Passar Mercedes-fälgar till en BMW?

Passar Mercedes-fälgar till en BMW?

Har du snygga Mercedes-Benz-fälgar på en gammal Mercedes-Benz-modell som inte längre används? Och undrar du om dessa Benz-fälgar kommer att passa på din BMW?
Ja, det kan de.
Mercedes-fälgar passar till en BMW om de har samma skruvmönster. Så innan du antar att vilka Mercedes-fälgar som helst passar på din BMW bör du ta reda på om de har samma bultmönster. De flesta Mercedes-Benz-modeller har ett bultmönster på 5X112, medan BMW har ett mönster på 5X120.

Vad är bultmönster och hjulavstånd?

När fälgens bultmönster anges vara 5X112 betyder det att det finns fem bultar med ett avstånd mellan bultarna från centrum till centrum på 112. Förutom bultmönstret bör du också ta hänsyn till offset. Hjulets offset är hur långt fälgen sticker ut.
Om hjulets offset är helt fel kan hjulen sitta väldigt långt ut eller för långt in. Du kan skaffa hjuladaptrar för att ändra bultmönster, men det är viktigt att notera att de endast kommer att placera hjulen ungefär en tum eller mer utåt.
Det är dock också viktigt att förstå att även om bultmönstret är annorlunda kan du fortfarande anpassa hjulet med hjälp av hjulspacers eller hjuladaptrar. Om du har dessa två verktyg och offsettet fortfarande inte är detsamma eller nära, kommer hjulen inte att passa.

Vad är skillnaden mellan en hjulspacer och en hjuladapter?

Om du vill montera ett hjul i en annan storlek på din Mercedes-Benz eller BMW måste du använda ett hjulspacer eller en hjuladapter om bultmönstret inte är detsamma. Det enda problemet är att många förväxlar dessa två verktyg och slutar med att använda fel verktyg.
Så om du vill montera dina Mercedes-fälgar på en BMW och inte vet om du ska använda ett hjulspår eller en hjuladapter har vi förenklat saker och ting för dig.

  Är BMW:s bakhjulsdrivna bilar bra i snö?

Hjulspacer

En hjulspacer är en term som används för att beteckna en skiva som trycker bort ett hjul från fordonets nav och sänker offset. Kort sagt är en hjulspacer avsedd att förlänga avståndet från hjulet och cylindern med så mycket som en fjärdedel.
Till skillnad från att använda en adapter är denna metod osäker för din Mercedes- eller BMW-bil. En hjulspacer är inte lämplig för montering av olika storlekar eller typer av hjul, men den är idealisk om du tänker behålla hjulen och öka spåret.
När du ökar spåret på din bil förbättrar du bilens utseende och övergripande hantering. Dessutom är hjulspacers perfekta för fordon med liten offset. Detta beror på att de kommer att kompensera för för lite offset genom att skjuta hjulet längre ut.
Om du bestämmer dig för att använda hjulspacers ska du veta att du behöver längre dubbar för en utmärkt installation. Alternativt kan du också använda längre hjulbultar för att installera hjulspacers. Ta kontakt med din mekaniker för ytterligare råd och korrekt installation.

Hjuladapter

En hjuladapter är normalt sett en typ av distansbrickor av olika slag, men det är vanligtvis en förändring av bultmönstret som sker. Hjuladaptrar är vanligtvis en tum större och ansluts till cylindern med hjälp av bultar.
Till skillnad från hjulspacers som hjälper till att förlänga spåren på din bil är hjuladaptrar bäst när det gäller att montera ett hjul från en annan bil eller av en annan storlek. Detta tack vare hjuladapterns förmåga att ändra bultmönster.
Med en hjuladapter kan du ändra bultmönstret på din BMW och montera ett hjul från Mercedes-Benz. Om bultmönstret inte ändras från originalet kan adaptern användas för att skjuta ut avståndet mellan dina hjul med en tum eller ännu mer.
När du bestämmer dig för att installera hjuladaptrar får din bil bättre aerodynamik, svängar och utseende.

  Behöver Mercedes en speciell olja?

FAQ

Har Mercedes-Benz och BMW samma skruvmönster?

Nej, det gör de inte. Mercedes-Benz har vanligtvis ett skruvmönster på 5X112, medan BMW har ett skruvmönster på 5X120. Dessa två lyxmärken har olika bultmönster, vilket innebär att deras hjul inte passar direkt när de byts ut.
Hjulen kan dock passa om vissa verktyg som hjulspacers och hjuladaptrar används. Oavsett detta bör du överväga offset för den Benz och BMW som du vill byta hjul med. Om den ena bilens offset är extremt stor eller liten kommer hjulen inte att passa.

Har Mercedes-Benz S-klass samma skruvmönster som G-klassen?

Nej, det har den inte. Detta beror på att Mercedes-Benz S-klass levereras med Mercedes-Benz bultmönster 5X112 mm, medan G-klass har ett bultmönster 5X130 mm. G-klassen har alltså ett större bultmönster än S-klassen.
I det här fallet kan du inte byta ut hjulen på dessa två Mercedes-modeller utan hjulspacers eller adaptrar. Dessutom måste du också kontrollera deras offsets. Och eftersom Mercedes G-klass har en större offset är det nästan omöjligt att montera dess hjul på en S-klass eller vice versa.

Är det möjligt att sätta 5X112-fälgen på 5X120-fälgen?

Ja, det är möjligt. Du kan borra naven till 5X120-fälgen, men det blir ganska dyrt. Dessutom kan din bil bli okörbar och naven och bromsskivorna kommer att behöva underhållas regelbundet. Du kommer också att behöva adaptrar.

Vad betyder siffrorna i ett skruvmönster?

Siffrorna i ett bultmönster har olika betydelser. Mercedes-Benz-fälgar har vanligtvis ett bultmönster eller 5X112 för sedans som E-Klass och S-Klass och 5X130 för SUV:er som G-Klass. Det är mycket viktigt att känna till dessa nummer innan man monterar hjul.
Siffran 5 i bultmönstret betyder antalet bulthål, medan den andra siffran,112 eller 130, är diametern på den cirkel som bildas av de fem bultarna. Dessa nummer hjälper dig att montera det perfekta däcket på ditt bilmärke och din bilmodell.

  Vilken är den bästa BMW-serien?

Slutliga tankar

När vi avslutar är det viktigt att veta att det är möjligt att montera dina Mercedes-Benz-fälgar på BMW. Hjulen måste dock ha samma bultmönster, storlek och offset som på det BMW-märke och den BMW-modell som du vill montera hjulen på.
Men om hjulen inte har samma storlek men offset är det, kan du använda en hjulspacer eller hjuladapter för att montera Benz-fälgarna på din BMW. Du bör ändå räkna med några utmaningar och risken för en okörbar bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts