Kan man sätta en elbil i en biltvätt?

Kan man sätta en elbil i en biltvätt?

Ända sedan vi var små barn har vi fått lära oss att elektricitet och vatten inte går bra ihop, vilket leder till frågan: Kan man köra en elbil genom en biltvätt? Jo, det kan man. Det finns absolut ingen anledning för dig att inte ta din elbil genom en biltvätt eftersom elbilar är konstruerade för att bli blötlagda och regniga precis som alla andra bilar.

Elbilar har sina elektriska system förseglade vilket förhindrar att vatten kommer i kontakt med batteriet och andra viktiga ledningar. Faktum är att elbilar är till och med bättre än bilar med förbränningsmotor när det gäller vatten eftersom de inte har lika många andningsluckor som vanliga bilar har.

Detta innebär att en elbil kommer att klara översvämningar mycket bättre än en bil med förbränningsmotor. Elon Musk har till och med själv sagt att Tesla Model S är så väl förseglad att den faktiskt kan flyta på vatten. Hur som helst ska du INTE försöka göra detta själv.

Det finns dock några finesser om biltvättar som du måste känna till eftersom vissa av dem kan skada din bil.

Vilken typ av biltvätt ska jag använda?

  • Självbetjäning
  • Din lokala biltvättskille
  • Mobil detaljering
  • Automatisk drive-in biltvätt

Självbetjäningsbiltvätt

Ett av de mest populära sätten att tvätta bilen är att ta den genom en bra gammal självtvätt, vilket vanligtvis är det mest tidseffektiva och prisvärda alternativet. Dessa bensinstationsbiltvättar har alla rätt verktyg för jobbet vilket innebär att du inte behöver oroa dig för någonting. Dessa stationer är bara så bra som din biltvättskicklighet.

  Vad är bättre: hybrid eller plug-in hybrid?

Se till att gå igenom alla de olika programmen om du vill att din bil ska bli så ren som möjligt. Dessa biltvättar är snabba och enkla, har vanligtvis öppet dygnet runt och är inte dyra. Men de kan också ofta vara överfulla, begränsade i alternativen, använder inte produkter av högsta kvalitet och kan ibland lätt repa din bil.

Lokal biltvättskille

Att ta din bil till din lokala biltvättskille är så gammaldags som det bara går. Dessa killar har funnits i årtionden och är vanligtvis riktigt skickliga när det gäller att tvätta bilar. De har också all den utrustning du behöver och tar sig vanligtvis tid med din bil tills de får den att glänsa. Om de gör ett bra jobb kommer du troligen att komma tillbaka igen, vilket är en situation där alla vinner på det.

Som sådan brukar dessa killar vara riktigt noggranna så att de inte reder din bil. De kan dock vara riktigt dyra ibland och om de är bra kommer de troligen att vara upptagna hela tiden.

Mobile Car Detailing

I dagens läge behöver du inte ens åka till en biltvätt eftersom en biltvätt kan komma till dig. En mobil biltvättare är en person/grupp av personer som är villiga att komma till dig och tvätta din bil på din uppfart, vilket innebär att du inte ens behöver lyfta ett finger. Dessa företag brukar använda de bästa produkterna och är de skickligaste på sitt jobb.

  Vilken begagnad SUV bör jag undvika?

Det är oerhört bekvämt och tidsbesparande att låta någon komma till dig. Dessa tjänster är dock också de överlägset dyraste, ibland kostar de några gånger mer än vad du vanligtvis skulle behöva betala till din lokala biltvättskille.

Automatisk drive-in biltvätt

Om tiden är av stor betydelse kommer det alltid att vara det enklaste och snabbaste sättet att tvätta bilen att åka till en automatisk tunneltvätt. Allt du behöver göra är att komma fram till platsen, vänta på din tur, gå in i biltvätten, betala och du är fri att gå. Om allt går enligt planerna bör detta inte ta mer än 10 minuter eller så.

Dessa tjänster tenderar dock att vara riktigt enkla med absolut ingen uppmärksamhet på detaljer. Människor är inte involverade i processen att tvätta din bil, vilket ofta kan vara ett misstag. Produkter av låg kvalitet, potentiella repor och skrapsår är vanliga med dessa typer av biltvättar.

FAQ-avdelning

Kan jag tvätta en elbil medan den laddas?

Tro det eller ej, men de flesta elbilar som finns är utformade för att tvättas medan de laddas eftersom de flesta laddningskontakter för elbilar är vattentäta. Det är dock alltid en bra idé att kontrollera din ägarmanual för eventuell information om din specifika bil. Om du inte behöver tvätta din bil medan den laddar är det bättre att koppla ur den.

Var försiktig om du använder en högtryckstvätt eftersom dessa ofta kan vara riktigt kraftfulla, så pass att de kan gå igenom tätningar och till och med skada vissa av dina elektriska komponenter. Rikta därför inte din högtryckstvätt någonstans i närheten av laddningsuttaget.

  Vilken hybridbil har längst räckvidd?

Hur klarar sig elbilar i regn?

I motsats till vad många tror, klarar sig elbilar faktiskt bättre i regn än sina motsvarigheter med förbränningsmotor. Detta beror på att elbilar har alla sina elektriska komponenter helt förseglade från omgivningen, och att skada dessa med fukt innebär vanligtvis att man punkterar lager på lager av skyddande material.

Som sådan kan du skada dessa komponenter om du krockar, men normal körning och även mindre olyckor bör inte skada någon av dessa komponenter eller göra dem sårbara. Om du bestämmer dig för att köra din elbil i en översvämning är din elbil konstruerad för att stänga av all ström om det är nödvändigt för att förhindra kortslutning. Hur som helst klarar elbilar vatten och översvämningar bättre än bilar med förbränningsmotor eftersom de behöver mer luft.

Rostar elbilar?

Efter att vi har fastställt att en elbils drivlina klarar vattenexponering bättre måste vi nu prata om resten av bilen. Eftersom elbilar och bilar med förbränningsmotor vanligtvis är tillverkade av galvaniserat stål och belagt aluminium är de helt säkra mot korrosion i åtminstone ett decennium eller två.

Som sådan finns det ingen nämnvärd skillnad mellan elbilar och bilar med förbränningsmotor när det gäller rost.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts