera bilen helt utan att du ens är i närheten av bilen. Detta innebär att Mercedes planerar att konkurrera med Teslas ”Smart Summon”-funktion i sinom tid.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Mercedes har till och med släppt ett liknande system med den nya W223 S-klassen. Det här systemet kommer förmodligen att behöva några år innan det säkert kan rullas ut på flera olika Mercedes-modeller. Men det är säkert att säga att Mercedes så småningom kommer att erbjuda en sådan funktion.

Vad är det korrekta sättet att parallellparka?

Det finns ett knep för att parallellparka, om du följer dessa steg på rätt sätt bör du kunna parallellparkera din Mercedes utan några systemhjälpmedel. När du hittar en plats som är tillräckligt stor, kör fram till och med framvagnen, vrid sedan ratten helt till höger och vänd dig om och börja backa.

När du kan se det högra främre hörnet på bilen bakom dig mitt i mitten av din bakre vindruta, stanna då. Vrid ratten till mittpositionen och backa tills din bil klarar bilen framför dig, och stanna sedan igen.

Vrid sedan ratten hela vägen till vänster och backa tills du är säkert parkerad. Om du följer dessa steg korrekt kommer din bil att vara perfekt parallellparkerad. Oavsett teknik ska du alltid hålla ett öga på eventuella hinder, fotgängare eller rörlig trafik.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts