Vanliga problem med Mercedes W114

Mercedes W114/W115 är en fyrdörrars limousine med frammotor och bakhjulsdrift som tillverkades mellan 1968 och 1976. W114-modellen använder en kraftfullare 6-cylindrig motor och är märkt med modellbeteckningarna 230, 240 och 280. W115 å andra sidan använder sig av mindre 4-cylindriga motorer och märks med modellbeteckningarna 200, 220 och 223.

Både W114 och W115 är kända för sin fantastiska tillförlitlighet och många Mercedes-entusiaster anser att dessa modeller är några av de mest pålitliga Mercedes-modellerna som finns. Visst, de är 50-60 år gamla nu och en så gammal bil kommer aldrig att vara lika pålitlig som något från den moderna eran, men om du tar väl hand om den är de oförstörbara.

De vanligaste W114/W115-problemen är förknippade med rost eftersom rost är den största fienden en klassisk Mercedes kan ha. Värmefläkten är känd för att gå sönder och det gör även den automatiska växellådan. Båda dessa är också kända för att läcka olja, så se till att kontrollera om det finns några läckor. Slutligen har inredningsdetaljerna troligen sett bättre dagar, så se till att kontrollera hela bilen för tecken på försämring.

På det hela taget kan W114/W115 Mercedes vara en hygglig investering om du lyckas hitta en i lämpligt skick. Dessa blir mer och mer populära bland eftermarknadsföretagen också eftersom de på något sätt överbryggar klyftan mellan Mercedes klassiska Euro-utseende och amerikanska muskelbilar av den gamla skolan.

Mercedes W114/W115 rostproblem

Det är nästan omöjligt att hitta en gammal Mercedes som inte drabbas av åtminstone någon form av rost. Visst, om du hittar en W114/W115 som har varit ordentligt skötta inomhus är dessa troligen mint. Verkligheten är dock att de flesta av dessa har använts som vanliga bilar genom åren vilket innebär att de lider av rostbildning.

  Vilka Mercedes har DISTRONIC PLUS

Se till att kontrollera alla vanliga rostfläckar, t.ex. runt strålkastarna, på huven och bagageluckan, under bilen, inre och yttre dörrkilar, golvet, stötfångarna och domkraftens punkter. Kontrollera om det finns vattenläckor runt om bilen eftersom dessa vanligtvis leder till mer rost.

Mercedes W114/W115 problem med värmefläkten

W114 och W115 har luftkonditionering, vilket är en riktigt bra sak, men värmefläkten är ett känt problem med båda dessa bilar eftersom den inte är så lätt att nå. Värmaren är djupt nedgrävd i instrumentbrädan, vilket innebär att om den går sönder måste du betala en hel del pengar för att få den reparerad. En Mercedes-specialist uppger att detta jobb kan ta upp till 20 timmar i vissa fall.

Vakuumläckorna är också begravda djupt inne i instrumentbrädan och är också svåra att nå. Reparationer som dessa påverkar bilens värde ganska mycket, och vissa är till och med villiga att inte reparera blåsmaskinen alls. Hur som helst bör du vara uppmärksam på dessa problem om du är på marknaden för en av dessa.

Mercedes W114/W115 växellådsproblem

W114/W115-transmissionen är en gammaldags 4-växlad automatlåda som ibland startar i första växeln men som också ofta kan starta i andra växeln. Problemet här är när systemet inte är kalibrerat ordentligt och bilen inte vet när den ska starta i vilken växel. Problem som dessa kan effektivt förstöra bilens körsätt och därmed påverka bilens värde.

Det är ingen hemlighet att dessa automatiska växellådor är gamla, ryckiga och relativt lata. Se också till att kontrollera om bilen vet när den ska växla och om hela systemet är så smidigt som det borde vara.

  Kan Mercedes servas var som helst?

Mercedes W114/W115 oljeläckage

Dessa två är kända för att komma med ganska pålitliga motorer som kan samla hundratusentals mil på klockan utan att behöva större översyner. Hur som helst kan motorn bara göra det om oljeförbrukningen är på topp.

Se därför till att kontrollera bilens olje- och kylvätskenivåer och gå igenom hela systemet för att se om det finns några läckor. Att reparera dessa kan också vara ett dyrt jobb vilket också innebär att det påverkar bilens värde ganska mycket.

Mercedes W114/W115 problem med inredningsdetaljer

Gamla Mercedes-bilar är kända för att vara oförstörbara mekaniskt sett, men de är inte kända för att komma med särskilt långvariga trimmaterial. Därför är både W114- och W115-inredningsmaterialen kända för att försämras och slitas ut avsevärt.

Detta innebär att du måste gå igenom hela interiören och kontrollera under allting för att se hur illa försämringen är.

FAQ-avsnitt

Bör jag köpa en Mercedes W114?

Om du är på marknaden för en klassisk Mercedes sedan är W114 faktiskt ett utmärkt val. W114-värdena är starka, men inte överdrivet höga, åtminstone när det gäller anständiga exemplar. Dessutom kommer dessa Mercedes-modeller sannolikt att bli mer populära i framtiden, vilket innebär att om du håller en i hyggligt skick bör du få en viss avkastning så småningom.

Du måste dock komma ihåg att bilar som dessa inte kan användas som alla andra moderna bilar eftersom de helt enkelt är från en annan tid. De är lätta att arbeta med, men kräver vanligtvis arbete som måste göras oftare.

  Mercedes W140 - Allt du behöver veta

Är Mercedes W114 säker?

W114 är så säker som en 50-60 år gammal bil kan vara, vilket innebär att den inte alls är lika säker som moderna bilar är, men den bör inte falla sönder. Detta innebär att bilar som dessa har en stor nackdel om de krockar med bilar från 80- och 90-talet, och särskilt om de krockar med bilar från efter 2000-talet.

Det är förståeligt att W114 inte har några avancerade säkerhetsfunktioner i mjukvaran eftersom sådana inte fanns på den tiden. På det hela taget är W114 acceptabel, men det är inte en bil du vill spendera alltför mycket tid i.

Är Mercedes W114 en investering?

Att köpa bilar enbart i investeringssyfte är ett spel som endast de rika kan spela, vilket innebär att det inte automatiskt innebär att du kommer att tjäna pengar om du köper en gammal Mercedes. För det första är W114 inte dyr till att börja med vilket innebär att obetydliga värdeökningar inte räcker för att ens täcka underhållskostnaderna.

För det andra är det bara bilar i orört skick som kan betraktas som investeringsvärda, men dessa bilar körs inte. På det hela taget kan en hygglig W114 ge dig en liten avkastning efter lång tid, men att köpa en sådan som enda investering är inte riktigt rätt väg att gå. En investeringsfond med medelhög risk kommer sannolikt att tjäna mer pengar och du behöver inte underhålla den.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts