Kan ventilerade säten läggas till i en bil?

Om du bor i en region som får mycket sol på sommaren skulle du uppskatta en fin uppsättning ventilerade säten. Du kan antingen köpa en bil som levereras med ventilerade säten från fabriken, men detta alternativ kostar vanligtvis mest eftersom du måste bunta ihop många alternativ redan innan du kan välja sätesventilation.

Det finns därför några olika sätt att lägga till en uppsättning ventilerade säten på eftermarknaden, antingen genom ventilerade överdrag eller genom att modifiera sätena, eller genom att skaffa helt nya säten. Alla dessa tre alternativ kostar vanligtvis mindre än att välja ventilerade säten från fabriken, särskilt om du väljer ett system som använder kylluft.

Sätesvärmare kan också läggas till i bilen på samma sätt. När du väljer mellan olika typer av system för sätesventilation är det bättre att välja ett mer genomgripande system som innehåller kyld luft. System som bara trycker kabinluft genom sätena är inte alls lika effektiva.

Icke desto mindre varierar kostnaderna för sådana eftermarknadssatser avsevärt beroende på vilken bil det rör sig om, hur många säten du vill ventilera och hur sofistikerat systemet är. Om du å andra sidan främst är intresserad av ventilerade sätesöverdrag bör dessa kosta dig omkring 50-100 dollar.

Installation av ventilerade sätesöverdrag – Enkel installation, kan tas bort senare

Att välja en uppsättning ventilerade sätesöverdrag har sina för- och nackdelar. Det kostar mindre än att köpa en uppsättning helt nya säten, men erbjuder inte samma nivå av sofistikering. Jämfört med att modifiera dina befintliga säten håller en uppsättning sätesöverdrag dina säten intakta, vilket är något du vill ha om du planerar att sälja din bil så småningom.

  De mest pålitliga europeiska bilarna genom tiderna

Du kan köpa en uppsättning ventilerade sätesöverdrag online för mindre än 100 dollar, men det är bättre att välja ett dyrare system om du verkligen vill maximera kylningspotentialen. Ventilerade sätesöverdragsvarumärken som SNAILAX erbjuder dig ett heltäckande ventilerat system för sätet som även är utrustat med en uppsättning högkvalitativa massagebärare.

Se till att välja ett organiskt och andningsbart tyg för att minimera svettning oavsett hur ofta du faktiskt använder den ventilerande funktionen. System som dessa drivs vanligen via ett 12V-uttag, så se till att din bil har ett sådant i närheten.

Att köpa en uppsättning ventilerade säten – kostsamt, men överlägset effektivt

Om du vill ha överlägsna kylningsegenskaper bör du välja en uppsättning helt nya eftermarknadssäten som är särskilt utformade med sätesventilation i åtanke. Säten som dessa är vanligtvis överlägsna även OEM-systemen eftersom de kretsar kring ventilationsfunktionen.

Ansatsen till sätesdesign mellan ett företag som tillverkar sätesventilation och ett vanligt konsumentbilmärke är helt annorlunda. Ett sätesventilationsföretag prioriterar ventilationen framför många andra system, t.ex. massage, medan ett konsumentbilmärke måste balansera betydligt fler variabler, vilket innebär att ventilationssystemet inte prioriteras.

Det är därför som så många tillverkare erbjuder okylda ventilationssystem som anses vara lite gimmicky eftersom de inte är så effektiva. Ett företag som tillverkar sätesventilation vet hur man maximerar kylningseffektiviteten, plus att du också kan eftermontera dina OEM-säten när det är dags att sälja bilen.

  Bästa tvåsitsiga cabrioleter

Modifiering av OEM-säten för att inkludera ventilation – Behåller OEM-utseendet, men kan vara dyrt.

Det tredje alternativet och förmodligen det snyggaste alternativet är att modifiera dina befintliga säten för att inkludera ett sätesventilationssystem. För att ens kunna göra detta behöver du en specifik typ av säte, vilket innebär att ett säte med helläder sannolikt inte kommer att vara berättigat till en sådan modifiering.

De flesta biltillverkare använder perforerade lädersäten med små hål där luften blåser ut. Men även tygstolar kan modifieras för att inkludera sätesventilation. Du behöver en erfaren läderarbetare för att integreringen ska bli så smidig som möjligt.

Var dock försiktig eftersom vissa tillverkare kommer att betrakta detta som en omfattande modifiering som upphäver garantin. Detta kan vanligtvis inte tas bort utan omfattande arbete, så se till att välja en sammanhängande installation även om det kostar lite mer pengar.

FAQ-avsnitt

Är ventilerade säten värda det?

Det beror på systemet och hur ofta du brukar använda det. Om systemet i fråga använder sig av kyld luft är det mycket effektivare alltså värt det. Om systemet å andra sidan bara använder luft i kupén är det inte så effektivt eller användbart.

Det beror också på var du bor, om du får många varma dagar under sommaren kommer detta system att vara användbart. Om du bor i kallare klimatregioner och sällan får betydande värme är det bättre att hoppa över systemet eller välja ett enkelt ventilerat sätesöverdrag.

  Vilka SUV:er har parkeringshjälp

Är ventilerade säten mer användbara än uppvärmda säten?

En uppsättning uppvärmda säten är mycket nyttigare eftersom systemet alltid är lite effektivare jämfört med sätesventilation. Detta innebär att även de billigaste, enklaste bilarna som levereras med uppvärmda säten erbjuder omfattande uppvärmningsegenskaper medan ventilerade säten kan vara betydligt mindre effektiva.

De flesta märken numera erbjuder uppvärmda säten som standard, om inte kostar systemet vanligtvis inte så mycket pengar. Om du däremot vill ha ventilerade säten måste du troligen uppgradera till åtminstone en mellanstadiespecifikation eller gå via eftermarknaden.

Är massagesäten värda det?

Massagesäten är förmodligen det minst effektiva systemet av dem alla eftersom de aldrig är så bra som du förväntar dig att de ska vara. Sittmassage inkluderar vanligtvis en uppsättning uppblåsbara luftfickor i sätet som blåses upp och töms på luft för att efterlikna en massageeffekt, men dessa är minst sagt rudimentära.

I takt med att branschen utvecklas blir dock även funktionen för massage i sätet bättre och bättre. Detta innebär att det finns bilar som erbjuder värdefulla massagesystem, men de kostar vanligtvis mycket pengar.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts