Vilka högtalare passar min bil

Musik är en viktig del av livet för många människor, och det finns ingen bättre tidpunkt att njuta av ett greatest hits-album än när du är på väg ut på en långresa. Biltillverkare designar ständigt alla sorters bekvämlighets- och lyxfunktioner för att göra våra långväga resor roligare, men de har fortfarande inte hittat en bättre lösning än ett par högklassiga högtalare.

Om du vill utrusta din bil med ett ljudsystem som smäller kan du antingen välja ett från fabriken eller gå via eftermarknaden. Du kan eftermontera fabrikshögtalare i vissa fall eller så kan du gå och välja system från tredje part som ofta kan vara en både billigare och bättre klingande lösning.

Om du väljer fabriksvägen måste du betala stora summor eftersom hi-fi surroundljud vanligtvis är ett av de dyrare extrautrustningsalternativen du kan välja. Audi kommer att ta ut mellan 5k-$6k om du vill uppgradera till Band and Olufsens surroundljud.

Till och med Toyota tar ut några tusenlappar om du vill ha JBL Premium Audio, så det är samma sak för i stort sett alla bilar där ute. Men om du köper en bil för andra gången måste du antingen eftermontera fabrikssystemet om det är möjligt eller välja ett alternativ från tredje part.

Hitta rätt par högtalare till din bil

Det enklaste sättet att hitta det perfekta paret högtalare till din bil är att gå igenom ”Find My Speaker”-webbplatser på nätet, som finns på nästan alla webbplatser för hifi-varumärken. Här måste du ange bilens märke, modell, årsmodell och segment för att systemet ska kunna söka efter alla potentiella alternativ för eftermarknadshögtalare.

  Vilken bil har det bästa soltaket?

Webbplatser som Crutchfield, Pioneer, Sonicelectronix och worldwidestereo erbjuder alla dessa tjänster gratis. När du har fått alla potentiella alternativ måste du nu bestämma vilka högtalare som är bäst, och för att göra det är det bäst att gå igenom specifika märkesforum där ägarna i allmänhet diskuterar dessa typer av ärenden.

Om du har möjlighet försöker du testa en uppsättning högtalare i någon annans bil innan du fattar köpbeslutet. Det är värt att nämna att en instegsstereo med en hyfsad uppsättning högtalare vanligtvis kostar runt 500 dollar, men en mer avancerad tillämpning kan kosta mer än två eller tre gånger så mycket.

Hur som helst är detta en välkommen uppgradering för dem som gillar att lyssna på musik om ditt OEM-stereosystem inte är så bra.

Bästa märken för eftermarknadsstereosystem för bilar

System som dessa är utformade på olika sätt beroende på om de kan fungera med bilens infotainmentsystem eller inte. Om inte kommer dessa vanligtvis med specifika huvudenheter som ibland både kan öka din bils interiörattraktion eller sänka den.

Hur som helst är du här mest för ljudkvaliteten, så se till att kolla in dessa system. De två bästa tillverkarna av eftermarknadsljudsystem är Kenwood och Pioneer eftersom båda dessa har varit verksamma i årtionden med att tillverka eftermarknadsstereosystem och huvudenheter.

Alpine, Boss och Sony ligger också i topp eftersom de också är i branschen för eftermarknadsljud under lång tid. Blaupunkt, Clarion och JVC verkar också vara det bästa valet för många ägare där ute.

  Bästa bilen för nyblivna föräldrar

Bästa märken för bilstereosystem från fabriken

Om du vill ha en så ren och sofistikerad lösning som möjligt måste du antingen välja ett hifi-system från fabriken eller eftermontera ett om möjligt. Det finns dock många olika märken som designar ljudsystem för moderna bilar, men Bang and Olufsen, Harman and Kardon, Burmester och Bose verkar vara de bästa som finns.

Bentley använder ett Naim-ljudsystem som av många anses vara det bästa ljudsystemet man kan få i en bil. Rolls Royce använder ett internt system som också är överlägset de flesta ljudsystem som finns. Dynaudio, JBL, Meridian och Audax är också kända för att erbjuda fantastiska ljudsystem.

Att eftermontera en uppsättning högtalare i en bil som inte kom med dem kan ibland vara möjligt om installationen av ljudsystemet inte kräver mycket trimklippning och anpassning. I vilket fall som helst kan detta vara mycket dyrare än ett eftermarknadssystem, men om du vill öka värdet på din bil samtidigt som du ser bra ut, se till att överväga detta alternativ.

FAQ-avsnitt

Vad gör dagens billjudsystem så imponerande?

De flesta biltillverkare är väl medvetna om att det är en ganska svår uppgift att utforma ett eget hifisystem, så de tenderar att samarbeta med ljudmärken för att ge dem det bästa ljudet de kan erbjuda. Dessa ljudsystem är därför anpassade exakt till bilen i fråga, vilket gör dem så sofistikerade.

System som dessa är vanligtvis extremt kraftfulla och erbjuder massor av justeringar i EQ-avdelningen samtidigt som de ser bra ut. Mercedes erbjuder en uppsättning Burmester-högtalare som är integrerade med omgivande belysning och ser fantastiska ut när de används. Aktiv brusreducering har också blivit vanligt förekommande i moderna billjudsystem.

  Är bilar med fyrhjulsdrift värda det?

Är det värt att uppgradera till fabriksmonterade bilhifisystem?

Som tidigare nämnts kan uppgradering till ett hi-fi-ljudsystem i en bil kosta obskyra summor eftersom vissa märken kommer att ta ut över 5 000 dollar. Trots det brukar massor av kunder välja sådana paket eftersom de höjer körupplevelsen avsevärt.

Svaret på den här frågan är ganska subjektivt beroende på hur intresserad du är av att njuta av din musik och dina podcasts. Vissa anser att dessa alternativ är slöseri med pengar medan andra anser att det är en nödvändighet som de inte är villiga att kompensera för.

Ökar fabrikshifi-bilsystemen bilens återförsäljningsvärde?

Ja, det gör de eftersom de kostar så mycket pengar i början. Det betyder att även om du ibland betalar uppåt 5 000 dollar för att få systemet kan dessa kostnader delvis återvinnas när det är dags att sälja bilen.

Högklassiga ljudsystem ser också mycket bättre ut och har ofta specifika funktioner som inte finns tillgängliga med grundläggande fabriks surroundsystem. Som sådan, om du älskar musik och har förmågan, är det bättre att välja ett high-end hi-fi eftersom det kommer att höja din lyssningsupplevelse samtidigt som det är fördelaktigt när det är dags att sälja bilen.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts