Passar Mercedes-hjul till Ford

Mercedes och Ford är två mycket olika biltillverkare eftersom Mercedes främst fokuserar på att designa exklusiva bilar i den högre prisklassen medan Ford fokuserar på lastbilar och SUV:er på en mer lättillgänglig nivå. Därför är chanserna för att hjulen ska matcha mellan dessa två minimala.

Det kommer inte som någon överraskning för många att det är ganska omöjligt att montera en Ford F-150 med Mercedes Benz S-Class-fälgar, och det beror på att vissa hjulmått mellan dessa två är olika. För att ett bilhjul ska vara utbytbart mot en annan bil måste det ha samma bultmönster.

Förutom bultmönstret måste hjulen i fråga också ha liknande storlek, vilket också inkluderar eventuella justeringar med däckstorleken om dessa inte är identiska. Slutligen bör du också fokusera på hjulets offset också eftersom hjul med olika offsetmått inte heller kommer att passa mellan varandra.

Med tanke på att Ford tillverkar många kommersiella lastbilar måste du också titta på ytterligare hjulmått som lastkapacitet, centerborrning och vilken effekt olika hjul har på din drag- och transportförmåga.

Skruvmönster

Hjulbultar är en väsentlig aspekt av säkerheten för överskottsbilar eftersom de fäster hjulen på din bil. Detta innebär att de måste passa mellan två bilar om du vill byta hjul. De flesta Mercedes och många andra europeiska premiummärken använder ett 5x112mm bultmönster, vilket innebär att det troligen är detta bultmönster för de Mercedes-fälgar du hänvisar till.

  Ska jag köpa en begagnad Mercedes A-klass?

Å andra sidan använder de flesta Ford-modeller ett 5×114,3mm bultmönster, vilket innebär att om du monterar Mercedes-fälgarna på en Ford kommer skruven inte att kunna sitta perfekt. Detta kan skapa alla möjliga körbarhetsproblem och det är därför dina Mercedes-fälgar inte kommer att passa på en Ford även om du lyckas skruva fast dem på bilen.

Aspekter som dessa är avgörande för bilsäkerheten och bör därför aldrig skilja sig åt. Även om det finns en del företag som kan kompensera för dessa skillnader med särskilda bultadaptrar bör dessa undvikas eftersom de kommer att förstöra din körbarhet och säkerhet.

Hjuldiameter och däckstorlek

Även om dina bultmönster stämmer överens, vilket är högst osannolikt med tanke på att Mercedes och Ford tillverkar helt olika typer av bilar, måste du också se till att hjuldiametern och däckstorlekarna är desamma.

Hjuldiametern är det avstånd som mäts över hjulets längd eller yta och olika hjuldiametrar tenderar att förändra hur en bil körs. Därför är det inte lämpligt att ändra hjuldiametern om du inte följer upp det med korrekta justeringar när det gäller däckstorlek, biltyp och hjulförskjutning.

Du kan ändra hjuldiametern, men om du gör det måste du justera däckstorleken i enlighet med detta. Detta innebär att om du ökar antalet hjuldiametrar med en enda tum måste du också minska din däckstorlek med en tum.

Se också till att följa alla andra mått på däck och hjul, särskilt offset eftersom hjul med olika diameter tenderar att kräva alla möjliga justeringar för att de ska fungera optimalt. Om du ändrar hjulets rotationsyta måste du också justera om din kilometerräknare och hastighetsmätare.

  Vilken Mercedes har vingdörrar?

Hjulets offset

Om du har tillgång till en uppsättning Mercedes-fälgar som matchar en motsvarande Ford perfekt både när det gäller bultmönster och hjuldiameter/däckstorlek, måste du nu kontrollera hjulets offset innan du bestämmer dig för att montera det på bilen.

Med hjulets offset avses placeringen av hjulets monteringsnav i förhållande till hjulets mittlinje. Ett hjul med neutral offset är ett hjul där monteringsnavet ligger i direkt linje med hjulets mittlinje.

En positiv offset innebär att hjulets monteringsnav skjuts utåt mot hjulets kant medan en negativ offset placerar monteringsnavet inåt närmare upphängningen än mot hjulets ytterkant.

FAQ-avsnitt

Hur viktig är hjulens lastkapacitet?

En specifik hjullastkapacitet är viktig beroende på vilken typ av bil den monteras på. Om bilen i fråga är något som en Ford F-450 som ständigt används både för att dra och bogsera är hjullastkapaciteten ett viktigt mått som inte får ignoreras.

Om du utrustar din bil med en uppsättning hjul som inte klarar av den ursprungliga lastkapacitet som krävs för bilen är det troligt att din bil inte kommer att kunna prestera på ett tillfredsställande sätt, särskilt när du bogserar och släpar. Detta kan också skapa många säkerhetsproblem så se till att matcha dessa i enlighet med detta.

Hur viktigt är hjulets centrumborrning?

Hjulets centrumborrning är den maskinbearbetade öppningen i ett hjul som är utformad för perfekt passform. Det betyder att om dessa är felanpassade är det troligt att dina hjul inte kommer att passa ordentligt. Detta kan orsaka alla möjliga vibrationer och spänningar inom hjulavdelningen som potentiellt kan leda till stora säkerhetsreaktioner.

  Varför är Mercedes så tunga?

Det finns specifika metoder för hur man kan förneka dessa effekter genom att använda specifika centerborrningsadaptrar som måste testas noggrant och godkännas innan du monterar dem på din bil. Hjul kräver absolut precision för att din bil ska bete sig som den ska utan att offra komfort eller säkerhet.

Vad är hjulspacers?

Hjulspacers används om du vill montera din bil med en uppsättning hjul med en annan offset. Hjulspacers är gjorda för att motverka motsvarande hjulavstånd för att fälgarna ska passa perfekt. Dessa är vanligtvis säkra om de är tillverkade på rätt sätt och om installationsprocessen är felfri.

De är dock inte gjorda för att kompensera för stora skillnader i hjulens offset, så se till att endast använda dem för små justeringar om du vill behålla alla de ursprungliga köregenskaperna som en bil erbjuder.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts