Kan man ladda en elbil hemma?

Mer än 80 % av laddningen av elbilar sker i hemmet eftersom det är det mest bekväma sättet att göra det. Det finns dock olika sätt att ladda en elbil hemma beroende på typ av laddare, tillgänglig tid och bilen i sig.

De två viktigaste typerna av laddare som används i hemmet är ett vanligt uttag i hemmet och en särskild väggladare. Ett vanligt hemuttag är det mest praktiska, men det kan ibland ta upp till 24 timmar att ladda upp ett stort elbilsbatteri helt och hållet. Därför rekommenderas dessa mest för små elbilsbatterier eller i nödsituationer.

En väggboxladdare är ett mycket bättre alternativ eftersom den ger snabbare laddningstider, är mycket bekvämare och säkrare, men den kostar mer pengar. Att välja mellan dessa två är huvudfrågan när det gäller att ladda din EV från hemmet.

Se till att prata med din återförsäljare innan du väljer något alternativ eftersom det är av största vikt att se till att du använder rätt teknik eftersom det redan finns stora skillnader mellan vissa elbilar på marknaden.

Laddning i vanliga uttag i hemmet – enkelt men långsamt

Det mest uppenbara sättet att ladda en elbil hemma är att använda ett vanligt uttag i hemmet eftersom de flesta elbilar i dag har långsamladdare som kan anslutas direkt till uttaget i hemmet. De flesta uttag kan dock leverera högst 3-5 kW. Detta innebär att det skulle ta nästan en hel dag för elbilar med stora batterier att ladda fullt ut.

Dessa former av laddning kallas oftast för ”nödladdning”, vilket innebär att du inte bör använda dem om du har ett annat, mer avancerat alternativ. Ett av de största problemen är naturligtvis säkerheten, eftersom vissa kontakter inte kan leverera konstant ström under en så lång tidsperiod.

  Vad är nackdelarna med att äga en Tesla?

Detta innebär att de teoretiskt sett kan fungera dåligt, vilket kan orsaka allvarliga problem som brand eller skador på ditt batteri. Det är värt att säga att moderna elbilar har avancerade mjukvarulösningar som är utformade för att noggrant övervaka laddningen för att göra hela processen så säker som möjligt.

Wallbox-laddare – Snabbare och bekvämare

Elbilsbatterierna ökar sakta men säkert i storlek vilket innebär att laddning i hemmets uttag blir föråldrad på grund av tidsineffektivitet. Därför rekommenderar de flesta tillverkare att du installerar en särskild vägglådeladdare som ansluts direkt till din inhemska elförsörjning.

Dessa väggboxladdare skiljer sig åt i pris ganska mycket eftersom vissa av dem är snabbare och smartare än andra. Hur som helst är konceptet att installera en av dessa på din vägg som gör att du kan ladda bilen hur du vill.

Som tidigare nämnts kan vissa väggboxladdare ladda snabbare än andra och en 7 kW-laddare är ett absolut minimum som du bör överväga. Att installera en väggboxladdare kostar någonstans mellan 500 och 1 000 dollar beroende på märke och modell.

Det positiva är att många länder runt om i världen erbjuder alla slags statliga bidrag för teknik i samband med elbilsanvändning. I Storbritannien är du till exempel berättigad till ett statligt bidrag som täcker 75 % av dina installations- och inköpskostnader för väggboxladdare.

Laddning på språng – riskabelt men tidseffektivt

Om du parkerar din elbil på gatan, eller om du helt enkelt inte vill ladda din elbil hemma, kan du göra det antingen på din arbetsplats eller på vägen. Många företag över hela världen erbjuder särskilda elbilsparkeringar, och om du är anställd på något av dessa bör du använda dem när du kan, särskilt om de är gratis.

  Vad är det snabbaste sättet att skydda bilen mot hagel?

Hur som helst är det fortfarande mest tidseffektivt att använda snabbladdare som vanligtvis finns nära trafikerade motorvägar och städer. Om du äger en Tesla är det bäst att förlita sig på Teslas superladdare, men andra företag som ChargePoint, ABB Ionity och många andra erbjuder också snabbladdning.

Om du är en av dessa personer bör du aldrig låta batteriprocenten sjunka under 40 % eftersom det ibland kan vara lite knepigt att mäta räckvidden om du inte laddar bilen hemma. Elbilslivsstilen är inte så bekväm eller enkel som den kan verka, men om du följer alla laddningsnödvändigheter bör du kunna få ut det mesta av den.

FAQ-avsnittet

Vad är en smart laddare för väggboxar?

En smart väggboxladdare är utrustad med antingen Wi-Fi eller Bluetooth för att alltid kunna kommunicera med din telefon. Detta ger dig en mängd olika specialfunktioner, till exempel att fjärrladda din bil vid de tillfällen då laddningshastigheten är billigast eller ställa in laddningen till en exakt procentandel och tidpunkt.

Genom att välja en sådan laddare kan du optimera hur du laddar ditt batteri för att maximera batteriets livslängd. Det är viktigt att leta efter statliga bidrag för smart wallbox-laddare eftersom dessa ibland kan vara det föredragna tillvägagångssättet för många bidragstyper där ute.

Vilken wattförbrukning väggladdare ska jag välja?

Svaret på den här frågan beror på din hemmaledning och din laddningsadapter ombord på bilen. I de flesta fall är en 3 kW-laddare den långsammaste av dem alla och bör undvikas om du kan välja en kraftfullare laddare. Som referens kan nämnas att en 3 kW-laddare laddar Audi e-Tron först efter 24 timmars kontinuerlig laddning.

  Vilka begagnade bilar ska du INTE köpa?

De flesta vägglådeladdare är dock inställda på 7kW vilket är två gånger snabbare än 3kW-laddare vilket innebär att det tar cirka 12 timmar att ladda Audi e-Tron med en 7kW-laddare.

Vad är det snabbaste sättet att ladda en elbil hemma?

Om du vill maximera din laddningshastighet måste du ha tillgång till ett trefasigt anslutningssystem, vilket innebär att du kan behöva uppgradera dina hushållsledningar. Ett trefasanslutningssystem är vanligtvis dimensionerat för cirka 22 kW, vilket är mer än tillräckligt för att ladda en Nissan Leaf med 40 kWh på drygt två timmar.

För att ta reda på om du har tillgång till en trefasanslutning ska du se till att ringa din kvalificerade elinstallatör för att bedöma din hushållsledning.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts