Vad betyder Mercedes chassinummer?

Precis som motorcyklar har fordon identifikationsnummer som skiljer dem från varandra. Därför har alla Mercedes-Benz-bilar som tillverkas chassinummer. Men vad betyder Mercedes chassinummer?

Mercedes chassinummer är det identifikationsnummer som är fäst vid bilen. Det hjälper till att identifiera bilen. Före den 1 januari 1989 kallades dessa nummer för chassinummer, men efter den 1 januari 1989 kallas de för fordonsidentifieringsnummer. Kort sagt är Mercedes chassinummer även känt som ett fordonsidentifieringsnummer.

Alla chassinummer/VIN innehåller 17 tecken och varje teckenbit har en viktig information som kan behövas av en mekaniker. De 17 tecknen identifierar tillverkaren, ursprungslandet och fabriken där bilen tillverkades. Utöver detta identifierar de också fordonets modellår och serienummer.

Vad innehåller Mercedes chassinummer?

Chassinumret eller fordonsidentifieringsnumret innehåller tre identifierare. Dessa är världstillverkaridentifieringen, fordonsbeskrivningsdelen och fordonsidentifieringsdelen. Världstillverkaridentifieringen utgörs av de tre första siffrorna i chassinumret, som visar tillverkaren, tillverkningslandet och fordonstypen.

Å andra sidan visar fordonsbeskrivningsdelen typ och storlek på bilens motor, märke, typ av växellåda, modellår och mycket mer. Och slutligen är fordonets identifieringsdel ett serienummer som är specifikt för varje Mercedes-fordon.

Var kan jag hitta mitt chassinummer för Mercedes-Benz?

Mercedes-Benz chassinummer är vanligtvis placerat på tre olika ställen. Dessa inkluderar:

 • Dörrkarmen på förarsidan – detta är ett av de vanligaste ställena där du kan se din bils chassinummer. Kontrollera området där dörren kopplas ihop med bilens kaross.
 • På instrumentbrädan – detta är ett annat ställe där du kan leta efter ditt VIN. Inspektera bakom vindrutan på förarsidan av instrumentbrädan.
 • Framsidan av motorblocket – förutom på dörrkarmen och instrumentbrädan kan du också hitta chassinumret på delar av din bil, till exempel motorn.
  Icke desto mindre kan du också hitta ditt VIN-nummer på försäkringsbeviset, bilens titel och registrering.
  Kommer Mercedes att göra en ny Gullwing?

Vad betyder de 17 siffrorna i ett Mercedes chassinummer?

Om du undrar vad de 17 siffrorna i ett Mercedes chassinummer betyder, får du här en fullständig uppdelning för att lära dig vad de anger:

VIN Karaktär 1: Världens ursprung

W Tyska

VIN Tecken 2: Tillverkningskod

D Mercedes-Benz (Daimler)

VIN-tecken 3: Division

B – Benz
C – Chrysler
D – Daimler AG

VIN Tecken 4: Serieidentifierare

Varje klass och generation får sin bokstav i Mercedes-Benz VIN-indelningen. Detta nummer är mycket specifikt eftersom det visar vilken klass, modell och generation fordonet tillhör. Till exempel A W123, C W126, J W210 E-Klass eller U W211 E-Klass.

VIN Karaktär 5: Karosseristil

 • A står för Mercedes roadsters
 • B för lång kaross
 • F för sedan
 • G för sedan lång WB
 • S för kombi
 • H för vagn
 • J för coupé
 • K för cabriolet
 • M för AMG
 • V för limousine
 • W/X för SUV

VIN Tecken 6-7: Modell

VIN-tecken 8: Säkerhetsskyddsmekanism

 • C för säkerhetsbälte plus nödspännare
 • D för förarluftkudde framifrån
 • E för krockkudde för passageraren
 • F för sidokrockkuddar

VIN Tecken 9: Kontrollsiffra

Detta är en kontrollsiffra som beräknas av en tredje part för att kontrollera riktigheten.

VIN Tecken 10: Modellår

Vanligtvis varierar modellåren från 1 till 9 och från A till Y.

VIN-tecken 11: Produktionsanläggning

 • A till E för fabriken i Sindelfingen
 • F till H för Bremen
 • J för Rastatt
 • X för Graz
 • T för Karmann
 • V för Valmet Automotive, Finland
 • M för Woking, England

VIN tecken 12-17: Chassinummer

Den sista sifferuppsättningen är den klassificering i vilken ditt fordon kom från produktionslinjen.
N/B: Nu när du vet vad chassinumren på din Mercedes-Benz betyder kan du gå vidare och ta reda på mer om din bils produktion, årsmodell, delar och produktionsanläggning.

  Vilka Mercedes är supercharged?

FAQ

Vilken betydelse har chassinummer?

Dessa nummer är viktiga eftersom de gör det möjligt för ägaren eller myndigheten att spåra sin bil av olika skäl. Myndigheterna kan till exempel använda chassinummer för att identifiera förstörda eller stulna fordon. Dessutom kan tillverkaren också använda dessa nummer för att enkelt identifiera bilar som behöver återkallas.

Varför ändrades chassinumret till fordonsidentifieringsnummer?

Både chassinummer och VIN fungerar som serienummer. Före 1989 var VIN känt som chassinummer innan det ändrades. Det kallades chassinummer eftersom de tidigaste motorfordonen bestod av en kaross som var bultad till eller baserad på ett chassi eller en ram.

Därför försågs varje chassi med ett serienummer så att det skulle vara enkelt att identifiera bilen och använda det för registrering. När bilarna övergick till en enda karosseristruktur ändrades dock namnet till VIN. Detta skedde dock många år efter det att bilen bytte till en enda karosskonstruktion.

Vad är den största skillnaden mellan VIN och chassinummer?

Trots att VIN är samma sak som chassinummer har de ändå flera skillnader. Först och främst användes chassinummer före den 1 januari 1989, medan VIN användes efter den 1 januari 1989. VIN ersatte alltså chassinumret.

En annan skillnad mellan VIN och chassinummer är att chassinummer innehåller färre detaljer jämfört med VIN. De flesta chassinummer innehöll upp till 12 tecken, medan VIN-nummer har upp till 17 tecken.

Varför är det viktigt att kontrollera bilens chassinummer före köpet?

Det gör att du kan få reda på fordonets historia. Dessutom kan du ta reda på om bilen är legitim eller inte. Dessutom kan detta nummer också hjälpa dig att få reda på bilens verkliga identitet innan du köper.

  Mercedes modellnummer förklaras

Slutsats

Kort sagt är Mercedes-Benz chassinummer också din bils VIN-nummer. Det hjälper till att identifiera ditt fordon med hjälp av de 17 tecken som det innehåller. Dessutom gör det det möjligt för dig att känna till din biltillverkare, fordonstyp, tillverkningsland, modellår, typ av delar och produktionsanläggning.

Chassinumret är mycket viktigt eftersom det också hjälper till att identifiera stulna bilar, separera bilar som är inblandade i en återkallelse och gör det möjligt för myndigheterna att identifiera bilar som brunnit eller använts i ett brott.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts