Mercedes W140 – Allt du behöver veta

Äldre bilar är mycket annorlunda jämfört med dagens toppmoderna bilar. W140 S-klass är en helt annan typ av lyxbil jämfört med den helt nya W223 S-klassen, men rötterna som W223 ligger på är fast präglade redan i början av 1990-talet när W140 S-klassen först såg dagens ljus.

W140 S-klass är idag känd som en av de bästa S-klassmodellerna eftersom den var en pionjär för så många tekniker som finns i till och med vissa instegsbilar idag. W140 var den allra första bilen med Xenon-strålkastare, den allra första bilen med ESP och den allra första bilen med elektrisk baklucka och elektriska mjukstängande dörrar.

Alla motorer som finns i W140 är graciösa, kraftfulla och smidiga. Designen är ståtlig och sofistikerad och den utstrålar fortfarande en premiumkänsla. Praktiskt sett erbjuder den liknande utrymme som den nuvarande E-Klass, medan den helt nya S-klassen erbjuder mycket mer utrymme både för passagerare och last.

W140 är byggd för att hålla, vilket innebär att tillförlitligheten är mer än hyfsad. Dessa bilar är kända för att hålla i hundratusentals mil utan att behöva något annat än regelbundet underhåll. W140 kommer sannolikt att bli en klassiker snart, så se till att hålla den i gott skick.

Mercedes W140 – Drivkraften

W140 kan hittas med några olika typer av motorer, allt från S280 med en 3,0 l 6-cylindrig cylinder och cirka 200 hk. S400 och S420 erbjuder en 4,2L V8 med cirka 280hk vilket är mycket mer lämpligt för en sådan här tung bil.

S500 har dock en 5,0 liters V8 med 320 hk och är troligen den bästa motorn för W140. Den toppmodellen S600 kommer med en legendarisk 6,0L V12 och 400 hk. Alla dessa motorer är otroligt raffinerade, men de bästa motorerna att välja är definitivt V8:orna.

  Varför ska jag inte köpa en Mercedes?

6-cylindriga motorer är hyfsade, men de verkar vara lite för svaga för en så stor bil. V12:an är den överlägset smidigaste och bäst fungerande motorn av dem alla, men den kostar mycket mer pengar att underhålla och tanka. Det finns inget som liknar en V12 i en stor sedan, vilket innebär att S600 är den lyxigaste och mest fantastiska versionen av W140.

6-cylindriga motorer kommer uteslutande med en 5-växlad växellåda, medan V8:or och V12:an kommer med en 4-växlad automatlåda på grund av det högre vridmomentet. Det är också värt att nämna att alla W140-modeller har bakhjulsdrift.

Mercedes W140 – lyx och innovation

Mercedes Benz S-klasslinje sträcker sig över flera decennier och man kan lugnt säga att nästan alla S-klassmodeller var referensbilar, med undantag för W220 som inte är värdig sin titel. Men även W220 introducerade massor av innovationer som adaptiv farthållare, vilket innebär att alla S-klassmodeller har fört hela branschen framåt.

W140 var den sista S-klassmodellen som utformades med ”bäst till varje pris”-mentaliteten vilket innebär att W140 är den sista och kanske till och med den bästa bilen från den gyllene eran av överkonstruerade Mercedesbilar. W140 var den allra första S-klass som erbjöd en V12, vilket praktiskt taget startade hela S600-fenomenet.

W140 är fortfarande lika bekväm som vissa 2022-bilar vilket innebär att W140 fortfarande erbjuder en körupplevelse som knappast kan matchas. Listan över innovationer är lång, men de bästa inkluderar ESP, Xenon-strålkastare, mjukstängande dörrar, sidokrockkuddar, automatiska vindrutetorkare, dubbla glasrutor, elektriska speglar, självnivellerande fjädring och mycket mer.

  Mercedes-Benz SL500 Problemer

Mercedes W140 – Tillförlitlighet och vanliga problem

Som tidigare nämnts är W140 verkligen byggd som en stridsvagn, men det betyder inte att den är felfri. Modeller från före 1996 är kända för problem med motorns ledningsnät och läckande A/C-regulatorer medan alla W140-modeller är kända för pneumatiska problem, upphängningsproblem och potentiella problem med växellådan eftersom de aldrig kom med ett specifikt serviceprogram för växellådan.

På det hela taget är W140 en otroligt välbyggd och pålitlig bil, men den behöver underhåll precis som alla andra bilar. V12-motorn är den överlägset dyraste motorn att reparera medan de sex- och åttacylindriga motorerna är ganska lika.

Mercedes W140 – Värde och praktiska egenskaper

W140 S-klass kan numera köpas för så lite som 10 000 dollar, men de bäst bevarade modellerna kostar ofta mer än dubbelt så mycket. Med en sådan prislapp är W140 en stöld om du vill ha en stor, bekväm och sofistikerad sedan. Praktiskt sett erbjuder W140 liknande utrymme som en nyare E-Klass, vilket är mer än tillräckligt för 99 % av alla människor. Det är också troligt att de bästa W140-exemplaren kommer att öka i värde med tiden.

FAQ avsnitt

Ska jag köpa en Mercedes W140?

Om du är på marknaden för en modern-klassisk fullstor lyxsedan är W140 utan tvekan det bästa alternativet du kan välja. Med tanke på att de nuvarande värdena är hyfsade, om du lyckas hitta en välskött modell, kommer du sannolikt inte att förlora några pengar på att äga W140.

  Är 2022 Mercedes AMG EQS en bil för korta förare?

Naturligtvis innebär underhåll av en nästan 30 år gammal europeisk lyxbil höga kostnader, särskilt om du väljer V12-modellen. Detta är vanligt för den här typen av bilar så det är egentligen ingen överraskning. W140 är definitivt värd din tid och dina pengar om du vill ha en sådan bil.

Är Mercedes W140 en säker bil?

Mercedes W140 är verkligen en säker bil, både för att den är gigantiskt stor och för att den kommer med alla möjliga säkerhetsfunktioner som till och med inkluderar aktiva säkerhetsfunktioner som var okända på 90-talet. De flesta krocktestorganisationer bedömer W140 som säker, så det borde inte vara något bekymmer.

Vilken är den sämsta Mercedes S-klass genom tiderna?

S-klassen W220 anses av många vara den sämsta S-klassen genom tiderna, och det är lätt att förstå varför. W220 var efterföljaren till W140, men skillnaderna mellan dessa två modeller är betydande. W140 byggdes i en tid då Mercedes ville göra den bästa bilen som fanns, oavsett kostnader.

W220 är uppenbarligen ett företagsinducerat beslut eftersom den är mycket mer problematisk, den ser sämre ut, den erbjuder några av de värsta fjädringsproblemen, den förlorar otroligt mycket i värde och det finns helt enkelt alldeles för många billiga komponenter i interiören.

James May

James stora passion är bilar. Han har publicerat innehåll på Bil A2Z ända sedan webbplatsen lanserades våren 2021.

Recent Posts