Kan du öppna soltaket på motorvägen?

Om du kör bilen med öppet soltak i höga hastigheter kan det orsaka vindbufflar som kan vara både obekväma och ibland till och med farliga beroende på hur fort du kör. Det beror också på hur ditt soltak är konstruerat för att klara sådana omständigheter, men på det hela taget bör du kunna öppna soltaket på motorvägen.

Äldre bilar är ofta utrustade med mindre soltak som inte är konstruerade för att klara högre hastigheter eftersom de vanligtvis inte har någon vindavvisare. Hur som helst har de flesta nyare bilar ett större soltak, och nästan alla har någon form av vindskydd.

När du är osäker är det alltid bäst att antingen titta i din bruksanvisning eller fråga runt hos din återförsäljare. Om du inte kan göra båda dessa saker bör du bara hålla dig till 60mph-gränsen, vilket är en säker hastighet för nästan alla typer av soltak som finns där ute.

Sanningen att säga kan du öppna soltaket i praktiskt taget vilken laglig hastighet som helst i USA utan problem om bilen är utrustad med en vindavvisare. Att öppna solluckan i olagliga hastigheter är ett mycket mindre problem om du får problem med polisen.

Soltakets utformning – varför det finns överhuvudtaget

Syftet med ett soltak är att ge dig extra luft, extra ljus, extra ventilation och extra stil. Soltak sträcker sig från mindre metallsoltak som vanligtvis finns på äldre bilar ända upp till stora panoramapaneler som kan ta upp hela takytan.

De flesta av dem kan öppnas utom de allra största, och de flesta har också någon form av vindskydd. Ett panoramasoltak gör att bilen känns luftig, en trevligare plats att tillbringa tid i oavsett var du sitter.

  Hur tillförlitliga är självparkerande bilar?

Med det sagt måste du befinna dig i en bekväm miljö för att kunna njuta av soltaket. Det betyder att soltaket inte precis är gjort för att du ska kunna öppna det när du färdas i höga hastigheter. Även om det är helt okej att öppna fönstret i motorvägshastigheter är det inte direkt bekvämt om din bil inte har ett tillräckligt vindskydd.

Vanligaste skälen till att folk väljer ett soltak

Folk köper inte alltid en bil med soltak för att använda det för det som det är tänkt att göra. Vissa människor gillar bara det extra ljuset i kupén eftersom det gör interiören mycket trevligare. De bryr sig inte om att öppna soltaket och inte heller om hur snabbt de kan köra med det öppet.

Själv har jag sällan öppnat solluckan på min bil trots att den är utrustad med en sådan. Jag tycker om det extra ljuset som solskyddet ger, och de tycker också om stilen eftersom taket är svart, vilket står i perfekt kontrast till vissa ljusare exteriörfärger som rött eller vitt.

Tesla är för närvarande ett av de mest populära bilmärkena på planeten, och de enorma panoramasoltak som erbjuds i varje Tesla-modell kan inte öppnas alls. De finns bara där för styling och extra ljus eftersom den stora majoriteten av kunderna inte ens är intresserade av att köra med ett öppnat soltak.

Varför du inte ska öppna solluckan på en motorväg.

Även om det borde vara helt okej om du öppnar soltaket när du kör i högre hastigheter är det bättre att inte göra det eftersom det är obekvämt och det kan också sänka din totala effektivitet. En annan anledning till varför Tesla-bilar inte ens erbjuder öppningsbara soltak är att de påverkar aerodynamiken.

  Vilka är de svåraste bilarna att arbeta med?

De skapar luftmotstånd vilket gör bilen mindre halkig och i sin tur ökar bränsleförbrukningen. Ett annat vanligt problem med ett soltak är att folk ofta glömmer att stänga det när de lämnar bilen. Eftersom de flesta soltak antingen kan lutas eller öppnas helt är det ibland svårt att bedöma om soltaket är helt stängt.

Detta kan vara ett stort problem om det börjar regna eftersom mycket vatten snabbt kan tränga in i bilens interiör, vilket kan bli ett stort problem. Soltak är en smart konstruktion som gör körupplevelsen roligare, men du måste vara medveten om vad som kan hända om du inte följer bruksanvisningen.

FAQ-avsnittet

Varför ska jag köpa en bil med soltak?

Det finns många anledningar till varför man bör köpa en bil med soltak, men hur viktiga dessa anledningar är beror på dig. Som nämnts otaliga gånger känns din bil mycket rymligare och mer ljusfylld. Detta kan skapa en trevligare aura inne i bilen vilket i sig är tillräckligt för de flesta att köpa ett soltak, mig själv inkluderad.

Förutom detta kan ett soltak också öka bilens återförsäljningsvärde eftersom soltakalternativet ofta är ett av de dyraste fabriksalternativen du kan få.

Varför ska jag inte köpa en bil med soltak?

Vissa människor tror att det skapar potentiella problem att köpa en bil med soltak som lätt kan undvikas helt och hållet. Om din bil har ett vanligt tak är risken att det läcker försumbar. Å andra sidan finns det otaliga exempel på ägare som rapporterar om läckage på soltak i praktiskt taget alla bilmärken.

  Kommer elbilar att bli billigare?

Förutom priset gör naturligtvis ett soltak bilen mindre praktisk eftersom det berövar passagerarna en betydande del av huvudutrymmet. Dessutom ökar ett soltak också bilens tyngdpunkt och vikt, och båda dessa faktorer är skadliga för bilens köregenskaper.

Kan man köra en cabriolet i motorvägshastigheter?

Ja, det kan du, av i stort sett samma skäl eftersom cabrioleter också är konstruerade för att klara av högre hastigheter eftersom de har olika sätt att på ett smart sätt hantera vinden. Så länge som alla fönster är öppna och bilen är utrustad med en hyfsad vindavvisare är en modern cabriolet behaglig att köra oavsett hastigheterna i fråga.

Vissa cabrioleter som Bugatti Veyron Grand Sport Vitesse klarar förstås en topphastighet på 253 mph även med taket nere, så det är säkert att säga att du kan köra 60 mph i din ”vanliga” bil.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts