Vilken Mercedes har vingdörrar?

Vilken Mercedes har vingdörrar?

En Gull-wing-dörr är en dörr med topphängd dörr som blev populär genom den legendariska vägburna versionen av den ikoniska racing 300SL Mercedes på 1950-talet. Sedan dess har måsvingardörrar hittat sin väg till en annan Mercedes-modell, SLS.

Mercedes 300SL är en otroligt populär veteranbil nuförtiden, och måsvingerdörrarna är säkert en av anledningarna till det. Tesla har också introducerat sin version av måsvingdörrarna i toppmodellen av SUV:en Model X, som kallas Falcon-dörrar.

Mercedes 300SL

Mercedes-Benz 300SL (chassiskod W 198) introducerades 1952 för tävlingsändamål och 1954 som tvåsitsig sportbil för vägbruk. Den väggående versionen av SL erbjöds som roadster och coupé.

300SL drevs av en 2,9-liters raka sexmotor kopplad till en 4-växlad manuell växellåda. 300SL hade 240 hk och ett vridmoment på 217 lb-ft. Bilen vägde bara omkring 3440 pund för coupé och lite mer för roadster, vilket gjorde att 300SL var ganska atletisk, även med dagens mått mätt.

Sedan 300SL:s födelse har modellens popularitet skjutit i höjden eftersom många anser att 300SL är den vackraste klassiska bilen genom tiderna. Tillsammans med dess popularitet har även värdet skjutit i höjden. Det ursprungliga värdet på 300SL var cirka 7 000 dollar för coupébilen (inte justerat för inflation).
Numera kostar en hygglig 300SL coupe så mycket som 1-3 miljoner dollar. Och värdet förväntas bara fortsätta att stiga eftersom 300SL inte visar några tecken på att slå sig till ro. Coupéversionen är ännu mer samlingsbar, delvis på grund av att roadstern inte erbjuder Gullwing-dörrarna.

  Vilka Mercedes-modeller har AIRMATIC?

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG introducerades först 2010 som den andliga efterföljaren till den ikoniska Mercedes 300SL. SLS finns också i en coupéversion utrustad med Gullwing-dörrar, eller en roadsterversion med vanliga dörrar, precis som 300SL.

SLS är utrustad med en av de mest uppskattade AMG-motorerna genom tiderna, den 6,2-liters V8-motorn med naturlig framdrivning, kopplad till en 7-växlad automatisk växellåda med dubbelkoppling, med en kapacitet på upp till 631 hk (468 lb-ft) och i den mest kraftfulla versionen av Black Series.

SLS har också upplevt en stadig värdestegring under de senaste åren, och numera förväntas du betala minst 150 000 dollar för ett hyfsat exemplar, och långt över 600 000 dollar för toppmodellen SLS AMG Black Series i begränsad upplaga.

SLS upphörde att tillverkas 2015 och ersattes senare av AMG GT, som också närmar sig slutet av sin livslängd 2022. Även om AMG GT var en senare modell var det bara AMG GT Black Series som hade mer kraft än SLS AMG Black Series.

SLS AMG förväntas också klara sig bättre när det gäller värde under de kommande åren, delvis på grund av att AMG GT inte är utrustad med måsvingardörrar och även på grund av den ikoniska 6,2-liters V8:an med naturlig aspiration.

Effekten av måsvingdörrar på bilens värde

De flesta modeller går bättre i roadsterform än i coupéform. Vissa biltillverkare som Ferrari, Lamborghini, Aston Martin, Mclaren och många andra erbjuder cabrioletmodeller med en betydande premie jämfört med en coupe. Och andrahandsvärdet gynnar också cabrioletmodellerna mer.

  Hur länge håller Mercedes Benz-bilar?

Men när det gäller 300SL och SLS AMG anses coupe nästan alltid vara mer samlingsbar på grund av måsvingdörrarna, så värdet på dessa är högre än roadsterformen. Genom historien har endast ett fåtal bilar levererats med måsving-/falcon-dörrar från fabriken.

En Pagani Huayra är en exotisk hyperbil för flera miljoner dollar som tillverkas av den italienska boutiquetillverkaren Pagani Automobili. Huayra finns även i roadster- och coupéform, och många entusiaster har uttryckt sin fientlighet eftersom roadstern har vanliga dörrar.

Vanliga frågor om Gullwing-dörrar

Vad är skillnaden mellan måsvingdörrar och fjärilsdörrar/ saxdörrar?

Fjäril/saxdörrar är en viktig del av de stora V12-drivna Lamborghini-modellerna, t.ex. Aventador och Murcielago. Ferrari erbjuder också fjärilsdörrar med sina V12-toppmodeller som Ferrari LaFerrari eller Ferrari Enzo.
Dessa dörrar har gångjärn på samma ställe som vanliga dörrar, men gångjärnsmekanismen är annorlunda så att dörrarna öppnas antingen på ett fjärilsliknande sätt eller på ett mer kantigt saxliknande sätt.
Märken som Rolls Royce erbjuder så kallade ”Suicide Doors”, som är bakre gångjärn i ett försök att göra dörröppningen så bred som möjligt för en person klädd i galaklänning. Det finns även några andra dörrtyper inom bilindustrin, men fjäril/ sax- och måsvingmodellerna anses vara de häftigaste av dem alla.

Vilken är den bästa Mercedes SL-modellen att köpa?

Ur ett värdeperspektiv verkar SLS AMG Black Series verkligen vara den bästa modellen att köpa, men SLS AMG BS kostar mycket mer än resten av SLS-serien. Black Series är också den mest atletiska, kraftfullaste och underhållande modellen att köra, men också den mest begränsade av dem alla.

  Mercedes modellnummer förklaras

När man väljer mellan coupé och roadster verkar dock coupé vara en betydligt mer populär variant på begagnatmarknaden. På grund av måsvingdörrarna och köregenskaperna verkar coupén vara ett bättre köp på det hela taget. Kupén förväntas också få en jämnare värdeökning jämfört med roadstern.

Kommer Mercedes att släppa en ny modell med måsvingdörrar?

Inga nuvarande modeller erbjuds med måsvingdörrar, och Mercedes inser att alternativet måsvingdörrar är otroligt värdefullt för varumärket så Mercedes kommer förmodligen bara att erbjuda måsvingdörrar till de bästa och mest värdefulla modellerna.

Kanske kommer efterföljaren till AMG GT att erbjuda måsvingdörrar, men just nu finns det inga indikationer om efterföljaren till GT. Det är fortfarande oklart när Mercedes planerar att erbjuda en bil med måsvingdörrar, men när de så småningom bestämmer sig för att göra det kommer det med all säkerhet att bli en populär modell.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts