Vilka däck passar min bil

För bästa möjliga bilprestanda, säkerhet och effektivitet bör du alltid välja rätt däck för jobbet. Detta är dock kanske inte så lätt att göra, särskilt om bilen i fråga är den allra första bilen du någonsin köpt eller om du inte är så intresserad av bilar i alla fall.

Du kan hitta den rätta däckstorleken för ditt fordon på dina befintliga däck, närmare bestämt på sidoväggen. Du kan också leta i förardörrens golvbrunn efter ett klistermärke som bör innehålla alla däckdata för din bil. Du kan också kontrollera ditt VIN för att korrekt bestämma storleken, men detta alternativ är det minst populära.

De viktigaste aspekterna som du måste vara medveten om är alla specifika däckdata, inklusive däcktyp, däckbredd, däckets sidförhållande, konstruktionstyp, hjuldiameter, belastningsindex och hastighetsklassning. Du kan också gå in på nätet och söka efter otaliga däckdimensionskalkylatorer som bör tjäna dig som referenspunkt.

Hur som helst är det bäst att kontakta ett proffs när det gäller däckstorlekar, priser och typer eftersom det kommer att göra hela processen mycket enklare. Däck är inget du bör snåla på eftersom de är din kontaktpunkt med vägen, vilket innebär att du måste fatta rätt beslut för att vara säker.

Däcktyp

Den första termen som du behöver känna till är däcktypen. Du måste titta på sidoväggen på dina befintliga däck för att hitta en kod, och den allra första bokstaven i den koden är förknippad med en specifik däcktyp. Om den första bokstaven i koden är ”P” betyder det att däcket i fråga är ett standarddäck för personbilar.

  Bästa bilen för knäproblem

Om de två första bokstäverna är ”LT” betyder det att däcket du tittar på är avsett för en lättare lastbil. ”ST” står för en särskild däcktyp för släpvagnar som även omfattar båtar och alla andra typer av fordon. Om det inte finns någon bokstav alls i början betyder det att däcket är ett så kallat europeiskt standarddäck.

Däckbredd

Däckbredden är en viktig aspekt när det gäller att köpa nya däck, vilket innebär att du bör vara mycket uppmärksam för att inte klanta till det. De tre siffrorna efter den inledande bokstaven/bokstäverna i däckkoden är förknippade med däckbredden.
Mer specifikt är det avståndet från däckets ena sida till den andra när man tittar på däcket rakt fram. Dessa mäts vanligtvis i millimeter och du kan också höra någon använda termen ”section width” som i princip betyder samma sak som däckbredd.

Aspektförhållande

Aspektförhållande är ett mått som är avsett att beskriva hur högt däcket är lika med däckets bredd. Om talet till exempel är 50 betyder det att däckets höjd är lika med 50 % av däckets bredd. Ju högre aspektförhållandet är, desto högre är däcket.

Däck med högt bildförhållande förknippas främst med kommersiella fordon medan däck med lägre bildförhållande främst förknippas med sportbilsdäck.

Konstruktionstyp

Nästa bokstav i koden avser hur däcket är tillverkat, eller vilka interna material som används för att konstruera däcket. Bokstaven ”R” står för radialdäck som är industristandard idag eftersom de är utformade för effektivitet, livslängd och komfort.

  Vilka är de dyraste tyska bilarna?

”D” står för diagonala däck som vanligtvis används på motorcyklar. Bokstaven ”F” är förknippad med särskilda run-flat-däck.

Hjuldiameter

De två följande siffrorna avser hjuldiameter eller avståndet mellan två fälgväggar. Detta avstånd mäts också i tum genom att beräkna avståndet över hjulets yta. Detta är det mått som oftast används för att beskriva om dina däck har låg profil eller inte.

Belastningsindex

Den två- eller tresiffriga koden som följer efter hjuldiametern är förknippad med hur mycket vikt ett enskilt däck kan bära. Du behöver inte känna till detaljerna, allt du behöver göra är att matcha dessa två eller tre siffror med det däck du vill köpa.

Det är också värt att nämna att belastningsindexet endast är relevant om ditt däck är pumpat enligt tillverkarens rekommendationer.

Hastighetsklassning

Den sista bokstaven i däckkoden hänvisar till däckets hastighetsklassning, eller hur snabbt du kan köra med ett visst däck. Däck med hög hastighetsklassificering är bättre på värmehantering, vilket innebär att de är utformade för att hålla längre, och de tillverkas vanligtvis för bilar som tillbringar mycket tid på motorvägen.

Allt du behöver göra är att se till att däckkoden stämmer överens mellan dina gamla och nya däck. Men om du är osäker på något av detta ska du se till att be om professionell vägledning.

FAQ-avsnittet

Är det okej att montera olika storlekar på en bil?

Du kan ändra däckstorlek så länge du håller dig till rätt diameter. Du bör dock inte göra detta utan professionell vägledning eftersom det kan vara extremt farligt och skadligt för din allmänna effektivitet och komfort.

  Bästa hybridbil för en kort person

Olika däckdimensioner kan också ställa till det för din bils hastighetsklassning, hanteringsförmåga och responsen på din ratt. Tillverkarna testar sina bilar utförligt för att kunna välja det perfekta däcket, så det är bättre att låta det vara så för ditt eget bästa.

Vad händer om mina däck är för stora?

Många människor där ute älskar att modifiera sina bilar med större hjul och däck eftersom det får bilen att se snyggare ut. Det är dock extremt farligt att göra detta eftersom du gör din bil mindre manövrerbar, särskilt vid högre hastigheter.

Om du vill uppgradera hjulen och däcken på din terrängbil är det inte ett så stort problem som det är med en vägbil.

Vad gör ett däck högpresterande?

Högpresterande däck är gjorda för sportbilar och superbilar eftersom de erbjuder högre nivåer av grepp och gör bilen mer responsiv och mer kontrollerbar i högre hastigheter. Dessa typer av däck är vanligtvis utformade för varmt väder, vilket innebär att de inte är så bra för snö, is och regn.

De erbjuder unika slitbanemönster som inte är så aggressiva vilket också innebär att de är sämre när det gäller att sprida vatten. Dessutom är de gjorda för att klara högre temperaturer bättre samtidigt som de ökar greppnivåerna.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts