Vilken bil har det bästa soltaket?

Soltak är en smart teknik som gör bilens interiör mindre dyster och mer behaglig att vistas i. Oavsett om du föredrar ett mindre eller större soltak, ett som går att öppna eller ett som sitter fast på plats, hittar du i den här artikeln de bästa soltak som finns på moderna bilar idag.

Tesla Model 3 är en bil med världens bästa soltak just nu eftersom Model 3 har ett massivt soltak som standard. Men om du vill ha en mer prisvärd bil som fortfarande erbjuder ett imponerande soltak, ska du se till att kolla in den kompakta Ford Fiesta hatchback.

Om du vill ha en rymlig, men ändå relativt kompakt bil med ett härligt soltak ska du se till att kolla in Volvo V60. Den nyligen släppta Hyundai Tucson erbjuder ett stort skjutbart panoramasoltak som är både massivt och öppningsbart, vilket inte är så vanligt nuförtiden med massiva soltak.

Slutligen, om lyx är vad du önskar, har Ferrari GTC4 Lusso det mest fantastiska panoramasoltaket av alla lyxiga sportbilar som finns till salu och BMW X7 erbjuder en funktion som kallas ”BMW SkyLounge” som integrerar otroligt omgivande belysning i ett massivt panoramasoltak.

Tesla Model 3

När det gäller stora soltak är det knappast något annat märke där ute som gör det på samma sätt som Tesla. Tesla Model 3 har praktiskt taget ett panoramiskt soltak som själva taket, men det går inte att öppna. Inget annat märke än Tesla har gjort ett så stort glastak, och om du betänker att det är standard är det inte konstigt att Model 3 tar priset.

  Kommer manuella växellådor att göra comeback?

Förutom ett imponerande glastak är Model 3 den bästa elbilen på marknaden just nu eftersom den kostar betydligt mindre än de flesta konkurrenterna samtidigt som den erbjuder mer än de flesta konkurrenterna. Med det sagt kan du dra nytta av Teslas Supercharger-nätverk som fortfarande är det allra bästa i branschen.

Ford Fiesta

Du behöver inte spendera enorma summor för att få en bil med ett stort soltak, och Ford Fiesta finns där för att bekräfta det. Fiesta erbjuder ett stort öppningsbart soltak vilket inte är så vanligt på så små bilar som dessa. Ur värdesynpunkt erbjuder Fiesta det bästa soltaket av alla bilar som listas här.

Förutom själva soltaket är Fiesta en bra småbil för stadskörning. Med ett urval av några potenta motorer är Fiesta också tillräckligt kvick för motorvägskörning. Tillförlitligheten är mer än hyfsad och det är standardutrustningen också. Med det sagt måste du dock betala extra för panelen.

Volvo V60

Volvo är ett märke som är känt för att göra bilar på executive-nivå med en förkärlek för säkerhet. V60 är praktisk, ser bra ut, är full av härliga material, har en trevlig inredning och erbjuder dessutom ett stort och öppningsbart soltak. Oavsett vad du tycker om Volvo som varumärke kan du inte förneka att nyare Volvo-bilar är allt annat än imponerande.

Tillförlitligheten är stor och bränsleeffektiviteten likaså. V60 är dock inte så rolig att köra, särskilt inte när man jämför den med några av sina tyska rivaler. Dessutom ligger Volvo fortfarande efter tyskarna när det gäller AWD.

  Varför ska du inte köpa en cabriolet?

Ferrari GTC4 Lusso

Så gott som alla bilar på den här listan erbjuder ett stort panoramaglastak, men ingen bil förutom GTC4 Lusso har en så stor glaspanel utan någon form av stöttning i mitten. Detta innebär att Lusso erbjuder den största enskilda glaspanelen av alla bilar på den här listan.

Det är dock värt att säga att panelen som är utrustad på GTC4 Lusso kostar en uppseendeväckande summa på 32 000 dollar, vilket gör den till det dyraste panoramataket på den här listan.

BMW X7

BMW X7 är en fullstor lyx-SUV 7-sitsig gigant som kombinerar lyx och komfort med sportighet och teknik. Ingen bil på den här listan erbjuder ett så avancerat soltak som det som finns på X7. Tack vare den integrerade ambientbelysningen ser ”SkyLounge”-soltaket i X7 käftsmart ut.
Förutom själva panelen är X7 en fantastisk SUV. Av alla 7-sitsiga SUV:er på marknaden just nu är X7 en av de allra bästa som finns.

FAQ-avsnitt

Vilken bil har det dyraste soltaket?

Även om Ferrari tar ut 32 000 dollar för ett glastak är det inte alls det dyraste soltaksalternativet på den nuvarande bilmarknaden. Den äran går till hyperbilen Bugatti Chiron som kostar flera miljoner dollar och som kan fås med ett panoramaglastak ”SkyView” för 150 dollar, vilket låter absurt.

Det låter absurt eftersom glaspanelerna inte är särskilt stora eller imponerande. De kan inte öppnas och består av två mindre glaspaneler. De ser trevliga ut, men inte trevliga för 150 000 dollar.

  Bästa hybridbilen för bilresor

Vad är skillnaden mellan ett soltak och ett panoramatak?

Det finns inga skillnader mellan ett soltak och ett panoramatak i sig, men människor tenderar att uppfatta dem olika beroende på hur de ser på saken. Det är värt att nämna att de allra första soltaken inte ens var gjorda av glas, men dessa typer av soltak är sedan länge bortglömda.

De flesta moderna bilar erbjuder antingen en mindre glaspanel som kan öppnas i någon form, en större glaspanel som kan öppnas delvis eller en massiv glaspanel som vanligtvis inte går att öppna. Ett moonroof är också precis samma sak, men folk tenderar att tro att dessa är olika.

Ska jag köpa en bil med soltak?

Det beror på vad du värdesätter mest med en bil. Om du värdesätter prestanda är det bättre att inte ha ett soltak, eftersom ett soltak ökar bilens tyngdpunkt samtidigt som det minskar den strukturella integriteten om soltaket inte är tillräckligt stagnerat.

Men om du inte är hardcore om prestanda får en bil med soltak interiören att kännas mycket ljusare. Om du kombinerar det med extra ventilation och en något snyggare bil är ett soltak ett mycket bra alternativ.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts