Kan en låssmed göra en nyckel till en Mercedes?

Om du råkar tappa bort din Mercedes-nyckel kostar det några hundra dollar att köpa en ny från återförsäljaren. Denna process kan ta ett tag, och det kan sluta med att du vill köpa en ny bil redan innan ersättningsnyckeln anländer.

Om du skaffar en begagnad Mercedesnyckel från en annan modell och tar med den till en Mercedesåterförsäljare kommer de att säga att du inte kan programmera om en begagnad Mercedesnyckel så att den fungerar med en annan bil. Detta beror främst på säkerhetsskäl eftersom endast ett fåtal nycklar samtidigt kan kopplas till en viss bil.

Men detta beror bara på att Mercedes-återförsäljarna vill att du ska köpa en ny nyckel från Tyskland, skicka den och programmera den via en Mercedes-återförsäljare. Det är möjligt för en låssmed som är utrustad med rätt verktyg att till och med göra en Mercedesnyckel, särskilt för de äldre modellerna som inte har någon elektronik i dem.

Processen för en ny nyckel via en Mercedes-återförsäljare

Om du har tappat bort din nyckel eller om den har blivit stulen rekommenderas det att du skaffar en ny nyckel direkt hos de flesta Mercedes-Benz-återförsäljare. Det är också tillrådligt att du själv går och beställer en ny nyckel, men någon som är auktoriserad av dig kan också göra det åt dig.

Mercedes har lagt ut några broschyrer på nätet som perfekt beskriver vad du måste göra för att få en ny nyckel. Först och främst behöver du ett bevis på fordonsregistrering, titel eller något annat ägardokument. Du behöver också ett giltigt statligt utfärdat ID-kort, till exempel ett pass eller ett körkort.

  Vilken bil värderas snabbare - Mercedes eller BMW?

För företagsägda fordon är processen något annorlunda. Om du skickar en av dina anställda för att begära en ny nyckel måste du också visa upp något bevis på att du är auktoriserad att göra det för företagets räkning. Ett sådant tillstånd måste innehålla den auktoriserade personens namn, VIN samt namn och underskrift av den person som godkänt det.

När du har slutfört allt pappersarbete kommer nyckeln att skickas från fabriken och återförsäljaren måste koppla nyckeln till din bil. Återförsäljaren måste ha tillgång till din bil under hela processen för att se till att allt går smidigt. I slutändan har du en räkning på några hundra dollar.

Processen med den nya nyckeln via en tredjepartslåssmed eller ditt försäkringsbolag.

Även om detta inte rekommenderas av Mercedes-återförsäljare eller serviceverkstäder kan en person med rätt verktyg tillverka en fungerande Mercedes-nyckel. Men detta kommer inte att avaktivera den nyckel du har förlorat, och detta kan utgöra ett allvarligt hot längre fram, särskilt om nyckeln verkligen har stulits.

Vissa personer köper begagnade Mercedes-nycklar från E-bay och tar med dem till rätt utrustade personer i ett försök att få tillgång till bilen. Detta kanske inte är ett problem om du gör detta för dig själv, men det verkar verkligen misstänkt. Dessutom är det högst osannolikt att sälja en bil med en förbigången nyckel.

I vissa fall kan du också begära en ny nyckel via ditt försäkringsbolag, men det kan sluta med att det kostar mest, och det kan också påverka dina försäkringskostnader på lång sikt. Om du behöver en ny nyckel är det säkraste och mest tillförlitliga sättet att göra det att gå via en auktoriserad återförsäljare.

  Jaguar vs. Mercedes: Tillförlitlighet

Problem med keyless go och nyckelfria system

Det verkar verkligen häftigt att du inte ens behöver ta fram nyckeln ur fickan för att komma in i din bil och starta den. Dessa system introducerades för några år sedan och numera erbjuder alla Mercedes-modeller dessa system.

Fjärrstart- och nyckellösa startfunktioner är inte de mest tillförlitliga systemen säkerhetsmässigt. Många bilar stjäls med hjälp av speciella mottagare som kan ta emot signalen från nyckeln och kringgå den för att få tillgång till din bil och till och med köra iväg mot solnedgången.

Att programmera en ny nyckel via återförsäljaren kan verka otroligt dyrt, men man skulle bli förvånad över hur snabbt en skicklig person kan få tillgång till din bil. Du bör alltid gå via din återförsäljare eftersom vissa bilförsäkringar täcker bilstöld med en förbigången nyckel.

Men om du går via en tredjepartslåssmed och får din bil stulen kommer inget försäkringsbolag någonsin att våga täcka kostnaderna.

FAQ-avsnittet

Hur många nycklar ingår i Mercedes-modellerna?

Om du är på marknaden för en helt ny Mercedes bör du förvänta dig minst två nycklar. Äldre Mercedes-modeller levereras ibland till och med med tre nycklar, och vissa biltillverkare, t.ex. Lexus, skickar så många som fyra nycklar med varje ny bil.

Vissa återförsäljare säljer bilar med endast en nyckel, men de är skyldiga att informera kunden om att bilen säljs med endast en nyckel. Alla nycklar är vanligtvis inte lika, och vissa modeller har särskilda nycklar för betjänare.

  Vilken är den bästa tiden att köpa en Mercedes?

Vad ska jag göra om jag har tappat bort min Mercedesnyckel eller om den har blivit stulen?

Du bör kontakta din återförsäljare så snart som möjligt. De flesta återförsäljare är utrustade med specialutrustning som kan utplåna en stulen nyckel. Du behöver inte byta ut låsen, utan även den nyckel som har raderats kan fortfarande öppna dörrarna genom det vanliga nyckelhålet.

Om någon försöker öppna dörren med en utplånad nyckel kommer larmet att ljuda. De flesta moderna Mercedes-modeller kan dock inte köras med en utplånad nyckel, så det finns ingen anledning att byta ut låsen om du kan förvara bilen på ett säkert ställe.

Kan jag fjärrstarta min Mercedes genom att trycka på en knapp på nyckeln?

I USA har bilar utrustats med fjärrstartsfunktion sedan ett tag tillbaka, och vissa nyare Mercedes-modeller kan startas via MercedesMe-appen. Det är värt att nämna att europeiska bilar inte har fjärrstartsfunktion eftersom detta fortfarande är olagligt i Europa.

Med denna app kan du låsa upp/låsa dörrarna, skicka navigationsdestinationer till infotainmentskärmen eller fjärrstarta med hjälp av bara din telefon. Dessa system är användbara när du vill ha AC på full effekt redan innan du kliver in i bilen, eller bara för att värma upp bilen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts