Mercedes modellnummer förklaras

Mercedes modellnummer förklaras

Mercedes erbjuder några av de mest lyxiga och högpresterande fordonen på vägarna, men när det gäller deras modellnummer är de svårare att komma ihåg än de flesta av deras konkurrenter.
Mercedes modellnummer talar om mer än bara bilmärke och modell. Även om det är lättare att komma ihåg ett modellnummer som Audi A4 och svårare att komma ihåg Mercedes-Benz CLS63 AMG, berättar Benz-modellen mer om bilen än Audi.
Mercedes-Benz nomenklatur har alfanumeriska kombinationer för sina modeller. Detta är annorlunda när det gäller Audi och BMW:s nomenklatur. Till skillnad från tidigare använder Mercedes en kombination som börjar med alfabetet/alfabetterna och sedan ett två- eller tresiffrigt nummer.
Om det är första gången du köper en Mercedesbil och du inte förstår vad modellnumret betyder behöver du inte få panik. Den här artikeln kommer att utveckla Mercedes-Benz nomenklatur så att du kan ha lätt att förstå bilnamnen och välja ut den perfekta bilen för dina behov.

Vad betyder den första bokstaven (s) i Mercedes-namnet?

Den första bokstaven (s) står normalt för fordonets modell. Den kan bestå av en, två eller tre bokstäver i versaler. Dessutom representerar de första bokstäverna också fordonets karosserityp. A står för en hatchback, B för ett multifunktionsfordon och C för en coupé.
De mest populära Mercedes-modellerna är A, B, C, E och S. C, E och S har en lång historia och betydelse bakom sina modellbokstäver. C betyder till exempel komfort, E-executive och S-special. A och B har ingen historisk betydelse bakom sina bokstäver.
Andra Mercedes-modeller med deras betydelse är bland annat:
G-klass: Gelandeklasse: Gelandeklasse – terrängklass.
V-klass: uppkallad efter monteringsfabriken i Spanien (Vitoria-Gasteiz).
X-klass: X står för 4X4 eller 4WD.
L: Leicht eller lättvikt
CL: Coupe Leicht – lättviktscoupé
R: MPV – Multi-purpose vehicle (korsning mellan skåpbil och bil).
SL: Sport Leicht – lätt sportbil
GL: Gelandewagen Leicht – lätt SUV
GT: Gran Turismo
AMG GT: Sportbil
Om du förstår varje bokstav med dess innebörd blir det mycket lättare att tolka Mercedes-Benz bilmodellnummer. GLE-klass betyder till exempel E-Klass-baserad lätt SUV eller terrängbil, medan GLS står för S-Klass-baserad lätt SUV eller terrängbil, och CLA betyder A-Klass lätt coupé eller 4-dörrars coupé.

  Är Mercedes en lyxbil i Tyskland?

Vad står siffrorna i Mercedes-Benz för?

Efter att ha bekantat sig med de första bokstäverna är nästa steg att definiera siffrorna som följer efter bokstäverna. Dessa hänvisar till motorns slagvolym, som vanligtvis anges i liter eller kubikcentimeter. De är kolvarnas volym i en komplett cykel, baserat på det utrymme som en kolv skapar när den är avlägsen från axeln.
Motorns deplacement skiljer sig från förbränningskammarens kapacitet, där bensin förbränns. Men det är samma sak som motorstorlek eller motorkapacitet. Som tidigare nämnts mäts motorns slagvolym i liter eller kubikcentimeter. Det visar också den totala volymen av cylindrar i motorn.
Tidigare multiplicerade Mercedes måttet med 100, men efter 1994 började man multiplicera måttet med 10. Om du vill ta reda på motorstorleken på en Mercedes-Benz måste du därför multiplicera den med 10. Mercedes E350 har till exempel en motorvolym på 3,5 liter.

Vad betyder den lilla bokstaven (s) i namnet Mercedes?

Sist men inte minst är det också viktigt att identifiera den lilla bokstaven i modellnumret. Med utgångspunkt i Mercedes-Benz E350d kan du enkelt berätta att det är en E-Klass sedan med en motorvolym på 3,5 liter. Så när det gäller den sista bokstaven kan denna ange vilken typ av bränsle bilen använder.
Här är de olika typerna av små bokstäver och deras betydelser:
c: komprimerad naturgas
d: diesel
e: elbilar eller laddhybrider
f: bränslecell
h: hybrid eller BlueTec-hybrid
Nu förstår du alltså alla bokstäver och siffror i Mercedes-Benz E350d. Det betyder att det är en Mercedes E-klass sedan med en 3,5-liters dieselmotor.

  Vilken är den bästa Mercedes för en familj?

Fler frågor om Mercedes-modeller

Vilka skillnader finns det mellan Mercedes-Benz bilklasser?

Skillnaden mellan Mercedes-Benz bilklasser ligger i deras form och storlek. Mercedes modeller i A-, B- och CLA-klassen är normalt sett mer kompakta än modellerna i C-, E- och S-klassen. Dessutom har de sistnämnda mer kraftfulla motorer än de förstnämnda. Det är därför de är dyrare och mer sofistikerade.

Varför är de flesta Mercedes AMG-modeller numrerade 63?

Förr i tiden benämndes en normal Mercedes-Benz med ett tresiffrigt nummer. Men när AMG med 6,3L V8-motorn kom numret 63 till stånd. Därför skulle en normal E-klass kallas E350, men dess AMG-version skulle kallas E63.
Detta är en indikation på att E63 är en högpresterande och lyxigare bil än E350. Även när bilens motor ändras hänvisar Mercedes fortfarande till den som 63, vilket hänvisar till modellens höga prestanda och förfining i sin klass. Detta har följaktligen underlättat Mercedes marknadsföring.

Hur många modeller erbjuder Mercedes-Benz?

Mercedes har skapat bilar i mer än 100 år nu. Under årens lopp har de lagt till vissa modeller och avvecklat andra. Vissa modeller som M-klassen ändrades till GLE-klassen. Mercedes har ungefär 19 bilmodeller. Dessa inkluderar A, B, C, E, G, R, S, V, X, GL, SL, CLA, CLS, GLA, GLC, GLE, GLS, SLC och SLS.

Vad betyder 180 i bilen Mercedes-Benz A-klass 180?

Om det var förr kan 180 i Mercedes A-klass betyda att bilen har en 1,8-litersmotor. Men i dag betyder 180 i A-klassen att bilen har en M270-motor, en 1,6-liters fyrcylindrig motor som kan producera 75, 90 eller 115 kW.

  Varför slutade Mercedes att tillverka GLK?

Välj en bil som passar dina behov

Med den här detaljerade guiden om Mercedes modellnummer har det blivit enkelt att välja din dröm-Mercedes. Även om Mercedes modellnummer verkar svåra att förstå förklarar de mer än bara bilmodellen. Därför får du veta fler saker om den bil du vill köpa innan du går igenom bilens specifikationer.
Oavsett modellnummer erbjuder alla Mercedes-bilar exceptionella prestanda, lyx, komfort, tillförlitlighet och klass. Om du vill ha de bästa versionerna av varje Mercedesmodell ska du alltid satsa på deras AMG-version.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts