Kommer elbilar att bli billigare?

Enligt nya studier kommer elbilar att bli mycket billigare än bilar med förbränningsmotor. Vissa studier tyder till och med på att elbilar kommer att vara mycket mer tillgängliga än hybrider eller bilar med förbränningsmotor före 2035.

Detta kommer att variera mellan olika typer av elbilar. Mindre och billigare elbilar kommer sannolikt att kosta lika mycket som bilar med förbränningsmotor före 2027, medan större och dyrare elbilar snart kommer att följa efter. Även om detta bör tas med en nypa salt finns det ett par olika organisationer som stöder dessa påståenden.

Numera kostar en genomsnittlig medelstor elbil cirka 40 000 dollar före skatt, medan en genomsnittlig medelstor bensinbil kostar cirka 22 000 dollar före skatt. Många tillverkare runt om i världen försöker överbrygga klyftan mellan ICE-bilar och EV-bilar, och vissa av dem presterar bättre än förväntat.

Billiga elbilar – är de tillräckligt bra?

Det finns ett par relativt prisvärda elbilar på marknaden just nu, till exempel Mini Cooper SE, Nissan Leaf, Hyundai Ioniq Electric eller Chevy Bolt EV. Alla dessa fyra kostar mellan 30 och 38 000 dollar, och du kan få dem ännu billigare än så, särskilt om du köper dem begagnade.

Även om dessa bilar inte är flaggskeppare inom EV-tekniken är de tillräckligt hyfsade för att rekommenderas. Chevy Bolt EV är inte den bästa bilen på marknaden för 38 000 dollar, men den är en av endast en handfull elbilar i den priskategorin.

Alla dessa erbjuder mellan 110 och 260 mils räckvidd, där Mini är den sämsta och Bolt EV den bästa. När det gäller många andra funktioner i bilen är de mer eller mindre jämförbara med sina motsvarigheter med elmotor.

  Vad är tecken på en dålig motor?

Om du vill ha en lyxigare, men ”prisvärd” elbil är den bästa att överväga Tesla Model 3 för 41 000 dollar. Även om Tesla Model 3 erbjuder fantastiska funktioner för en sådan prislapp är Model 3 inte lika välkonstruerad som vissa andra bilar för 40 000 dollar.

Dyra elbilar – är de värda pengarna?

På den motsatta sidan av spektrumet finns det många ”lyxiga” elbilar på marknaden just nu. Bilar som Tesla Model S för 81 000 dollar eller Porsche Taycan till ett liknande pris är de verkliga flaggskeppen för lyxiga elbilar. Dessa bilar är de mest eftertraktade elbilarna på marknaden, och det är ganska lätt att förstå varför.

Förutom dessa två, 75k $ Audi e-Tron GT och den nyligen släppta Mercedes EQS för 100k $ blir också mer och mer eftertraktade. Dessa bilar är gjorda för att erbjuda de högsta standarderna för lyx, prestanda och teknik, och som sådana är de definitivt värda det.

Mercedes, Audi och Porsche ligger alla långt över Tesla när det gäller kvalitet, design och finish, men Tesla erbjuder sitt extremt bekväma laddningsnätverk och sin överlägsna teknik för autonom körning.

Prestandamässigt är Tesla Model S Plaid den näst snabbast accelererande bilen i världen, endast efter den löjliga hyperbilen Rimac Nevera på över 2 miljoner dollar. Det är säkert att säga att dessa bilar är fantastiska, men det borde de vara med tanke på priset.

  Är det okej att lämna en elbil inkopplad?

Elbilar år 2021

Även om elbilar fortfarande kostar mer jämfört med ICE-bilar är det ingen dålig idé att investera i en sådan om du kan utnyttja EV-plattformen fullt ut. Vissa bilmärken, som Tesla, leder packet när det gäller bekvämligheten med att äga elbilar, men många andra kommer snart att följa efter.

Med varje ny dag presenteras en ny elbil, och man kan lugnt säga att vi lever i spännande tider när det gäller elbilar. Även om de ständigt förbättras, om du inte kan utnyttja dem helt och hållet bör du skippa elbilar för tillfället.

Med tiden kommer det att bli lättare att hitta en anständig elbil, så om du inte har bråttom finns det ingen anledning att hoppa på skottet. Om du däremot vill vara på toppen av transporttekniken kan du köpa dig en lyxig EV med hög prestanda.

Det är svårt att avgöra vilken elbil som är den bästa på marknaden, men Tesla Model 3 är förmodligen den bästa relativt prisvärda elbilen, medan Audi E-Tron GT och Porsche Taycan är de bästa elbilarna under 100 000 dollar.

FAQ-avsnitt

Är elbilar billigare att underhålla?

För närvarande är elbilar faktiskt billigare att underhålla eftersom de erbjuder färre rörliga delar. De använder inte heller inte nästan lika många vätskor, så det finns inget behov av att betala för ett oljebyte då och då. Garantier för elbilar täcker vanligtvis batterier i upp till 100 000 mil eller 8-12 år, vilket båda är tillräckligt för ett stressfritt ägande av elbilar.

  Hur laddar man en Tesla i en nödsituation?

Batterier kostar dock pengar, och numera förväntas du betala i genomsnitt 5500 dollar för ett helt nytt batteri.

Vilka är nackdelarna med elbilar?

Elbilar har svårt att erbjuda räckviddsuppskattningar som är jämförbara med vanliga ICE-bilar, och därför tenderar elbilar att vara sämre när det gäller långdistansresor. Att ladda batteriet i en elbil tar mycket mer tid än att bara tanka bensin.

Även om du accepterar att du kommer att tillbringa mycket tid vid laddningsstationerna, vem vet om du ens kommer att kunna hitta en tillgänglig station. Förutom besvärliga laddningshängetecken kostar elfordon mer pengar, och det finns fortfarande inte så många elfordon på marknaden, särskilt om du vill ha ett mer prisvärt fordon.

Vad är fördelarna med elbilar?

Elbilar är bättre för vår miljö eftersom el är en förnybar källa medan bensin teoretiskt sett inte är det. Även om elbilar kostar mer pengar kräver de färre underhållskostnader och det finns massor av statliga incitament där ute för potentiella nya elbilsägare.

De är tysta och mer avkopplande att köra eftersom de erbjuder överlägsna autonoma körmöjligheter. Dessutom erbjuder vissa platser runt om i världen till och med särskilda motorvägsfiler eller särskilda parkeringsplatser endast för elbilar. Att ladda en bil kostar dessutom några öre jämfört med att tanka en bil med bensin.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts