Är Mercedes en lyxbil i Tyskland?

Är Mercedes en lyxbil i Tyskland?

Mercedes förknippas med själva essensen av lyx i hela världen. En Mercedes av hög kvalitet anses vara lyxig i nästan alla delar av världen. Tyskland, Mercedes födelseort, är fullt av olika Mercedesbilar. Vare sig det är en autobahnkryssare på 200 mil i timmen eller en taxi i München är Mercedesbilar lätta att få tag på.

Olika modeller

Med tanke på att så många tyska förare tenderar att köra Mercedes-bilar kan man ifrågasätta deras lyxiga attraktionskraft. Exklusivitet är trots allt en viktig del av en lyxig upplevelse. Ta Münchens taxibilar till exempel, de flesta av dem är dieselmodeller av E-klass. Så en E-klass kommer knappast att betraktas som lyxig.
En toppmodell av E-klass är E63 AMG, och den anses som lyxig tidigt i sin livstid. Modeller som A-klassen verkar inte nödvändigtvis lyxiga, men en S-klass gör det verkligen. Samma sak gäller AMG GT-modellerna; de är sällsynta och dyra, så de betraktas som lyxiga och till och med exotiska.
Dessutom är den senaste trenden inom bilindustrin SUV:ernas popularitet. De är rymligare, erbjuder en mer dominerande körställning, är mycket mer praktiska och har ett högre pris än en jämförbar sedanvariant.
Bilar med Maybach-beteckningen är de lyxigaste vagnar som Mercedes kan erbjuda. Och de är i nivå med de dyraste och mest överdådiga bilarna på marknaden. De tillverkas också i begränsade mängder, vilket ökar exklusivitetsfaktorn. En Maybach anses vara lyxig överallt. Vare sig det är Monaco eller Oktoberfesten, en tvåfärgad Maybach som är målad i två toner utstrålar lyx.

Bilspecifikation

En sak att tänka på är dock att man i Tyskland kan hitta olika specificerade modeller jämfört med andra länder. När Mercedes säljer bilar globalt tenderar de att göra specifikationsprocessen så effektiv och enkel som möjligt.
De sammanställer hellre olika tillval i paket än att sälja dem individuellt. Om du till exempel väljer teknikpaketet får du alla teknikrelaterade saker på din Mercedes. Samma sak gäller för komfort, alla komfortrelaterade alternativ ingår i ett paket, så att du kan specificera din bil enklare.
I Tyskland kan du få en E-klass med tygstolar och olika hjulalternativ som inte skulle kunna köpas i Storbritannien. Detta är en kostnadsbesparande åtgärd som främst används av taxibilar och arbetsrelaterade bilar, vilket i sin tur sänker nomineringen av lyxbilar.

  Kan man använda vanlig servostyrningsvätska i en Mercedes?

Uppnåbarhet

En annan faktor att tänka på är uppnåbarhet. Till exempel hotade USA:s tidigare president Donald Trump att införa en skatt på 25 procent på import av tyska bilmärken till USA genom den ökända 232-rapporten. Om den hade införts skulle den ha skadat Mercedes med upp till 2 miljarder dollar.
Det finns massor av olika skattesystem för import av olika bilar till olika länder. Därför är det ofta mer prisvärt att köpa ett inhemskt märke. En Mercedes kostar alltså mycket mindre att köpa i Tyskland än på många andra ställen, och det är därför som så många av dem används som företagsbilar.
I USA betraktas en Mercedes som en lyxbil i hela sitt sortiment, medan en Corvette i Tyskland är en halvexotisk bil eftersom det inte finns så många av dem ute i landet. En Mustang i Tyskland är en mer sällsynt syn än i USA, så den är mycket mer ”lyxig” på andra sidan havet.

Åldersfaktor

Med tanke på att många olika tyska företag tenderar att använda Mercedes som tjänstebilar spelar också in i ekvationen för lyxig attraktionskraft. De flesta av dem är nyare Mercedesvarianter som leasas för perioder på tre år.
När leasingperioden löper ut tenderar de att köpa nyare modeller, vilket i sin tur gör alla dessa treåriga bilar billigare att köpa. Modeller som S-klass, GLS eller G-klass är mycket mindre vanliga, så de betraktas som lyxiga även efter ett par år.
Mercedesbilar tenderar att hålla länge om de underhålls på rätt sätt. Tyskland är fullt av äldre Mercedesmodeller. I stort sett varje parkeringsplats innehåller några äldre Mercedes-modeller, och det är anledningen till att de inte anses vara lika lyxiga som sina nyare motsvarigheter.

  Kan en låssmed göra en nyckel till en Mercedes?

Vanliga frågor om tyska lyxbilar

#### Är bilar från Audi och BMW lyxbilar i Tyskland?
Det är i stort sett samma historia med dessa två. De betraktas som premiumerbjudanden, inte nödvändigtvis som lyxbilar. Audi Sport RS-modeller tenderar att vara dyrare och mer sällsynta, så de uppnår lyxfaktorn mer. Samma sak gäller för BMW:s motorsportdivision, särskilt de avancerade M5- och M8-modellerna.
En viktig faktor är fordonets ålder. Medan en helt ny 7-serie anses vara lyxig, är en sju år gammal bil helt enkelt inte det. Samma sak gäller för Audi med sin A8-modell. Vissa bilar som R8 eller i8 är exotiska och betraktas som lyxiga även när tiden går.

Vad anses vara en lyxbil i Tyskland?

En lyxbil måste vara slående i sitt utseende, erbjuda enorma mängder lyxiga bekvämligheter och ha en inneboende känsla av exklusivitet. Tyskland är födelseplatsen för Audi, BMW, Mercedes och Porsche och erbjuder enorma mängder av inhemsk lyx. Men märken som Bentley eller Rolls Royce anses alltid vara lyxiga oavsett plats och tid.
Samma sak gäller för Ferrari, Aston Martin och Lamborghini. Dessa är exklusiva bilar som tillverkas i begränsad mängd för en specifik köpare, och inget tyskt bilmärke förutom kanske Porsche kan erbjuda den lyx som dessa märken gör. Med detta sagt anses en nyare Porsche definitivt vara en lyxbil.
Märken som dessa anses lyxiga i så gott som alla hörn av världen. Det bidrar bara till att visa hur mycket lyx Mercedesbilar erbjuder på olika marknader. Tyskland är annorlunda, men i stort sett överallt annars anses en Mercedes eller en BMW eller en Audi vara den första anhaltende vägen till lyxbilar.

  Vilken är den billigaste Mercedes-bilen?

Är Mercedes en lyxbil utanför Tyskland?

Mercedes är mycket mer av en lyxbil utanför Tyskland än vad den är i landet. Det är ett tyskt inhemskt märke som har särdrag knutna till den tyska marknaden som inte är lika tydliga i andra länder. Det är inte många märken som bär lyxbilsbeteckningen så bra som Mercedes gör.

Mångsidig och lyxig Mercedes-Benz

I alla tider har Mercedes betraktats som en lyxbil. Ett märke som är nära knutet till en livsstil i överklassen och som utstrålar förfining och byggkvalitet är inte lätt att få tag på innan man tar steget in i Bentley- och Rolls Royce-bilarnas 6-7-siffriga världar.
Mercedes erbjuder ett brett utbud av bilar som sträcker sig in i alla marknadssegment. Vissa marknader föredrar SUV:er, och Mercedes erbjuder åtta olika SUV:er för alla tänkbara användningsområden. Vissa marknader föredrar cabrioleter med dropptoppar och Mercedes erbjuder ett stort antal sådana.
Det finns många anledningar till varför Mercedes anses vara lyxiga. De dominerar lyxbilssegmentet i åratal av en anledning. Även om Tyskland har en annan inställning till lyxbilar på grund av Mercedes band till Tyskland, är och kommer en Benz alltid att vara ett lyxmärke, oavsett tid och plats.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts