Vilka Mercedes har en dubbelkopplad växellåda?

Vilka Mercedes har en dubbelkopplad växellåda?

En dubbelkopplingsväxellåda är, som namnet antyder, en växellåda som använder två separata kopplingar för udda och jämna växlar. En växellåda med dubbelkoppling drar nytta av smidigare och snabbare växlingar i höga hastigheter som gör att bilen kan accelerera snabbare och ge en mer behaglig körupplevelse, samt bättre bränsleeffektivitet.
Mercedes använder en växellåda med dubbelkoppling (DCT) i många nyare modeller. Fördelarna med en DCT-växellåda utnyttjas särskilt i AMG-prestandaavdelningen. Mercedes började erbjuda en DCT-växellåda med SLS AMG 2010, och en DCT har också gjort sitt intåg i många nyare AMG-modeller.

AMG-prestandasedaner med DCT

Mercedes C63 AMG är den mindre Mercedes-sedanen som erbjuder en 4,0-liters V8 BiTurbo-motor med 4,0 liter och en 7-växlad dubbelkopplingslåda. C63 finns i två olika varianter, C63 och C63 S, som ökar C-klassens sportighet ytterligare. C63 S har 503 hk och en 0-60-tid på cirka 4 sekunder.

Den tidigare generationen av E63 använde också en dubbelkopplad växellåda, och AMG dumpade DCT för 2021 års omdesign av E63 eftersom en momentomvandlarautomatik kunde erbjuda en mjukare körupplevelse vid lägre hastigheter, samtidigt som den kunde erbjuda växlingshastigheter som är jämförbara med DCT.

E63 använder en liknande 4,0-liters BiTurbo V8-motor med imponerande 612 hk i 63 S-varianten. Detta gör det möjligt för dubbelkopplingsversionen av E63 att sprinta 0-60 på en superbilsrival 3 sekunder.
Mercedes erbjöd även 2013 års Mercedes CLA med en dubbelkopplad 7-växlad växellåda.

AMG prestanda-SUV:er och hatchbacks med DCT

Mercedes AMG GLA 45 är en Mercedes subkompakt crossover SUV i instegsnivå som också använder en 7-växlad DCT-växellåda. GLA 45 drivs av en 2-liters 4-cylindrig motor med 360 hk och en 0-60-tid på mindre än 5 sekunder.

  Kräver Mercedes premiumgas?

Mercedes AMG GLC 63 använder också en dubbelkopplad växellåda kopplad till en 4,0-liters V8 BiTurbo-motor. GLC är lite som en C63 på styltor, så den mesta effektstatistiken som gäller för C63 gäller också för GLC, förutom 0-60-tiden som är lite långsammare.

GLE 63 S AMG som tillverkades mellan 2016-2018 erbjöd också en automatisk växellåda med dubbelkoppling, kopplad till en 4,0-liters BiTurbo V8. Men de senare modellerna antog en mer traditionell automatisk växellåda, som till exempel fallet med E63 då DCT-växellådan erbjöd ganska hoppiga växlingar i låga hastigheter.

Icke-AMG Mercedes DCT-modeller

Medan de flesta Mercedesbilar med DCT-växellåda var AMG-versioner erbjöd Mercedes även ett par vanliga modeller med DCT-växellåda. Målet med dessa modeller var inte nödvändigtvis en sportig upplevelse, utan snarare ett sätt att öka effektiviteten.

För ett eller två år sedan introducerade Mercedes den nya A-klassen, och denna version av A-klassen stal många kunder från de konkurrerande märkena på grund av sin slående interiör och exteriördesign. Ett av de främsta försäljningsargumenten för den nya A-klassen var också den 7-växlade dubbelkopplingslåda som är kopplad till en 1,3-liters fyrcylindrig motor.

Samma motor återfinns i den nyligen lanserade B-klassen. B-klassen är en större familjelastbil som delar drivlina med A-klassen. Samma prestandasiffror publiceras, men det förväntas att A-klassen ska ge bättre MPG-resultat på grund av sin mindre storlek och mer aerodynamiska profil.

Mercedes CLA delar också en hel del av sina komponenter med A-klassen och erbjuds också i en dubbelkopplad 1,4-liters fyrcylindrig variant. Det är också ganska uppenbart att denna drivlina inte är den blödande kanten av prestanda, utan visar snarare en mer bränslevänlig användning av DCT-växellådan.

  Den mest kraftfulla Mercedes-motorn?

Saker att veta om DCT-växlar

Varför har Mercedes och många av dess rivaler övergivit dubbelkopplingslådan?

På senare tid har Mercedes börjat överge DCT-växellådan till förmån för mer traditionella automatiska växellådor med vridmomentomvandlare och multikopplingsväxellådor. Anledningen är att en DCT-växellåda är ganska komplex, och som sådan har en DCT-växellåda många komponenter som kan gå sönder med tiden.

DCT-växellådan är framför allt på väg att överges på AMG:s prestandavdelning. Resonemanget bakom detta är enkelt. En DCT-växellåda klarar inte av stora mängder vridmoment, och en DCT-växellåda är av naturliga skäl klumpigare i lägre stadshastigheter.

Dessutom har branschen gått över till mer avancerade multikopplingsväxlar som kombinerar fördelarna med en traditionell momentomvandlare och en dubbelkopplingsväxellåda.

Vad är fördelarna med en manuell växellåda jämfört med en dubbelkopplingsväxellåda?

I vår tid är det inte lika lätt att hitta en bil med manuell växellåda som tidigare, eftersom många bilar inte längre erbjuder en manuell variant. Fördelarna med en modern automat-, dubbel- och multikopplingslåda är många, men en manuell växellåda erbjuder fortfarande något som en automatlåda aldrig kommer att göra.

Och det är förarens engagemang. Även om den här fördelen bara uppskattas av förare som föredrar en anständig körupplevelse framför en tekniskt robotiserad bil av dessa dagar. Manuella bilar erbjuder mer kontroll, mindre vikt och en överlag mindre komplex struktur, vilket är ganska uppskattat i sportbilssegmentet.

Finns det några manuella Mercedes-bilar nuförtiden, och erbjuder Mercedes-konkurrenten fortfarande manuella bilar?

Mercedes avskaffade officiellt den manuella växellådan i USA 2011. Men för några år sedan slutade Mercedes också att erbjuda en manuell växellåda helt och hållet.

  Vad är Brabus för Mercedes-Benz?

Audi och BMW erbjuder dock fortfarande manuell växellåda i många modeller. De flesta av de största bilarna, som A8, 7-serien eller någon av de största SUV:erna, erbjuder inte längre någon manuell version. Bilar som A3 eller 1-serien gör det dock fortfarande.
Populariteten för en manuell växellåda är ganska uppenbar i sportbilssegmentet, eftersom BMW just släppt nya M3 och M4, och båda förväntas erbjuda en manuell växellåda. Porsche säljer också fortfarande många manuella 911:or, varav vissa är de mest värdefulla 911-modellerna du kan få, som 911R till exempel.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts